Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euro 2012.

Hrvatska - Irska sudi student menadžmenta Kuijpers!

bjorn kuijpers
AFP/Pixsell
07.06.2012.
u 13:11

Nizozemac Björn Kuijpers dolazi iz sudačke obitelji, jer mu je i otac bio nogometni sudac.

Nizozemac Björn Kuijpers (39) bit će glavni sudac u prvoj utakmici Hrvatske na Europskom nogometnom prvenstvu protiv Irske, 10. lipnja u Poznanju! Pomoćnici će mu biti sunarodnjaci Sander van Roekel i Erwin Zeinstra, dok će funkciju sudaca iza gola obnašati Nizozemci Pol van Boekel i Richard Liesveld. Četvrti sudac bit će Ukrajinac Viktor Švecov.

Björn Kuijpers rođen je 28. ožujka 1973. godine i dolazi iz sudačke obitelji, jer mu je i otac bio nogometni sudac. Na Fifinoj listi nalazi se od 2006. godine, a od 2009. godine upao je u elitnu kategoriju nogometnih sudaca.

Privatno studira poslovni menadžment na sveučilištu Radboud u Nijmegenu, a suvlasnik je tri supermarketa te frizerskog salona u Oldenzaalu, odakle je i rodom.

Od važnijih utakmica sudio je finale Europskog prvenstva do 17 godina 2006., a 2009. je bio glavni djelitelj pravde u finalu EP-a do 21 godine, sljedeće godine sudio je polufinale klupskog svjetskog prvenstva u Abu Dhabiju. A kad je u javnost dospjela vijest da će suditi utakmicu Europskog superkupa 2011. godine, našao se pod udarom nizozemskih novinara koji su tvrdili da je tu čast dobio isključivo jer iz njegove rodne provincije u Nizozemskoj dolazi i Uefin dužnosnik za suce Jaap Uilenberg. Nizozemskim medijima "smrdjelo" je to što u sezoni ranije Kuijpers nije imao dobar prosjek ocjena za svoje suđenje, nije dobio ni jednu jaču utakmicu u nizozemskom prvenstvu, a sezonu 2011/12. počeo je sudeći utakmicu druge lige.

Kuijpers je trebao suditi i finale Lige prvaka, da nije bilo Pierlugija Colline, kojemu se nije svidjelo što je Nizozemac nakon uzvratne utakmice četvrtfinala Lige prvaka između Barcelone i Milana komentirao svoje odluke pred kamerom. Osim te utakmice, u netom završenoj sezoni Lige prvaka sudio je dvoboje Basela i Manchester Uniteda te Bayerna i Napolija. Hrvatskoj je već sudio jednom, u kvalifikacijama za ovo Europsko prvenstvo, kad su vatreni u gostima pobijedili Latviju 3:0, u rujnu 2010. godine.

Inače, nizozemski sudac za mečeve se priprema gledajući video utakmica momčadi kojima će suditi, želeći vidjeti kako koji igrač reagira za vrijeme susreta, kako momčadi imaju tendenciju igrati... Pa je tako nakon četvrtfinala Barcelona - Milan istaknuo kako je gledajući njihove prijašnje nastupe odlučio obratiti pozornost da ne smeta veznjacima Barce u njihovoj tika-taka igri.

U tajnom izvještaju Nizozemske sudačke organizacije Kuijpers je označane kao dobar sudac, ali arogantan i egoističan, jer previše razmišlja o sebi.

Komentara 1

SL
Slap
16:00 09.06.2012.

Da su bar englezi sudci umjesto nizozemaca. Koja bi to bila muka bila za engleza: "Koga zakinuti: Irca ili Hrvata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije