Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČITAO MU LEKCIJU

I slavni Jose Mourinho je uživao u Zokijevoj pobjedi nad Wengerom

Zoran Mamić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
18.09.2015.
u 19:00

Zoran je u 74 dana prošao put od zatvorenika do heroja Lige prvaka

I sad vi recite da Arsene Wenger nije luzer većih razmjera. Osim što je s momčadi vrijednom više od 400 milijuna eura u četrdeset dana izgubio od čak dvojice hrvatskih trenera, Bilića i Mamića, Francuz na klupi Arsenala u Zagrebu je postao prvi trener u povijesti Lige prvaka s pedeset poraza u grupnoj fazi.

Njegov stari neprijatelj Mourinho mora da se negdje grohotom smijao gledajući "highlights" iz Maksimira. Kad se u subotu sretnu prije utakmice na Stamford Bridgeu, zluradi Portugalac naceren će "uklizati" Arseneu...

– Mon ami, kak' si to uspio izgubit' čak i od Dinama?!

Pali su i u Bragi

Kad bismo ovu dubinu Wengerova gubitništva uspoređivali s nekim njegovim prethodnim posrtanjima, najbliža sramota ovoj maksimirskoj bila bi ona iz studenoga 2010. godine kada su topnici ostali bez baruta u portugalskoj Bragi, izgubivši s glatkih 0:2. Zamislite, čak je i publike tada bilo manje nego prekjučer u Maksimiru, samo 14.809.

No, bili bismo nepravedni kada bi lajtmotiv ove priče bio smušeni Arsenalov boss. Ne, pravi junak priče je Dinamov trener Zoran Mamić, autor jedne od najznačajnijih pobjeda u novijoj povijesti zagrebačkoga kluba.

Usudimo se reći kako je ovaj Mamićev trenutak nadahnuća pothvat ravan Bilićevu rušenju Engleza u Maksimiru, Cicina nokautiranja Celtica ili Zajecovih trijumfa nad Portom i Ajaxom.

Može Dinamo i ispasti, može i opet ne prezimiti, ali ovo što je Zoran napravio Arseneu zauvijek će ostati kao najdominantniji znamen njegove i bratove vladavine Dinamom. Što god mislili o tom dvojcu, što god im stavljali na teret, ovo im ne možete oduzeti. Arsenal na koljenima u Maksimiru, najveća Dinamova pobjeda u ovome stoljeću!

A samo Zoran Mamić zna kako je trnovit put prošao do ovoga, kao nijedan trener prije njega. Sjetite se, još početkom srpnja pognute je glave, obeshrabren i demoraliziran, ušetao u remetinečki zatvor prepustivši kormilo Krznaru i Cvitanoviću. Koji dan poslije, kilavi je Dinamo kod kuće remizirao s Luksemburžanima, sve je slutilo na još jednu beznadnu europsku jesen.

A samo 74 dana nakon Zokijeva pritvaranja, taj isti trener priuštio si je skalp jednoga od najvećih europskih klubova. Chapeau, monsieur Mamić, rekli bi Francuzi! Skidamo šešir diveći se vašemu remek-djelu.

Savršeno uvježbani odred

Da, ovo je bio istinski trenutak genijalnosti, još jedan nepobitni dokaz Zokijeva trenerskog talenta. Iako će on i dalje trubiti o najvećem Dinamovu potencijalu u posljednjih deset godina, što ne bi potpisao nitko, ovo ćemo zauvijek tretirati čudom jer Zoran je Arsenalovu mašineriju zaustavio s dizelašem Machadom, vječnim oporavljenikom Antolićem, iskričavim Taravelom, "neukrotivim mustangom" Fernandezom... Zoran je od jedne obezglavljene družine, koju su prošle jeseni tovarili Austrijanci i Rumunji, napravio požrtvovni, beskompromisni, savršeno uvježbani i raspjevani odred za posebne namjene. Za šokantne diverzije u Ligi prvaka.

Tako se Zoranova trenerska vrijednost više neće mjeriti nizovima neporaženosti u hrvatskoj ligi. On je sada na 47 utakmica zaredom bez poraza, što je apsolutni rekord jednoga Dinamova trenera. Iza leđa su Cico, Ćiro, Vlak, Tanac, Jurčić... Zoran Mamić Dinamu je dao dimenziju više od svih njih.

>> Mamić: Baš mi je drago da nakon Arsenala odmah igramo s Hajdukom!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije