Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPANJOLSKA PROTIV

Gibraltar postao punopravni član Uefe!

'UEFA president Michel Platini in the stands during the Europa League, Group J match at White Hart Lane, London.Photo: Press Association/PIXSELL'
PA/PIXSELL
24.05.2013.
u 19:47

Odluci o primanju britanske kolonije s 30.000 stanovnika žestoko se protivila Španjolska, koja je ranije zaprijetila bojkotom reprezentativnih i klupskih natjecanja u kojima bi nastupio taj teritorij ili njegovi predstavnici.

Gibraltar, teritorij na jugu Španjolske ali pod upravom Ujedinjenog Kraljevstva, postao je članica UEFA-e te će nastupiti u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. godine, priopćila je krovna europska nogometna federacija nakon sastanka u Londonu.

Odluci o primanju britanske kolonije s 30.000 stanovnika žestoko se protivila Španjolska, koja je ranije zaprijetila bojkotom reprezentativnih i klupskih natjecanja u kojima bi nastupio taj teritorij ili njegovi predstavnici. Španjolska, naime, zahtijeva puni suverenitet nad Gibraltarom koji joj je oduzet 1713. Poveljom iz Utrechta. Europske sile njome su okončale desetogodišnji Rat za španjolsko nasljeđe, potaknut političkom krizom u Španjolskoj. Ujedinjenom kraljevstvu pripao je, među ostalim, i taj južni rt Pirenejskog polutoka, uz kojeg istoimeni tjesnac odvaja Europu i Afriku. Britanci su ondje izgradili pomorsku vojnu bazu, velikog geostrateškog značaja budući da njome mogu kontrolirati ulaz u Sredozemno more.

Spor Madrida i Londona nastavio se stoga do današnjih dana, a niti sporazum iz 1984. uz posredovanje Europske unije nije riješio pitanje suvereniteta. Gibraltar se 2007. nadao članstvu u UEFA-i, no od 52 članice ideju su podržali tek nogometni savezi Engleske, Škotske i Walesa. Slučaj je tada završio na međunarodnom Sudu za sportsku arbitražu koji je presudio u korist članstva.

- Obvezni smo primiti Gibraltar jer nam je tako naložio sud - izjavio je predsjednik UEFA-e Francuz Michael Platini. Španjolska vlada ranije je najavila ''borbu svim pravnim sredstvima protiv te odluke” te poručila UEFA-i kako ne “smije dopustiti da se koristi u političke svrhe”. UEFA je 2001. najavila primanje isključivo zemalja članica Ujedinjenih naroda. No kako je Gibraltar, koji nije u UN-u, poslao zahtjev još 1997., dakle prije stupanja na snagu te odluke, sud je presudio u njegovu korist, objasnio je Platini. - Ta odluka neće utjecati na Kosovo i Kataloniju - poručio je. Španjolska se trenutno suočava s rastućim pritiskom Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku zemlje, čija regionalna vlada traži nezavisnost. Težnja za samostalnošću godinama je prisutna i na sjeveru u Baskiji, dok je južna pokrajina Andaluzija donijela dekret protiv banaka, u suprotnosti sa željom središnje vlade u Madridu. Španjolska je stoga jedna od 5 zemalja EU-a koje nisu priznale Kosovo, baš kao niti Rusija i Kina koje mu ne dopuštaju članstvo u UN-u. Hrvatska koja je podržala nezavisnost Kosova, dala je snažnu podršku primanju Gibraltara u UEFA-u.

Hrvatski nogometni savez, na čelu s Davorom Šukerom, nekadašnjim igračem Seville i Reala, prošli mjesec je u Zagrebu ugostio predstavnike Gibraltarskog saveza. - Želimo vam sve najbolje u nastojanjima da postanete članica UEFA-e i vjerujem da bi smo već 2015. mogli odigrati međusobnu utakmicu, kvalifikacijsku ili prijateljsku - izjavio je Šuker. Jedan hrvatski diplomat kaže: ''To se Španjolskoj nikako neće svidjeti. Izjava i susret u Zagrebu ne idu u prilog dobrih odnosa s Madridom”. Hrvatska će ujedno biti i jedna od prvih reprezentacija koje će odmjeriti snage s Gibraltarom. U kategoriji do 19 godina, u kvalifikacijskoj grupi za europsko prvenstvo 2014. igrat će Hrvatska, Gibraltar, Cipar i Češka Španjolska, pogođena gospodarskom i financijskom krizom, nalazi se pod pritiskom i na međunarodnoj sceni. Bruxelles, uz podršku Njemačke, Finske, Austrije i Nizozemske, inzistira na rezovima i štednji kontrolirajući odluke Madrida nakon što mu je posudio novac za pomoć posrnulim bankama.

U Južnoj Americi su u procesu nacionalizacije Bolivija i Argentina oduzele španjolskim kompanijama vlasništvo nad nekim tamošnjim tvrtkama, što je zaoštrilo odnose s vladom u Madridu. Nova faza u sporu oko Gibraltara zadaje novu brigu španjolskom ministarstvu vanjskih poslova. Ovaj tjedan je u Bruxelles poslana službena žalba na nelegalni status tog teritorija, odnosno njegove uloge porezne oaze zbog koje kompanije masovno izbjegavaju plaćanje poreza u Španjolskoj. Nakon, pak, nogometne objave iz Londona, intenzivirali su se razgovori Madrida i UEFA-e, a nogometna organizacija zatim je objavila da se Gibraltar i svjetski prvak Španjolska neće moći susretati u natjecanjima.

- Te dvije reprezentacije neće biti u istoj kvalifikacijskoj grupi. Takvu situaciju imamo s Armenijom i Azerbajdžanom - rekao je Platini. Gibraltar, koji ima 6 prvoligaških klubova i 600 seniorskih igrača, nakon članstva u UEFAi može zatražiti članstvo u svjetskoj nogometnoj organizaciji FIFA-i. No kako nije član Ujedinjenih naroda taj će zahtjev sasvim izgledno biti odbijen. No u tamošnjem nogometnom savezu ne skrivaju zadovoljstvo. - Ovo donosi novo poglavlje u nogometu Gibraltara. Hvala svima koji su glasovali za nas i pomogli nam u kandidaturi - izjavio je predsjednik saveza Gareth Latin. '' Pokazat ćemo čitavoj Europi da možemo povezati najbolje što imamo s nogometom.'' Gibraltar je tako s 30.000 stanovnika postao najmaja članica UEFA-e. Ispred se nalaze San Marino s 32.000, Lihtenštajn s 37.000 te Farski Otoci s 50.000 stanovnika.

>> Uefa: Finale LP 2015. u Berlinu, a za rasizam drastične kazne

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije