Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlado stenzel

Igrači su osjetili Golužinu paniku, a obrana 5-1 bila je poput harakirija!

'13.08.2012., Zagreb - Svecani docek hrvatske olimpijske delegacije u Zracnoj luci Zagreb. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
13.08.2012.
u 22:53

- Uvođenje Bičanića bilo je znak panike. Nije logično da igrač koji je bio "strano tijelo" spasi stvar

Vlado Stenzel na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. bio je trener rukometaša reprezentacije Jugoslavije koji su osvojili zlatnu medalju. Dvije godine kasnije sa SR Njemačkom bio je svjetski prvak. Nijemci su ga prozvali Čarobnjak. Njegove su momčadi bile besprijekorno tjelesno pripremljene, uigrane do automatizma. Stenzel je bio i inovator, a mnogo je pozornosti pridavao psihologiji. I danas pomno prati rukometna zbivanja, a olimpijski turnir u Londonu gledao je na TV-u na Lokrumu.

- Ma, zašto se protiv Francuza počelo s 5-1 obranom. Kada bi naša reprezentacija počinjala u 6-0 formaciji, tada bi ih i pobjeđivala. Tako je bilo na EP-u u Srbiji. I tamo se nakon toga u polufinalu počelo s 5-1 protiv Srbije i stigao je poraz. Protiv jakih suparnika ta obrana nije dovoljno jaka!

Zašto?

- U tom sustavu momčad ima u obrani igrača manje. Nakon dobrog križanja suparnika lako se loptom prebaci Vorija na prednjoj poziciji. I njemu onda tek ostaje da poput statističara broji koliko je lopta otišlo na crtu.

Ali, s takvom je obranom Červar osvojio zlato u Ateni.

- Da, ali nakon toga su je suparnici dobro proučili. Nama trebaju četiri visoka, jaka igrača u sredini obrane koji se bočno dobro kreću. I nije 6-0 plitka obrana, jer se iz nje izlazi na vanjske pucače. Tu 5-1 obranu našima treba zakonom zabraniti da je igraju. To je harakiri. Ponavljam, trebalo je igrati 6-0 i 5+1. Protiv Danske, Balić je čuvao Hansena, 5+1 je bila vrhunska taktička varijanta.

Još je nešto zasmetalo Stenzelu.

- Momčad je postigla šest pobjeda zaredom, igrala je najbolje na turniru i uvođenje Bičanića bilo je znak panike, nepovjerenje u momčad. Igrač se boji kad vidi da se boji trener. Sedam vanjskih je previše, uigranu postavu to čini nervoznom, jer igrači ne vole česte promjene, a kad je mnogo igrača na toj poziciji, onda se i mnogo mijenja. I nije logično da igrač koji je do tada bio "strano tijelo" bude spasitelj. Pa je tako razbijena do tada dobra vanjska linija. Najjači igrač bio je rutiner Balić, koji nije emotivno potonuo poput Duvnjaka i Lackovića.

Mađarska je za broncu lako pala.

- To me ne zanima!

Ključne riječi

Komentara 94

MY
mycropht
23:17 13.08.2012.

Igračima svaka čast. Goluža je taj koji je izgubio protiv Francuza.

PE
Pegaz
10:10 14.08.2012.

14.08.2012. u 09:50h valis je napisao/la: A ti si inace rukometni trener pa znas tko slabo, a tko dobro vidi i cuje kakve upute daje igracima? Balic je definitivno malo prenapuhan, sto se tice Goluze bio je zbilja dobar igrac,, ali kao trener mi se ne cini niti dovoljno autoritativan niti dovoljno siguran u sebe, pa ti pricaj sto hoces.

PO
poncho
18:23 14.08.2012.

Ovojili smo dvije bronce u roku 8 mj.ali ovo je treci turnir za redom u kojem nismo bili u finalu.To nam se nije dogodilo od 2003.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije