Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Messijevih 500

Galinović: Zabio mi je s 18 godina, mali je već tada letio travnjakom

Lionel Messi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
26.04.2017.
u 09:45

Suparništvo Ronalda i Messija neodoljivo podsjeća na odnos dvojice skladateljskih virtuoza Salierija i Mozarta...

Vjerojatno se, nakon petstotoga klupskoga pogotka, pitate – koje mjesto na listi najboljih strijelaca u povijesti nogometa zauzima senzacionalni Lionel Messi (29).

Iznenadit ćete se: tek sedmo! Naime, prema podacima kojima raspolaže Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (skraćeno RSSSF) ili pojednostavljeno Udruga nogometnih statističara, Messi je u seniorskoj karijeri postigao “samo” 585 pogodaka (za klub i reprezentacije) i u najboljem slučaju dostići će svoga najvećeg suparnika Cristiana Ronalda (trenutačno 607).

Ispred toga dvojca su petoplasirani Nijemac Gerd Müller (735), četvrti Ferenc Puskas (746), treći Pele (767), drugi Romario (772), a najbolji strijelac svih vremena je češko-austrijski stroj za pogotke Jozef Pepi Bican (1913.-2001.) s nevjerojatnih 805 pogodaka, u dresovima niza klubova iz Austrije i Češke, pa i reprezentacija tih zemalja, kao i Bohemije i Moravske. Pepijevo golgetersko stvaralaštvo trajalo je od 1928. do 1955. godine.

No, ostavimo se mitologije i okrenimo se dvojici nogometaša od krvi i mesa čije nas izvedbe ostavljaju bez daha već dulje od desetljeća. Bjesomučna utrka Messija i Ronalda za suludim rekordima srećom još ne ulazi u završnu fazu, a na čiju god stranu bude prevagnula njihova završna golgeterska statistika, možda je upravo posljednji Clasico otkrio da je svaka usporedba Argentinca i Portugalca zapravo – izlišna.

Odnos Salierija i Mozarta

Suparništvo Ronalda i Messija neodoljivo podsjeća na odnos dvojice skladateljskih virtuoza Salierija i Mozarta. Jednom je napisano: “Bog je, Salieriju, osim glazbenog talenta, dao uljudnost, sposobnost komunikacije s ljudima, profesionalnost, odgovornost, preciznost, upornost. Njegovo ‘pucanje’ doista je uzrokovao susret s Mozartom. Jer, kad je vidio veličinu njegova genija, prezreo je svoj jer je bio manji!”.

Duboko uronjen u svoju narcisoidnost i umišljenost, Cristiano Ronaldo, inače jedan od najslabijih sudionika nedjeljnog Clasica, kmečao je poput razmaženoga djeteta gledajući majstora na djelu, argentinskog Mozarta kako u 92. minuti zadivljujuće hladnokrvno zabija svoj 500. gol, ruši Real na koljena i vraća Barcu u igru za naslov prvaka. A gdje si ti bio, Ronaldo, u nedjelju između 20.45 i 22.30 dok je Messi stvarao nova remek-djela?, pita se pokisli Realov navijač nakon što se Portugalac, svjestan svoje bespomoćnosti i inferiornosti pokraj Messija, obješenoga nosa spustio u svlačionicu.

I može Real na kraju biti prvak, može se CR7 nakrcavati zlatnim loptama i hat-trickovima igrajući protiv Leganesa, Las Palmasa, Alavesa i Osasune..., ali presuda je već pala: svijet nikada nije imao većega nogometnog umjetnika od Lea Messija.

Lionel Messi prvi je od svojih petsto klupskih pogodaka postigao 1. svibnja 2005. protiv Albacetea na Nou Campu, a pola godine kasnije pao je i prvijenac u Ligi prvaka, protiv Panathinaikosa na Nou Campu.

Lagan kao perce

Među grčkim “promatračima” buđenja nove zvijezde svjetskoga nogometa bila su i trojica Hrvata: Anthony Šerić, Igor Bišćan i vratar Mario Galinović, s kojim smo razgovarali telefonski. Danas je trener vratara u Panathinaikosu i dobro se sjeća događaja od prije gotovo dvanaest godina.

– Kada smo se pripremali za utakmicu protiv Barce, svijet je već brujao o tom klincu najavljujući mu veliku karijeru. I da, iz svakog njegova poteza moglo se razaznati da tada 18-godišnji Messi ima nešto; taj mladić lagan kao perce pucao je od snage, energije, letio je terenom. No, iako je bio sjajan u toj utakmici, teško sam mogao zamisliti da će postati takva veličina – priča nam Galinović.

Kakav je bio Messijev pogodak?

– Ušao je iza leđa našoj obrani, došao pred mene i onako bezobrazno, drsko i lako, prebacio me vrhom kopačke i ušao s loptom u gol. Rekao bih, tipičan Messijev potez kakvih sam se poslije toliko puta nagledao – dodao je Galinović.

A na koliko je pogodaka Messi trenutačno ove sezone, nakon dvostruke isporuke Realu? Da nam to već nije toliko puta priuštio, rekli bismo na nezamislivih 47. A za njega je to gotovo kao šetnja u parku, budući da već devetu sezonu zaredom zabija četrdeset i više! To nije bila u stanju ni češka zbrojovka Josef Bican. I Pepi odozgo plješće malome divu iz Rosarija.

>>Suigrač o Mandžukiću: Igrali smo protiv njega dok je bio u Bayernu, ali ovo nismo očekivali...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije