Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilo je to u Reykjavíku

Hoće li se Francuzi smijati Islanđanima kao i prije 16 godina?

Didier Deschamps
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
02.07.2016.
u 19:06

Nikada nismo ismijavali Islanđane ili njihovu himnu. To se dogodilo za vrijeme intoniranja francuske himne - rekao je francuski izbornik uoči nedjeljne četvrtfinalne utakmice na Euru između Francuske i Islanda

U rujnu 1998. godine izbjegnut je diplomatski incident između Islanda i Francuske. Naime, tada se u Reykjavíku igrala kvalifikacijska utakmica za EP-a između tih dviju reprezentacija.

Za vrijeme intoniranja himni nekoliko je francuskih igrača prasnulo u smijeh. Naravno to nije ostalo neprimjećeno, a Francuzi su se kasnije isprićavali.

Prošlo je osamnaest godina, a islandski novinari su na konferenciji za medije upitali francuskog izbornika Didier Deschamps sjećali li se tog incidenta.

- Da, sjećam se. No, nikada nismo ismijavali Islanđane ili njihovu himnu. To se dogodilo za vrijeme intoniranja francuske himne, jer je Marseljeza izvedena na neobičan način - rekao je Didier Deschamps, koji je tada bio kapetan francuske reprezentacije.

Snimka je pokazala kako Deschamps govori istinu. Vratar Fabien Barthez i branič Bixente Lizarazu smijali su se dok je operni pjevač u smokingu pjevao Marseljezu.

Islandski predsjednik Gudni Johannesson u rujnu 1998. bio je na tribinama Laugardalsvollur stadiona, a nedavno je izjavio da mu je to bio nezaboravan dan.

Utakmica u Reykjavíku završila je 1:1.

U nedjelju Francuska i Island igraju posljednju četvrtfinalnu utakmicu na Eura.

Komentara 4

Avatar navijač
navijač
00:15 03.07.2016.

Navijamo za Island!

DH
dalibor.hren
07:36 03.07.2016.

Kad bi "Lijepa naša" imala riječi kao "Marseljeza", zbog rasizma, šovinizma i koječega još izbacili bi nas iz EU i svih natjecanja". Tko ne vjeruje nek na Googleu potraži prijevod!!!

BO
bozzo147
07:32 03.07.2016.

Francuzi su bili umišljeni, no sada neće biti - u Francuskoj jedva da ima Francuza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije