Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antun Tova Stipančić

Hrvatska legenda: Svjetski prvak i dobitnik 27 medalja vratio se kući kroz prozor

ANTUN STIPANČIĆ
Privatna arhiva
22.06.2023.
u 13:36

Hrvatski stolnoteniski savez planira promociju filma Tova – najbolja ruka, najlošiji lakat" i u Zagrebu. Tako bi priča o velikom Antunu Tovi Stipančiću mogla prijeći lokalne okvire i osvojiti publiku kao što je on nekada osvajao svijet svojim stolnoteniskim umijećem.

U Dugoj Resi održana je svečana promocija dokumentarnog filma "Tova – najbolja ruka, najlošiji lakat". Riječ je o priči o velikom Antunu Tovi Stipančiću, svjetskom prvaku u stolnom tenisu, rođenom Dugorešaninu koji je bio višestruki državni prvak, triput europski prvak, vicešampion svijeta te svjetski stolnoteniski prvak. Film prati Tovin životni put od rođenja u Dugoj Resi do preranoga odlaska.

O čovjeku koji je osvojio 27 europskih i svjetskih medalja u filmu svjedoče: svjetski prvak István Jónyer, srebrni olimpijac Zoran Primorac, europski prvak Edvard Vecko, jugoslavenski juniorski prvak Mirko Grizo Rajčević, treneri Josip Trupković i Herman Vukušić, suigrač i trener Zlatko Čordaš i brat Marijan Majo Stipančić. Ovo je film o teškom obiteljskom stanju i neimaštini, ali i dječjoj igri i ljepotama rijeke Mrežnice kao inspiracije za dječje snove o osvajanju svijeta.

GALERIJA Mladi vatreni nisu dobro počeli: Slaba predstava protiv Ukrajine

ANTUN STIPANČIĆ
1/3

Tri godine rada na ovom filmu jedan je ogroman posao, a ja sam jako sretan jer je uspješno završen. Film je namijenjen mlađim generacijama jer govori o poniznosti. Tova se vraća kao viceprvak svijeta i ulazi u svoj dom kroz prozor, jer su vrata bila zaključana, jer je susjed zatvorio vrata. Zamislite, viceprvak svijeta, tri srebrne medalje, ulazi kroz prozor, jer je to pravilo igre u njegovu dvorištu. To je ta poniznost. Ako je to neka poruka mladima, onda je to poruka da se možete popeti na vrh svijeta, a da niste izdali samog sebe i vlastito poštenje – rekao je Damir Jelić, redatelj i scenarist dokumentarca.

VEZANI ČLANCI:

U jednom kadru pojavljuje se Tova koji po povratku s prvenstva na konferenciji za novinare kaže da mu je to najdraža nagrada i uspjeh – jer osvojili su svjetsko prvenstvo i pobijedili ljute suparnike Mađare (Jónyer – Klampar), a pritom na tom natjecanju nisu izgubili ni set.

Hrvatski stolnoteniski savez planira promociju filma i u Zagrebu, i to na jesen, pa ne treba sumnjati da će Tova doista prijeći lokalne okvire, sada kroz film, baš kao što je nekad osvajao svijet svojim stolnoteniskim umijećem.

VIDEO Hajduk predstavio novi dres, zelene je boje. Kako vam se čini?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije