Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vincent Jay

Francuz koji je pobijedio Faka opsjednut treniranjem

Jakov Fak
AFP, Reuters
15.02.2010.
u 10:15

Vincent Jay, osvajač zlatne olimpijske medalje u biatlonskoj sprinterskoj utrci na deset kilometara u Whistleru, često je vježbao toliko naporno i dugotrajno da se znao pretrenirati.

- Smatraju me radoholičarem. Imam tendenciju prekomjernom treniranju, tako da me moj kondicijski trener Stephane Bouthiaux mora dozirati – rekao je zlatni Francuz u utrci u kojoj je hrvatski biatlonac Jakov Fak osvojio broncu.

- Da, doista je radoholičar i zbog toga ovu medalju nitko nije zaslužio više od njega. Neprestano trenira. Godišnje na treninge skijanja potroši između 800 i 900 sati, dok gađanje trenira dodatnih 500 sati. Većina biatlonaca, pa i onih najboljih, trenira između 600 i 700 sati na godinu – rekao je Bouthiaux.

Jednostavnim matematičkim izračunom ispada da Francuz dnevno u prosjeku trenira gotovo četiri sata. Ta je brojka zapravo još veća s obzirom da određeno vrijeme mora potrošiti na natjecanja, putovanje do njih, kao i nužnu regeneraciju prije i nakon utrka.

- Još niti sam ne shvaćam što sam zapravo napravio – rekao je vojnik koji nastupa na svojim prvim Olimpijskim igrama, trenutačno 15-plasirani u ukupnom poretku Svjetskog kupa biatlonaca:

- Imao sam, moram to priznati, izuzetne sreće s vremenom. Kada je počeo padati snijeg, uvjeti kliženja stazom znatno su se pogoršali, te sam shvatio da imam izvrsnu priliku za pobjedu, pogotovo nakon što sam bez greške odradio i drugu seriju gađanja.

Jay bi mogao postati najugodnije iznenađenje biatlonskih natjecanja u Vancouveru. Slijedi mu dohvatna utrka na 12,5 kilometara u utorak, u koju će startati prvi zbog nedjeljne pobjede. Tu disciplinu smatra sebi najprirodnijom.

S druge strane, svoju je jedinu pobjedu u Svjetskom kupu dosad Jay ostvario prošle godine, baš u Whistleru, i to u disciplini 20 kilometara individualno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije