Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARENA sport

HRT ubire pretplatu, a sportski događaji na komercijalnim kanalima

Željko Vela
Pixsell
17.10.2010.
u 11:38

El Clasico Barcelone i Reala nekad smo gledali na HRT-u, danas na Areni.

Svi koji misle da je posao sportskog komentatora lak, trebali bi jednom doći u redakcije Sportkluba i Arena Sporta. Oni svakodnevno rade po 24 sata programa na dva kanala, Sportklub i Sportklub+, te Arena Sport 1 i Arena Sport 2.

– Možda netko misli da mi samo uđemo u studio, sjednemo te počnemo komentirati. No, nije tako, za svaki prijenos pripremamo se bar dva-tri sata – kaže Neven Cvijanović, glavni urednik na Sportklubu.

Među 20-ak komentatora najiskusniji na Sportklubu sigurno je Momir Jelovac, legendarni komentator koji je svoj prvi prijenos imao još 1975. sa MI u Alžiru.

“Poteškoće” komentatora

– Prošao sam sve faze novinarstava, od teleprintera do današnje faze interneta i svih tehnologija koje omogućuju da vam je sve dostupno u nekoliko sekundi – kaže Jelovac te dodaje:

– Danas je puno lakše doći do informacije, no to je i dvosjekli mač.

– Jelovac nam je zbog iskustva mentor, kako i ne bi bio, pa on je toliko star da je radio intervju i s Jessiem Owensom – šale se kolege.

Igor Jagić, na Sportklubu najčešće zadužen za prijenose košarke i nogometa, prisjetio se nekih simpatičnih kikseva.

– Ponekad nam stignu krivi zapisnici utakmice pa nekad tek nakon 10 minuta shvatiš da na lijevom beku ne igra nogometaš kojeg si u prethodnoj akciji ishvalio – smije se Jagić.

– Za nogomet se barem možete pripremiti. Puno teže je, recimo, sa speedwayom. Uoči prvog prijenosa pripremao sam se dva sata, nikad nisam pogledao utrku speedwaya – kaže Igor Oslić sa Sportkluba čiji je jaki adut engleska liga.

Ni riječi o Blažičku

Dok Sportklub u Hrvatskoj emitira već tri godine, Arena Sport počela je prije nepuna dva mjeseca. Okupili su jake snage, jer HRT-u su “uzeli” Željka Velu i Marka Šapita, a Božo Sušec priključio se iz mirovine. Imaju prava na talijansku i španjolsku nogometnu ligu, utakmice Lige prvaka i Europske lige, španjolsku i njemačku rukometnu ligu, košarkašku NLB ligu... Nekad je HRT imao prava na talijansku i španjolsku nogometnu ligu, no to je sada prošlost.

– Ako želite gledati derbi Milana i Intera, ili El Clasico Barcelone i Real Madrida, to možete jedino na našem programu – kaže glavni urednik Arene Sporta Željko Vela te dodaje:

– Imali smo prava i na gostujuće susrete hrvatske nogometne reprezentacije, no odlučili smo ih prodati HRT-u. Nepravedno bi bilo da kockaste ne može gledati cijela država – kaže Vela.

Tako HRT ovisi od milosti komercijalnih televizija koje žive od sponzora. Zanimljivo će biti kad se u utrku uključi i HOO sa svojim TV-programom koji će promovirati i ‘manje’ sportove.

Čelnici Sportkluba i Arene nisu željeli govoriti o slučaju Blažičko, a u kuloarima se može čuti kako ostalim zaposlenicima HRT-a nije strogo zabranjeno komentiranje za te kuće.

Ključne riječi

Komentara 33

OB
-obrisani-
12:23 17.10.2010.

To nazivamo integracija i demokracija u Slov.... Kako ti moze pasti napamet pratit HRT u slov... Ima da pratis njihove utakmice... :-))

VL
vladek
12:00 17.10.2010.

Možda ovo ne znate.Kada je kakav športski prenos na HRT kod nas u Sloveniji nemožemo gledat,jer ga izklope za vrijeme prenosa.I mi Hrvati u Sloveniji bi poslušali naše komentatore.

Avatar pop84
pop84
18:12 17.10.2010.

Nije mi jasno zašto uopće plaćate pretplatu ??? Ja je ne plaćam već preko deset god. . Kad se pojavi kontrola jednostavno ih izjurim van i gotovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije