Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biciklizam

Frooooome... Tour mu više nije neki izazov

Chris Froome
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
31.07.2017.
u 08:10

Nakon zadnje etape i još jedne pobjede u Francuskoj pomogao je nepoznatom mladiću zaprositi djevojku... Pristala je!

Chris Froome (32) vozio je bicikl blizu svoje kuće na jugu Francuske, gledao svoja posla i trenirao za Tour de France, kad odjednom umjesto drugog bicikla na njega naleti auto, neugodan susret s “nestrpljivim” vozačem Froome je objavio na Twitteru, baš kao i fotografiju uništenog bicikla. Bio je 10. svibnja. Nasreću, britanski vozač kenijskog porijekla iz incidenta je izašao neozlijeđen pa je kasnije i osvojio Tour de France, priču donosi Večernjakov sportski tjednik Max!

– Upravo me je namjerno s bicikla srušio nestrpljivi vozač koji me slijedio! Srećom, dobro sam, ali bicikl je potpuno uništen. Vozač je samo nastavio dalje! – objavio je tada Froome i nije ni slutio da će nakon toga četvrti put u karijeri ponijeti žutu majicu na Touru.

Nije to bilo iznenađenje s obzirom na to da je bio i jedan od favorita od samog početka utrke. Imao je iskustvo, cijeli tim (Sky) iza sebe, a osvojio je i posljednju utrku prije samog Toura.

– Potpuno sam zadovoljan svojim timom. Činjenica da razmišljamo o proširenju samo pokazuje pouzdanje koje imam u ljude oko sebe. Nisam praznovjeran, ali uvijek je odlično pumpati samopouzdanje tako da se osvoji posljednja utrka prije Tour de Francea. Ove sam godine čak donio odluku da ću Tour voziti na drukčiji način. Neću nužno ići pokušati osvajati etape. Znam da imam vrlo dugo ljeto ispred sebe za Tour pa onda, ako sve prođe dobro, imam i Vuletu u Španjolskoj. Tako da je svježina za taj period ključna – govorio je Froome za The Telegraph prije nego što je osvojio slavnu utrku po Francuskoj. I bio je u pravu jer bio je itekako svjež.

No do ovogodišnje je pobjede stigao na najmanje uvjerljiv način jer nije ostvario nijednu etapnu pobjedu, a prednost ispred drugoplasiranog prvi je put iznosila manje od jedne minute. Dojam je da je Froome do novog trijumfa na Touru stigao ponajprije zahvaljujući iznimno snažnoj momčadi, a dokaz tomu je i četvrto mjesto njegova glavnog pomagača, Španjolca Mikela Lande kojemu je pobjedničko postolje izmaknulo za samo jednu sekundu.

Četvrti Tour u pet godina

Britanac je napravio veliku stvar, prošle je godine obranio naslov na Tour de Franceu te postao prvi čovjek nakon legendarnog Miguela Induraina 1995. koji je triput pobijedio na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci, a ove je godine upisao i četvrtu pobjedu u posljednjih pet godina. Prije toga najbolji je bio 2013., 2015., 2016.. A kada se u obzir uzmu i okolnosti koje su mu se ove godine dogodile, on je pobjednik kako god se okrene. Osim sudara, pretrpljenih šokova, skorog propuštanja najveće biciklističke utrke na svijetu, na kraju je s osmijehom na licu i žutom majicom na sebi uspio razveseliti i druge. Naime, nakon što je odvezao posljednju, revijalnu etapu, Chris Froome pomogao je jednom mladiću da zaprosi djevojku tako da mu je predao kutijicu sa zaručničkim prstenom.

Kao da je od čelika

– Nosim ovo sa sobom već puna tri tjedna – u šali je rekao Froome pa predao prsten.

A djevojka koja je stajala preko puta njega i svog dečka nije mogla vjerovati što se događa, no ipak je bila toliko prisebna da kaže “da”.

Tako da neće samo on pamtiti ovogodišnje izdanje francuskog biciklističkog relija koje mu, doduše, mnogo znači. Ali skroman je to čovjek kojemu slava nije bitna, rekao je to jednom i sam u intervjuu prije nekoliko godina.

– Nema ništa u slavi i tome da te ljudi prepoznaju na ulici. Ja nisam za to, ono što me stvarno zanima je vožnja. Vuče me to da probam i da osvojim što je više Toura moguće u karijeri, da imam velik utjecaj na mlade vozače koji dolaze i čekaju neki dobar model, uzor. Gotovo 90 posto onoga što radim; svi fizički treninzi i mentalni treninzi, sve to naginje tome da budem što bolji sportaš – govorio je Chris za Cyclingnews.

Voli trenirati jer zna koji je rezultat toga na kraju, ali često je to treniranje popraćeno preprekama. Na samoj utrci 2015. godine doživio je svakakve neugodnosti.

– Udarali su moje kolege iz tima, bacali po nama urin i opuške, pljuvali po nama... To je bilo uistinu ružno, ali ako ništa drugo, to je onda samo još više zbližilo tim. Nismo dopustili da nas to razdvoji. A i unatoč svemu, utrka je imala moju kompletnu pažnju. Sve što se događalo izvan toga bilo je manijakalno, ali i to je dio utrke.

Osim na napade, spreman je i na pohvale. Malo tko može toliko puta slaviti nakon 3500 kilometara vožnje po Francuskoj. Tako mu je počast odao i Dave Brailsford, glavni menadžer Sky tima.

– Znam Chrisa neko vrijeme i to je jedan pristojan mladić, ali i nevjerojatan borac, kao da je od čelika. Njegova sposobnost da se odupre i bori nešto je što prije nisam viđao – rekao je Brailsford za The Telegraph. Da, ima Chris sve što je potrebno jednom pobjedniku, a s 32 godine na leđima ima rezultate koji drugi mogu samo sanjati. Ako ga nitko ne pokuša omesti i sljedeće godine, možda krene po Tour br. 5.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije