Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVATIZACIJA

I stranac će moći kupiti Dinamo, ali u trećem krugu

GNK Dinamo
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
24.02.2015.
u 11:25


Prvo će dionice Dinama moći kupiti lokalna uprava, to jest Grad Zagreb.

Kako se, dakle, Dinamo može preoblikovati? Prema postojećim zakonima, situacija je ovakva: budući da Dinamo nije u financijskoj dubiozi i nema razloga za stečaj, jedini je način preoblikovanja da klub odluči o tome i krene u postupak dragovoljnog preoblikovanja. Odluku donosi Skupština kluba, osim ako nije te ovlasti prenijela na Izvršni odbor.

Treba izraditi elaborat

Preoblikovanje se obavlja prema odredbama Zakona o sportu koje određuju obvezno preoblikovanje. Najprije se izradi elaborat o preoblikovanju, u kojem se navodi financijski položaj kluba i na osnovi tog dokumenta, koji se šalje u Povjerenstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kreće se u postupak. Odobri li Povjerenstvo taj elaborat, onda klub upućuje poziv za upis i uplatu dionica.

Zakonom je propisano da se poziv upućuje najprije lokalnoj samoupravi, dakle Gradu Zagrebu. Potom članovima kluba, a nakon toga široj javnosti, dakle svima zainteresiranima. Ako se pak u ta tri kruga ne upiše i ne uplati temeljni kapital, onda postoji mogućnost upisa i uplate od vjerovnika kluba, koji bi svoje tražbine tada mijenjali za klupske dionice.

Klub samostalno određuje temeljni kapital, a gabariti su određeni proračunom kluba u zadnjih pet godina prije izrade elaborata. Jedino je pravilo da taj temeljni kapital ne smije biti manji od 25 posto rashoda u zadnjih pet godina. U temeljni kapital kluba ne ulaze igrači, nego su to sredstva koja dolaze od dioničara kad se udruga preoblikuje u dioničko društvo.

Postoje prijepori

Inače, računovodstveno je vrlo prijeporno mogu li igrači biti klupska imovina budući da oni, do trenutka eventualne prodaje i zarade od transfera, od čega klub praktički živi, predstavljaju samo trošak klubu. Jer, nikad se ne zna koliko igrač vrijedi i za koliko će se prodati... U klupsku imovinu ulaze dotadašnja potraživanja od ugovora i transfera te sitna imovina, inventar, kao i pravo igranja na stadionu, što gradovi ugovorom prebacuju na klubove.

Poželi li neki inozemni bogataš kupiti Dinamo, to je moguće. Ali tek u trećem krugu upisa dionica, ostane li nešto nakon što Grad Zagreb i članovi upišu i kupe dionice.

Proces preoblikovanja mogao bi potrajati, od trenutka klupske odluke, oko četiri mjeseca.

>> Zdravko Mamić: Da nema Dinama, ne bi bilo ni hrvatskog nogometa!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije