Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI FORMAT

Hrvatska je bila protiv promjena, ali su nas nadglasale velike zemlje

Davis Cup
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/6
17.08.2018.
u 11:50

Hrvatsku (sa sedam glasova) predstavljala je nova predsjednica Nikolina Babić i ona je bila protiv novog formata, baš kao i predstavnici mnogih malih saveza koji praktično žive od Davisova kupa, ali presudile su velike zemlje, domaćini Grand Slam turnira.

Mnogi su bili protiv, među njima i naš Nikola Pilić (“ubit će atmosferu jer neće biti domaćih navijača kao dosad”), francuski izbornik Yannick Noah u novim je promjenama vidio oduzimanje duše tog natjecanja koje ima 118-godišnju tradiciju, ali sve uzalud. Novi format Davisova kupa prihvaćen je jučer na ITF-ovoj skupštini u Orlandu s većinom od 71 posto glasova, više od potrebne dvije trećine.
 Od 144 zemlje članice nazočni su bili predstavnici iz njih 140, no nemaju sve jednak broj glasova.

Hrvatsku (sa sedam glasova) predstavljala je nova predsjednica Nikolina Babić i ona je bila protiv novog formata, baš kao i predstavnici mnogih malih saveza koji praktično žive od Davisova kupa, ali presudile su velike zemlje, domaćini Grand Slam turnira. Sve su bile za, osim Australije koja je ostala tvrdokorna u obrani tradicije i dosadašnjeg sustava natjecanja.
Za promjenu su bili i mnogi tenisači, a jedan od najglasnijih bio je Novak Đoković. Pa, da vidimo što smo dobili.

Najznačajnija promjena u novom formatu je završni turnir ili prvenstvo. U jednom tjednu (krajem studenoga) i u jednom gradu okupit će se 18 reprezentacija podijeljenih u šest skupina. Pobjednici skupina idu u razigravanje, kao i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. A do tih 18 sudionika završne smotre doći će se na sljedeći način: 12 će se dobiti kroz kvalifikacije (koje počinju u veljači) u kojima će 24 reprezentacije odigrati jedan susret kod kuće i jedan u gostima. Za još dvije reprezentacije pripremljene su pozivnice, a još četiri mjesta rezervirana su za polufinaliste iz prethodne godine. To znači da se Hrvatska već plasirala za završni turnir sljedeće godine, a uz nju i SAD, Francuska i Španjolska.

Komentara 2

Avatar Oneill
Oneill
12:27 17.08.2018.

jednostavno nemoj te nastupiti i to ne to pa ćemo vidjeti što i kako.

DU
Deleted user
12:00 17.08.2018.

Uvijek velika riba guta male ribe......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije