Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbornik se šalio

Horvat objasnio bizaran potez pred kamerama. Červar ima dvije opcije za novog izbornika

Jonkoping: Svjetsko rukometno prvenstvo, skupina G, Hrvatska - SAD
PIXSELL
25.01.2023.
u 13:22

Početkom sljedećeg tjedna znat ćemo ime novog izbornika jer nas već u ožujku čekaju kvalifikacije za odlazak na EP

Rukometaše Hrvatske jučer je u Zagrebu dočekala kiša. A pokisla su bila i lica naših igrača. Nikome nije lako palo što smo tako rano napustili Svjetsko prvenstvo. Osvojili smo deveto mjesto, a dok su igrači i stručni stožer još bili u avionu iz Kopenhagena u Zagreb, stigla je kratka obavijest iz Hrvatskog rukometnog saveza.

Savez: Ovo je neuspjeh

Hrvatski rukometni savez obavještava javnost da nije zadovoljan ostvarenim rezultatom i smatra ga neuspjehom. Minimalni cilj koji je bio postavljen pred izbornika i reprezentaciju bilo je četvrtfinale. Budući da ono nije ostvareno, o statusu izbornika i daljnjem slijedu događaja Hrvatski rukometni savez čeka očitovanje koordinatora struke Line Červara. Naime, sustav Hrvatskog rukometnog saveza postavljen je tako da izbornike nacionalnih selekcija predlaže i opoziva koordinator struke, a nakon toga odluku usvaja ili odbija Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza – piše u priopćenju.

– Nisam znao ni za kakvo priopćenje. Evo, vi ste mi prvi rekli. Ne zamaram se više ničim. Što će biti, bit će. Znam samo da već danas odlazim u Melsungen, gdje ću se što prije priključiti momčadi jer nas čeka drugi dio sezone u kojem moramo osigurati opstanak u ligi. Prvo igramo četvrtfinale kupa protiv Flensburga. Tom se utakmicom ne zamaram jer nam je puno važniji prvenstveni susret s Hannoverom u našoj dvorani – rekao je Hrvoje Horvat, koji je bio prilično miran.

24.01.2023., Zagreb: Povratak rukometne reprezentacije sa Svjetskog rukometnog prvenstva. Hrvoje Horvat Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Svjestan je i on da su mu dani odbrojeni i da sto posto neće preživjeti na klupi reprezentacije. Neke svoje pogreške već je priznao, preuzeo je potpuno odgovornost za poraz od Egipta na svoja leđa. No ispad pred novinarkom RTL-a, kada je na pitanje ima li podršku Saveza odgovorio mimikom, nikako mu nije trebao. Taj su potez svi osudili, bivši i sadašnji treneri. Imali su i bivši izbornici svojih pet minuta u javljaju uživo, ali ovo je bilo nešto sasvim novo.

– Barem će me po nečemu pamtiti – pokušao se našaliti Horvat.

Dajte malo ozbiljnosti, zar vam je to zaista trebalo?

– Ta je gesta poruka. Oni koji znaju, shvatili su. Oni koji me ne vole, koji me kritiziraju od prvog dana, oni neka razmišljaju što sam time htio – istaknuo je Horvat.

Lino Červar, kao koordinator, imat će ovih dana puno posla.

– Treba prvo sve dobro analizirati. Sada mi treba mir, svima nam treba mir. Moramo mudro razmišljati i donijeti pravu odluku. Uglavnom, znat će se sve početkom idućeg tjedna – bio je kratak i tajanstven Lino Červar.

Nekog velikog izbora i nema. Stranca nećemo, mladih stručnjaka nema na vidiku, stariji treneri nisu idealna opcija. Slavko Goluža je spreman, no on ima dosta zahtjevan posao u PPD Zagrebu, gdje mu je krenulo jako dobro. Goran Perkovac je spreman. Zlatni kapetan iz Atlante 1996. godine otvoreno je rekao da je spreman. Treba vidjeti kakvu viziju nudi, ali ono što se zna jest to da je Perkovac trener čvrste ruke. Vremena nema puno. U ožujku nas čekaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine, a igramo dvaput protiv Nizozemske, doma i u gostima. Novi izbornik morat će dobro posložiti roster jer mora oformiti ekipu koja će za dvije godine, kada ćemo biti domaćini Svjetskog prvenstva, napasti medalju.

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL

Igrača ima, treba ih posložiti

Što se tiče igračkog kadra, većina dečki s ovog Svjetskog prvenstva zaslužuje novi poziv. Upitni su tek vratari. Kuzmanović, kao najmlađi, mora ostati. Sad, tko će biti broj jedan i broj dva, to je na izborniku. Ali da moramo imati vratara koji će braniti najmanje deset lopti po utakmici, moramo. Ne treba nam vratar koji će skupiti 20 obrana protiv Belgije ili SAD-a, treba nam vratar koji će toliko lopti obraniti protiv Danske, Švedske, Španjolske ili Francuske. Krilima Jeliniću i Glavašu treba pridodati Mandića, kojeg nije bilo zbog ozljede. Na poziciji kružnog napadača bit će vjerojatno najviše promjena. Za sada je siguran tek Marin Šipić. Musa i Gojun stari su iskusni par za obranu, no pitanje je koliko još mogu igrati na tako vrhunskom nivou. Godine stišću, noge više nisu tako brze. Grahovac, Šušnja, Pribetić i Načinović kvartet su mlađih pivota. No tu je još i Marić pa Brozović, Kušan... Ima ih.

12.10.2022.,Varazdin - Utakmica kvalifikacija za EP 2024. rukometasa, Hrvatska - Grcka. David Mandic Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Vanjska linija mora se ojačati. Zbog ozljeda nije bilo Jaganjca i Lučina, a za njih mora biti mjesta. Šarac i Srna su tu, spremni za daljnje akcije. Na desnoj strani čekaju Klarica i Maraš, na sredini teško da će zajedno ostati Karačić i Cindrić. Duvnjak mora biti tu pa taman igrao samo obranu. A mladih srednjaka ima – Vistorop, Sirotić... Novi izbornik imat će posla – kako vratiti hrvatski rukomet u svjetski i europski vrh bit će za njega velik izazov.

Komentara 12

PL
plajo
15:10 25.01.2023.

Ovaj novinar ne vidi dalje od nosa, a šta fali Nenadu Šoštariću kao izborniku muške rukometne reprezentacije?

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
15:24 25.01.2023.

Horvat ispada sve više kao neki nedoprcani mali ljigo...pa ga sestre brane..hahaha...a ako je doista aludirao na gluhonijeme roditelje Pere Metličića onda je dotakao dno života !!

DU
Deleted user
14:55 25.01.2023.

Time je htio osramotiti gluhonijeme roditelje Metličića - vrlo podlo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije