Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što ga očekuje u Cityju

Gvardiol će Pepu biti u prvih 11, igrat će mu lijevog stopera, ali i defenzivnog veznog

Champions League - Round of 16 First Leg - RB Leipzig v Manchester City
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/9
04.08.2023.
u 07:00

Ono što Gvardiola, međutim, čini posebnim tehničke su kvalitete. Samo četiri braniča u pet najboljih svjetskih liga ove su sezone imala više dodira s loptom nego Gvardiol, samo šest ih je u svijetu upisalo veću točnost dodavanja nego Gvardiol, a među pet najboljih je po uspješnim progresivnim dodavanjima

Joško Gvardiol tijekom današnjeg bi dana, kada prođe liječničke preglede, i službeno trebao postati igrač Manchester Cityja. Trener "građana" Pep Guardiola konačno će dobiti igrača kojeg je pokušavao dovesti još od prošlog prijelaznog roka.

Valja pogledati korak dalje i pokušati shvatiti zašto je City toliko htio Gvardiola i kako će se Joško uklopiti u momčad koja je prošle sezone osvojila trostruku krunu (Premier liga, Liga prvaka, FA kup).

GALERIJA Rijeka sa 6:1 svladala Dukagjini

Champions League - Round of 16 First Leg - RB Leipzig v Manchester City
1/16

Majstor taktičke inovacije

Trener Cityja Pep Guardiola poznat je kao majstor taktičke inovacije. Njegove momčadi su se, istini za volju, uvijek temeljile na posjedu lopte i kontroli utakmice, ali u svojih 15 godina trenerske karijere konstantno je radio preinake svojeg sistema kako bi posjed i kontrola bili što efektivniji. Prošle sezone došla je njegova najnovija inovacija, a to je sistem 3-2-4-1 koji je u najboljih pet liga svijeta koristio samo Manchester City te na kraju došao do europskog trona uz nevjerojatan niz od 25 utakmica bez poraza nakon promjene sistema. Taj 3-2-4-1 sistem temelji se na dominaciji u veznom redu, gdje City s četiri središnja veznjaka (dva prednja i dva zadnja) u gotovo svim utakmicama ima nadmoć u srcu terena budući da ostale momčadi igraju ili s dva ili s najviše tri središnja veznjaka.

U tom sustavu City nominalno gubi jednog braniča, ali sistem se, uz činjenicu da se City rijetko brani u utakmicama, temelji na tome da su braniči toliko kvalitetni da se taj nedostatak jednog čovjeka lako nadomjesti. O kvaliteti Cityjevih braniča dovoljno govori činjenica da trenutačno najbolji španjolski stoper Aymeric Laporte grije klupu te je na izlaznim vratima kluba.

VEZANI ČLANCI:

Tako glavni konkurent Gvardiolu za poziciju lijevog stopera ostaje Nizozemac Nathan Ake koji je ove sezone briljirao. Međutim, Gvardiol gotovo sigurno postaje starter u Cityju, ako ni zbog čega drugog, onda zbog cijene koja će biti plaćena za njega. Ali nije samo do cijene, Gvardiol je bolji stoper od Akea u gotovo svim segmentima igre. U protekloj sezoni Joško je imao sjajnih 75 posto uspješnosti u zračnim duelima te 73 posto uspješnosti u duelima na tlu, što ga već čini obrambeno potentnijim stoperom od svih Cityjevih s iznimkom Rubena Diasa.

Ono što Gvardiola, međutim, čini posebnim tehničke su kvalitete. Samo četiri braniča u pet najboljih svjetskih liga ove su sezone imala više dodira s loptom nego Gvardiol, samo šest ih je u svijetu upisalo veću točnost dodavanja nego Gvardiol, a među pet najboljih je po uspješnim progresivnim dodavanjima. Na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Kataru samo su dodavanja budućeg suigrača Rodrija proputovala više metara prema naprijed (3387 m) nego Gvardiolova (3029 m).

VEZANI ČLANCI:

Nisu dodavanja jedino sredstvo kojim Joško zna gurnuti momčad prema naprijed. Hrvatski stoper je u prošle dvije sezone, otkako je u Leipzigu, među deset najboljih braniča svijeta po uspješnim iznošenjima lopte prema naprijed u nogama, a po uspješnim driblinzima je među pet najboljih braniča svijeta, a tu se ubrajaju i bočni igrači kojima je uz aut-liniju dribling često forte. Upravo zbog Joškove nevjerojatne sigurnosti s loptom u nogama, moguće je da u Cityju uopće neće biti ni stoper te da će od Johna Stonesa preuzeti poziciju hibridnog zadnjeg veznog. Stones se briljantno snašao u toj poziciji, ali Gvardiol je savršen prototip za ono što Guardiola traži i na toj poziciji.

Na koju god poziciju na kraju Pep Guardiola odluči staviti Joška Gvardiola, lako je moguće da ćemo, uzimajući u obzir Joškove kvalitete i klub u koji dolazi, u bliskoj budućnosti govoriti o najboljem obrambenom igraču svijeta. Možda već i na kraju iduće sezone. Nije ovo nikakav pritisak na Joška, nego je jednostavno riječ o toliko dobrom igraču da su ovo njegovi realni dometi.

I Kovačić blizu prvih 11

A sjajna vijest za hrvatski nogomet je da bi Hrvatska mogla imati dva startera u aktualnom prvaku Europe, pošto za poziciju u veznom redu ozbiljno konkurira Mateo Kovačić, kojeg bi Pep u jednoj od kombinacija mogao upariti s Rodrijem.

VIDEO Dinamo pobijedio Astanu i uvjerljivo prošao u 3. pretkolo Lige prvaka (0:2)

Komentara 1

Avatar Barba
Barba
10:10 04.08.2023.

Kod prve pogreške navijači će ga pokopati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije