Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavili kandidaturu

Francuska želi Zimske olimpijske igre: 'Želimo imati da budu ekološki i financijski odgovorne'

Olympic rings to celebrate the IOC official announcement that Paris won the 2024 Olympic bid are seen in front of the Eiffel Tower at the Trocadero square in Paris
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS
1/2
08.11.2023.
u 02:00

Do sada su kandidaturu za Igre najavile i SAD, Švicarska, te Švedska, a domaćin Igara bit će poznat u srpnju 2024. Francuska je do sada tri puta birana za domaćina ljetnih OI u Parizu (1900, 1924, 2024), a tri puta je bila i domaćin Zimskih olimpijskih igara

Francuska, koja će biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara sljedeće godine, najavila je i kandidaturu za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine. 

Predsjednik Francuskog olimpijskog odbora David Lappartient je objavio kako je Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) predao dokumentaciju o kandidaturi za Zimske olimpijske igre 2030. godine. Službeno domaćin ZOI 2030. bila bi Nica, a natjecanja bi se održala u pokrajinama Provansa-Alpe-Azurna obala, Auvergne, te Rhona-Alpe.

GALERIJA Mikaela Shiffrin po peti put uzela titulu 'snježne kraljice'

Olympic rings to celebrate the IOC official announcement that Paris won the 2024 Olympic bid are seen in front of the Eiffel Tower at the Trocadero square in Paris
1/21

Predstavljajući kandidaturu Lappartient je najavio kako će se 95 posto natjecanja održati na postojećim lokacijama, a proračun igara neće premašiti 1.5 milijardi eura. Plan je korištenje postojeće infrastrukture, smanjenje organizacijskih troškova i financiranje uglavnom iz privatnih prihoda.

Nica bi ugostila olimpijsko selo, medijski centar i klizačke događaje. Skijalište Meribel-Courchevel, gdje je održano posljednje svjetsko prvenstvo, ugostilo bi alpsko skijanje, Isola 2000 bila bi domaćin natjecanja u snowboardu, a Grand-Bornand je posvećen nordijskim događajima.

VEZANI ČLANCI:

"Organizirali smo ZOI oko četiri klastera kako ne bismo bili raspršeni po Alpama. Što više širimo broj stanica, to više povećavamo troškove igara. Kako želimo imati Igre koje su ekološki i financijski odgovorne, ideja je zauzeti cijeli teritorij, ali bez raspršivanja," kazao je Lappartient. "Cilj Igara je izgraditi samo ono što je neophodno i da iza toga stoji prava ostavština," dodao je.

Do sada su kandidaturu za Igre najavile i SAD, Švicarska, te Švedska, a domaćin Igara bit će poznat u srpnju 2024. Francuska je do sada tri puta birana za domaćina ljetnih OI u Parizu (1900, 1924, 2024), a tri puta je bila i domaćin Zimskih olimpijskih igara - 1924. u Chamonixu, u 1968. u Grenobleu i 1992. u Albertvilleu.

VIDEO Zrinka Ljutić nakon Sljemena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije