Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gene Haas:

Bit ćemo na tronu, imam novac ali ga ne bacam kao Europljani

Formula 1 Haas
Reuters/PIXSELL
08.04.2016.
u 11:00

'Haas F1 neće biti momčad kao one europske, u kojima samo bacaju novac i utrkuju se. Mi smo Amerikanci, znamo što radimo i želimo uspjeh.'

New Kids on the Block bio je američki boy-bend, početkom 90-ih preteća Backstreet Boysima, a u Formuli 1, danas smo dobili – New Team on the Block. Isto su američki dečki, ali ne pjevaju već – jure. Zovu se Haas F1 Team.

Bio u zatvoru 16 mjeseci

Američku momčad nismo na “gridu” imali ravno 30 godina. Upravo u doba kada su se osnivali spomenuti New Kids on the Block, 1986. godine, vozila je momčad Haas Lola, sličnog imena, ali potpuno nevezana za današnji Haas F1. Ti debitanti rasturaju! Na Velikoj nagradi Australije njihov je vozač Romain Grosjean završio šesti, a u Bahrainu peti. Impresivno! Upisao čovjek bodove, njih 18, već u prve dvije utrke.

Sjetimo se Marussia F1 momčadi, koja je 2014. odustala od natjecanja te sve što je imala dala na – aukciju. Upravo se na tu aukciju javio Gene Haas. I započeo tako priču, novu američku momčad.

Zanimljivo je kako je vlasnik momčadi Haas bio uhićen 2006. zbog malverzacija s porezom u tvrtki Haas Automation te utjecaja na svjedoke. Dobio je kaznu dvije godine zatvora i morao vratiti 75 milijuna dolara. U zatvoru je bio 16 mjeseci.

Poznat je Haas i po tome kako je za njegovu NASCAR momčad Haas CNC Racing, u kojoj se proslavio, vozila i Danica Patrick. Na stranu malverzacije, ali čovjek je veliki filantrop, pomaže drugima, donira novac...

No, vratimo se na temu. Debitante u Formuli 1. Motor su uzeli od Ferrarija (Ferrari 059/5), dakle isti je kakav imaju Sebastian Vettel i Kimi Räikkönen, a šasiju od talijanske Dallare koja je svojedobno surađivala s HRT Racingom. U Haas F1 momčadi su doveli ozbiljne vozače, Romaina Grosjeana iz Lotusa te bivšeg vozača Saubera Estebana Gutiérreza koji je lani bio testni vozač Ferrarija.

– Učinili smo čudo. I nisam ja taj koji je zaslužan! Tu je niz ljudi, od društva iz Ferrarija koje je napravilo sjajan posao s motorom, do Dallare i posla na šasiji do cijele momčadi – kaže Haas i dodaje:

– Haas F1 neće biti momčad kao one europske, u kojima samo bacaju novac i utrkuju se. Mi smo Amerikanci, znamo što radimo i želimo uspjeh. Ne kažem da smo bolji od drugih, ali novac imam i bit ćemo na tronu!

Potrošite milijardu kao RB

A šef parade, Bernie Ecclestone, dao im je i kratku uputu... U intervjuu za Forbes.

– Neće dobiti 10 milijuna bonusa koji je predviđen za debitantske momčadi. Prve godine nema novca. Nitko ih nije zvao, sami su se javili. Usto, mora biti spreman potrošiti mnogo novca. Pogledajte Red Bull, oni su u četiri godine potrošili milijardu dolara.

Za kraj, Bernie je najbolje sažeo kako stoje stvari vezane za Haas F1. I što od njih očekivati.

– To je, zapravo, Ferrari. Ferrari II. I zato će biti uspješni.

Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

>> Počinje nova sezone formule, evo što se morate znati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije