Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski prvaci igraju za dnevnice

Hrvatska je druga najuspješnija zemlja svijeta u povijesti ovog sporta!

storyeditor/2022-06-27/_C5_7441.JPG
28.06.2022.
u 18:35

Rukomet na pijesku izuzetno je popularan u Hrvatskoj, od 2004. do danas osvojili smo 30 medalja na velikim natjecanjima – europskim i svjetskim prvenstvima te na Svjetskim igrama.

Rukometaši na pijesku Hrvatske osvojili su zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u grčkom Heraklionu i time smo postali druga najuspješnija zemlja u ovom atraktivnom sportu. Ispred nas su samo Brazilci koji su na svjetskim prvenstvima osvojili ukupno osam medalja, od čega pet zlatnih. No malo se koji sport može pohvaliti da je u jednoj godini imao svjetske prvake u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. A to se upravo dogodilo Hrvatskoj. Na istim terenima u Heraklionu prvo su svjetski naslov osvojili juniori, a potom i seniori.

Imali smo trostruko zlato

– Nije ovo prvi put da Hrvatska ima dvostruku krunu u rukometu na pijesku. To se prvi put dogodilo na svjetskom prvenstvu u Cadizu 2008. kada su zlato osvojili seniori i seniorke. Na europskom prvenstvu u Umagu 2011. godine zlato su osvojili seniori, seniorke i juniori dok su juniorke bile brončane – rekla je Simona Margetić koja je zadužena za PR hrvatskih rukometnih reprezentacija na pijesku.

Povijest pjeskaške inačice rukometa započinje vrlo kasno u usporedbi s drugim zemljama, točnije 2002. godine, pa tako kratka povijest rukometa na pijesku u Hrvatskoj započinje na poziv EHF-a da se uključi u projekt “Beach handball”. Na inicijativu predstavnika Hrvatskog rukometnog saveza započinje se s realizacijom projekta koji je obuhvaćao organizaciju rada i gradnju pjeskaških terena. U isto vrijeme se uz zagrebačko jezero Jarun sagradilo prvo igralište za rukomet na pijesku. Uz suradnju s RŠC-om Jarun te u organizaciji prof. Zlatka Belančića održan je 4. svibnja 2002. godine prvi promotivni turnir rukometa na pijesku na kojem je sudjelovalo šest ekipa.

– Zašto je rukomet na pijesku tako popularan u Hrvatskoj? Jednostavno, mi smo sportska nacija, a znamo koliko je dvoranski rukomet popularan kod nas. Rukomet na pijesku sjajan je nadomjestak za dvoranski rukomet u ljetnim mjesecima. Naravno, kako u Zagrebu ima najviše terena za rukomet na pijesku, taj sport uglavnom igraju ekipe iz Zagreba i okolice. U Dalmaciji također ima jedan dobar klub, a riječ je o White boysima iz Kaštela. U dvadeset godina sport je mnogo napredovao, a Hrvatska od 2004. do danas stalno osvaja medalje na velikim natjecanjima. Zaključno s ovom osvojili smo 30 medalja – rekao je Siniša Ostoić, jedan od začetnika rukometa na pijesku u Hrvatskoj.

U njegovim počecima rukomet na pijesku igrali su poznati igrači dvoranskog rukometa. Tako je prvo prvenstvo Hrvatske osvojila ekipa Radija 101, za koju su igrali Ivica Udovičić, Nenad Kljaić, Ratko Tomljanović, a branio je Mirko Bašić. Na Sajmu sporta i nautike 2003. godine odigrala se promotivna utakmica između olimpijskih pobjednika iz Atlante i svjetskih prvaka iz Portugala. Jedan od boljih igrača rukometa na pijesku bio je i Hrvoje Horvat, današnji izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije.

Četiri terena na Jarunu

Danas u reprezentaciji Hrvatske, što se tiče pijeska, igraju uglavnom solidni klupski igrači dvoranskog rukometa poput Bure koji igra u Gorici, te Dumenčića i Fineka koji igraju u Sesvetama.

- Rukomet na pijesku uglavnom se igra na amaterskoj razini. Nema tu neke velike zarade. Oni koji igraju za reprezentaciju dobiju dnevnice i to je uglavnom to – zaključila je Simona Margetić.

Hrvoje Horvat je dodao:

– Jarun ima sjajne uvjete za bavljenje ovim sportom. Na jednom mjestu su četiri igrališta. Danas je rukomet na pijesku ozbiljan sport u Hrvatskoj. Reprezentacija ima pripreme, klubovi imaju ligu, igra se Liga prvaka. Sve konce za sada sjajno vuče Mladen Paradžik, sadašnji izbornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije