Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna

HNL je stvorila igrače vrijedne 200 milijuna eura. Ovo je izravna posljedica bronce iz Katara

Fotoreporter Pixsella Igor Kralj dobitnik je priznanja za fotografiju Hrvatskog zbora sportskih novinara
Igor Kralj/PIXSELL
31.07.2023.
u 13:36

U našemu stručno-selektivnom procesu standardna procedura je: identificirati, promovirati, afirmirati – prodati. Za uspješnost toga procesa najzaslužniji su njihovi treneri, prije svih oni u mlađim kategorijama, a potom i izbornici u selekcijama

Ovo je izravna posljedica osvajanja svjetske bronce u Kataru u prosincu 2022. godine: hrvatski nogometaši, ne isključivo A reprezentativci, u sljedećih pola godine ostvarili su najmanje devet unosnih inozemnih transfera, a još nekoliko spektakularnih je u pripremi. To znači da će biti nadmašen rekord iz šestomjesečnoga perioda nakon osvajanja svjetskoga srebra u Rusiji kada su transferirana šestorica A reprezentativaca te još nekolicina mladih reprezentativaca.

Tada, od kolovoza 2018. do siječnja 2019. godine, to je izgledalo ovako: Badelj je iz Fiorentine prešao u Lazio, Bradarić iz Rijeke u Cagliari, Vrsaljko je iz Atlética otišao na posudbu u Inter, Strinić je iz Sampdorije pretrčao u Milan, Ćaleta-Car je za čak 19 milijuna eura prešao iz Red Bull u Marseille, a Lovre Kalinić u zimi je doživio promociju karijere: iz Genta u Aston Villu za šest milijuna eura. Izvanredne transfere ostvarili su u ljeto 2018. godine i dinamovci Filip Benković, Borna Sosa i Ante Ćorić u Leicester City, Stuttgart i Romu, dok je Hajduk solidno zaradio od prodaje Tome Bašića u Bordeaux i Karla Letice u Club Brugge.

VEZANI ČLANCI:

A pogledajmo što se na tržnici događalo u proteklih pola godine: najprije su u zimi Lovren i Oršić bili transferirani u Lyon i Southampton, potom Ivušić u Pafos za dva milijuna eura (iako na SP-u nije branio ni minute), a ovoga ljeta pehista Oršića kupio je Trabzonspor za 2,4 milijuna eura, Kovačić je za 29 milijuna eura prešao iz Chelsea u redove europskog prvaka Manchester Cityja, Brozović i Inter pokleknuli su pred saudijskim milijunima. Od zime do ljeta prodana su i četvorica mladih reprezentativaca, Stipe Biuk, David Čolina, Dion Drena Beljo i kao posljednji Matija Frigan – svi iz klubova Hrvatske lige.

A ono što se tek sprema bit će spektakl: do kraja prijelaznog roka očekuje se rekordan – u svjetskim razmjerima – transfer Joška Gvardiola, Dinamo sprema prodaju najmanje dvojice igrača, Šutala i Ivanušeca, a kontinuirano je u izlogu Lovro Majer. Kumulativno – transferi hrvatskih nogometaša u protekla dva prijelazna roka mogli bi se približiti vrtoglavom iznosu od 200 milijuna eura!

VEZANI ČLANCI:

Sve to, naravno, možemo zahvaliti kontinuiranoj i nezaustavljivoj proizvodnji vrhunskih nogometaša u našemu podneblju, jer svi gore nabrojeni igrači prošli su škole hrvatskih klubova. Parafrazirajući čuvenu izjavu našega visokoga političkoga dužnosnika, u stručno-selektivnom procesu hrvatskog nogometa standardna procedura izgleda ovako: identificirati, promovirati, afirmirati – prodati.

Za uspješnost toga procesa najzaslužniji su, naravno, njihovi treneri – prije svih oni u mlađim kategorijama, a potom i izbornici u selekcijama. S naglaskom na izbornika A reprezentacije, čiji su dosezi u posljednjih pet godina doista bili izvanserijski. Naravno da reprezentacija nije prodala Lovrena, Kovačića i Brozovića kao etablirane zvijezde ponajvećih europskih klubova, ali sjetimo se kako je, primjerice, Gvardiolova promocija kao reprezentativca počela još dok je sa 17 godina kod Bišćana debitirao za selekciju U-21, a Dalić ga je kao 19-godišnjaka predstavio na Euru 2021. godine. Kao što je i Josipa Šutala i Luku Ivanušeca stavio u momčad u najjačim utakmicama Lige nacija, a tadašnjega vratara Osijeka Ivicu Ivušića na St. Denisu protiv Francuza, ali i u odlučujućim kvalifikacijskim susretima sa Slovačkom i Slovenijom.

VEZANI ČLANCI:

Hrvatski nogomet tako iz još jednoga kuta gledanja, osim po svojim rezultatima, postaje i europski klupski fenomen: 'kupi Hrvata i uspjeh je zajamčen'

Ključne riječi

Komentara 5

ZO
zoranos
13:56 31.07.2023.

Nema tu bronca gotovo nikakav utjecaj - Oršić prodan za samo 6 milijuna, a Petkoviću ne nude više od 2 milijuna ... Radi se isključivo o talentu! Kvicha Kvaratskhelia navodno ima ponude PSG od 180 milijuna € - dakle kao svi ovi naši nabrojani zajedno, a igrač je Gruzije koja nikada nije igrala čak niti EURO! Pa imate i primjere Salaha i Haalanda koji dolaze iz nogometno malih država a vrijede skoro pa toliko koliko pišete da vrijede naši svi.

FR
freeshooter
14:15 31.07.2023.

...dobra tema, dobro detektirano i napisano... samo treba nadodati i povezati, koliko bi to više bilo uvećano da imamo odgovarajuću infrastrukturu, odnosno koliko je opravdano, i svakako već nužno, da se krene u ulaganja u istu, država tu mora biti ključna u pokretanju istoga... povrat uloženog je nevjerojatan, od promocije hrvatske, turizma i gospodarstva, do samih prihoda ostvarenih i od reprezentacije, i od klubova... dostigli smo visoki nivo, trebamo ga zadržati i ojačati, ulaganja u izgradnju novih arena su nužna, pogledajmo u par utakmica koliko je novi stadion već donio Osijeku... idemo dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije