Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE DANACA

Hrvatski suci našli se u centru skandala s optužbom za namještanje utakmica. Oglasio se EHF

Zagreb: U restoranu Lido održana Večer rukometa
Igor Kralj/PIXSELL
15.01.2023.
u 20:08

Svjetski poznati sudački par našao se u vrlo neugodnoj situaciji

U tijeku svjetskog prvenstva u rukometu koje se održava u Poljskoj i Švedskoj, rukometnu planetu žestoko je potresao skandal vezan za namještanje utakmica. Ponajbolji sudački par svijeta, Boris Milošević i Matija Gubica našli su se u prvom planu prema tvrdnjama danske televizije TV2.dk. 

Danci su objavili da je čak osam sudačkih parova pod sumnjom za namještanje utakmica iz 2018. godine,, a treba nadodati da je jedino našem sudački par, zajedno s makedonskim koji čine Slave Nikolov i Gjorgji Načevski, objavljeno ime i prezime. Ubrzo se oglasio i EHF te otklonio sve sumnje oko nepravilnih radnji, tvrde kako policija nije pronašla ništa inkriminirajuće. 

- Sportradar je 2018. godine istraživao glasine o neprimjerenom i sumnjivom ponašanju u klađenju koje se vrti oko EHF-ovih natjecanja visokog profila.

Europska rukometna federacija je po primitku izvješća u prosincu 2018. odmah proslijedila dokumentaciju s kojom raspolaže nadležnim tijelima, točnije jedinici za sportski integritet, u sklopu Odjela za organizirani kriminal, pri austrijskim saveznim kriminalističko-obavještajnim službama, kako bi se sve potrebne istrage na nacionalnoj i međunarodnoj razini mogle odmah pokrenuti.

Ovo je potreban i neophodan korak u ovom pitanju jer je namještanje kazneno djelo koje treba istražiti policija kao odgovorna institucija. 

Prema saznanjima EHF-a, dosadašnja policijska istraga nije dala rezultata, a nagađanja su nakon istrage ostala nedokazana.

28.12.2010., Zagreb - Hotel Westin .60 godina HRS-a. Izbor i proglasenje rukometasa i rukometasice godine za 2010.Sudacki par godine Matija Gubica i Boris Milosevic.rPhoto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

EHF-ove vlastite analize predmetnih utakmica sa sportskog gledišta u to vrijeme nisu donijele nikakve dokaze koji bi opravdali pokretanje sudskog postupka.

U načelu, potencijalne slučajeve prema strukturi EHF-a pokreće Inicijator postupka, neovisna institucija unutar sustava saveza.

Suci nisu suspendirani jer ni na strani policije ni na strani EHF-a nisu utvrđeni bitni razlozi za takve korake.

EHF ima nultu toleranciju kada je u pitanju bilo kakvo namještanje utakmica ili nedopušteni utjecaj na rezultat utakmice. Namještanje utakmica nije prihvatljivo ni u jednom sportu, a na razini EHF natjecanja bitno je kršenje temeljnih vrijednosti Europske rukometne federacije, njezinih statuta i pravilnika.

EHF i njegovo vodstvo jamče potpunu transparentnost i potporu svim koracima u ovom procesu praćenja, budući da je čist sport u interesu rukometa i njegovih protagonista.

U slučaju da postoje dodatne informacije koje se odnose na događaje navedene u izvješću, EHF traži da se takve informacije proslijede kako bi se sve potrebne istrage, uključujući policijske mjere, mogle pokrenuti s trenutnim učinkom - stoji u službenom priopćenju EHF-a. 

Komentara 4

GR
grodar
20:18 15.01.2023.

učili od marića

SS
sokac sa drave
09:00 16.01.2023.

To je preventivni napad danaca na one suce koje nemogu kupiti.Ako ih vec nemogu kupiti onda hoce sprijeciti da im ne sude.Oni hoce da im sude norvezani islandjani i svedjani.Opce je poznato da su nordijci ili vikinzi obicna djubrad.

PO
poluvodič
08:39 16.01.2023.

Sport i mafija go hand in hand

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije