Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTNI STADION

FOTO Ovako izgleda megaprojekt nove Kantride. Uključivat će velebni stadion, tri nebodera i hotel

storyeditor/2023-12-05/Stadium_Kantrida_CAM_12_detailed_night_areal.jpg
Foto: HNK Rijeka
1/7
05.12.2023.
u 17:05

HNK Rijeka sve bliže povratka na Kantridu! Vrijednost investicije procjenjuje se na više od 150 milijuna eura, a kultne stijene bit će ukomponirane u novi stadion

Nogometni klub Rijeka vratit će se na svoj kultni stadion, sprema se megaprojekt nove Kantride koji bi uključivao moderan, natkriveni stadion s 12.000 mjesta, a uz njega i hotel s četiri zvjezdice te tri nebodera, od toga jedan od 115 metara, čime će postati najviši u Hrvatskoj.

Kada se napuštalo kultnu Kantridu i selilo na Rujevicu, predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković rekao je da je to privremeni odlazak. Uvjeravao je Armadu, navijače i javnost da će se klub vratiti na svoje prirodno mjesto, ono pod stijenama, no tek u trenutku poklapanja brojnih okolnosti, prije svega financijskih, prostorno-planskih i političkih. Prošlo je otada, od preseljenja 2015., skoro desetljeće, Riječani su na Rujevici osvojili toliko priželjkivano prvenstvo, dodali pokoji kup, odigrali odličnih europskih utakmica, sve se mijenjalo, i treneri, čak je otišao i Matjaž Kek, a samo je Kantrida ostala konstanta. Usamljena. Kantrida i Mišković. No, konačno je stigao trenutak povratka!

Ekonomska održivost projekta

Naime, kroz "Konzorcij Kantrida" Damir Mišković riječkoj gradskoj upravi, vijećnicima i gradonačelniku Marku Filipoviću predstavio je projekt pod nazivom – "Multifunkcionalni kompleks Stadion Kantrida." Projekt, koja sada pokreće niz prostorno-planskih promjena, ambiciozan je do krajnjih granica. Predsjednik Mišković ne skriva zadovoljstvo.

GALERIJA Pogledajte kako izgleda megaprojekt nove Kantride 

storyeditor/2023-12-05/Stadium_Kantrida_CAM_12_detailed_night_areal.jpg
1/7

– Dugo smo tražili model i mislim da smo ga sada pronašli. Želimo izgraditi stadion s 12 tisuća sjedećih mjesta, hotel na četiri etaže i tri nebodera. Najveći od njih, sa 116 metara i 35 katova, bit će najviši neboder u Hrvatskoj! Plan našeg Konzorcija je oživljavanje neadekvatno valoriziranog, atraktivnog prostora uz samo more, što ga čini ekskluzivnim i u određenom smislu usporedivim s Barcelonom. Njegovom pravilnom valorizacijom Rijeka dobiva sadržaj koji obuhvaća, kao prvo, ovom gradu i HNK Rijeka nužno potreban, moderan, multifunkcionalan nogometni stadion izgrađen tako da se na njemu mogu odigravati utakmice Lige prvaka i reprezentacije na svim razinama; kao drugo, prekrasan, ambijentalno savršeno integriran hotel mediteranskog tipa, širok, dugačak, izdužen, ozelenjen, nenametljiv, a krajnje privlačan. Kao treće, grade se i tri objekta, nebodera, čime se samo nastavlja kontinuitet urbanizma Rijeke. Naravno, sama po sebi investicija u nogometni stadion nije isplativa. To onda podrazumijeva da se može i mora postići ekonomska održivost cijelog projekta. U konkretnom slučaju to znači, s jedne strane, gradnju sadržaja poput stadiona, dok je s druge strane prisutan element komercijalnog i isplativog ulaganja u hotel i tri nebodera koji će investitoru generirati dobit, a on će zauzvrat izgraditi stadion i prepustiti ga Gradu Rijeci koji dobiva u vlasništvo važan infrastrukturni objekt. Ovakav model već dugo vremena egzistira u svijetu kao uspješan i provediv. Cilj našeg Konzorcija otvaranje je ovakve mogućnosti suradnje koju prepoznajemo i nudimo kao priliku da Rijeka i Riječani dobiju ono što im pripada – najljepši i najoriginalniji stadion s pratećim komercijalnim sadržajem – rekao je Damir Mišković pa dodao:

– Tražili smo modele suživota sporta i biznisa, održivosti i izvedivosti te smatram da smo ih konačno i pronašli. Ono što smo zamislili je provedivo, zanimljivo i originalno. Naš Konzorcij ponudio je Gradu rješenje koje zadovoljava sve aspekte i interese: i poslovni, i sportski i javni, na kojem je kroz brojnost sadržaja na otvorenom prostoru veliki naglasak.

Konzorcij u kojem su tvrtke Black Kite E&C Investment Fund, Luxembourg, Fiume Kantrida Develpoment d.o.o., Rujevica, Rijeka, (tvrtka kći Black Kite E&C Investment Fund), Teanna ltd, London, ZDL arhitekti, Rijeka, Aestus development d.o.o., Rijeka i Kamgrad d.o.o., Zagreb prije dva tjedna službeno je pismom namjere Gradu Rijeci iskazao interes za financiranje i realizaciju projekta.

VEZANI ČLANCI:

Riječki arhitekt Siniša Zdjelar, čiji je ured izradio idejno rješenje "Multifunkcionalnog kompleksa Stadion Kantrida", a kao snažnu referencu njihove kvalitete navodi se projektiranje stadiona i kampa HNK Rijeka na Rujevici, hotela Marriott u Opatiji, Istra Premium Camping by Valamar, kao i logističkog centra Manšped na Kukuljanovu, procjenjuje da se sada, konačno, stvaraju uvjeti za ostvarenje plana kojim se riječki nogometni klub vraća na kultnu Kantridu.

– Ukupnu vrijednost cijele investicije procjenjujemo na više od 150 milijuna eura. Takvim će ulaganjem i uređenjem Rijeka dobiti novu dimenziju i hrabro iskoračiti u 21. stoljeće. Pritom će se istodobno ispoštovati specifičnosti ovog lokaliteta. Tu mislim na Portić, lučicu za domaće ljude koja ostaje neizmijenjena, kao još jedan savršen most između tradicionalnog i modernog. Popularna plaža za kupače, istočno od stadiona, kao i uvijek u svojoj povijesti ostaje otvorena za javnost. Brojni novi i dostupni javni sadržaji, prije svega sportsko-rekreativni, omogućit će građanima, kao i turistima, ugodan boravak na lokalitetu koji sada dobiva novi smisao, podiže razinu usluge i Riječanima stvara ugođaj ugode i ponosa – kaže Zdjelar.

Pritom neće biti nasipavanja mora i pomicanja linije obale, bez obzira na količinu i opseg gradnje. Zdjelar ističe i da će se potrebe atletskog kluba, koji trenutačno funkcionira na stadionu Kantrida, unutar ovog projekta zadovoljiti u suradnji Investitora, Grada, Županije i RH, i to na način da se osiguraju sredstva te da se izgradi adekvatniji i primjereniji objekt u kampusu na Trsatu.

– Novim stadionom legitimira se bogata povijest HNK Rijeka, kluba koji je dosadašnjim uspjesima i s potencijalom novih uspjeha postao moćan simbol svog grada i okolice. Dosad pozicioniran u smjeru zapad-istok, stadion se novim projektom rotira za 90 stupnjeva, u smjeru sjever-jug. Sjeverna tribina, predviđena za Armadu i najglasnije navijače HNK Rijeka, u svojoj pozadini zadržat će – karakteristične stijene! Ugradit će ih se u novu strukturu zbog povijesnih razloga, poštovanja i tradicije. Stijene su prepoznatljivost lokaliteta stadiona Kantrida, a novim projektom inkorporiraju se u konstrukciju i postaju spoj bogate prošlosti i još izazovnije budućnosti. Paralelno uz istočnu i zapadnu tribinu, s obje bočne strane stadiona eliptičnog oblika, koji visinski "pada" sa sjevera prema jugu, nalazit će se široke šetnice koje počinju s gornje, glavne ceste, što znači da će većina gledatelja na stadion dolaziti upravo šetnicama s istočne i zapadne strane, bez gužvi i čekanja ulazit će se na velikim dijelom natkrivene tribine. Oko cijelog stadiona, zbog specifičnosti ove lokacije i problema koji se pojavljuju uslijed slivnih voda, kao i podizanja razine mora, izgradit će se kilometar dugačak kanal, širok dva i visok četiri metra. Njime će se, u ekstremnim uvjetima, nakupljena voda odvoditi u more. Noću, kad bude osvijetljen bojama HNK Rijeke, stadion će podsjećati na karakteristični brod s veslima i naglašenom provom – obilježjem Armade. Na južnoj strani stadiona koja se spušta prema moru, smjestit će se ugostiteljski objekti – kaže arhitekt Zdjelar.

VEZANI ČLANCI:

Hotel, koji će se nalaziti uz sam stadion, imat će 200 soba, a tri nebodera uz hotel, zbog položaja tik uz more, podsjećat će na Barcelonu, Miami ili Dubai...

– Neboderi su jedna od asocijacija na Rijeku. Sinonim Rijeke je – neboder, neboder u svakom dijelu grada. Imamo ih možda i stotinjak. Ova tri bit će najljepša – zaključuje Zdjelar.

Podrška gradonačelnika

Projektom nove Kantride oduševljen je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

– Ovo je projekt koji će promijeniti Rijeku, projekt koji će je učiniti sličnom drugim europskim i svjetskim gradovima koji su napravili hrabre poteze i tako odskočili od drugih. Ovakav projekt omogućit će da se ispod stijena ponovno igraju velike, pobjedničke utakmice, uz podršku Armade, ali i zaštititi ono što čini duh Kantride, što je meni posebno važno, jer Kantrida je i moj dom – rekao je Filipović, pa zaključio:

– U ovom projektu, uz sam stadion, investitori predlažu gradnju triju nebodera i hotela i ne želim skrivati da sam svjestan da je to prijedlog koji bitno mijenja doživljaj Rijeke, iako je Rijeka grad koji je u Hrvatskoj prepoznatljiv i po neboderima. Svjestan sam da svi mi nerijetko odbijamo promjene, a ovaj projekt čini upravo suprotno. Kao gradonačelniku, stalo mi je da se Rijeka, ona nogometna i sportska, Rijeka kao grad koji teče, vrati svojoj Kantridi.

Komentara 37

Avatar Tombstone
Tombstone
18:00 05.12.2023.

Ako ga stvarno naprave svaka cast. Izgleda stvarno impozantno

VU
Vuk35
18:28 05.12.2023.

Čudi me da će stadion primati samo 12 000 gledatelja. Trebao bi minimum 20 000. Ako uzmemo u obzir da sam grad Rijeka ima 110 000 stanovnika a čitava županija 300 000. Evo recimo stadio Slobode iz Užica koji je sagradjen prije 10 godina prima 12 500 gledatelja a grad Užice i čitava općina imaju oko 70 000 stanovnika.

JU
juma
18:17 05.12.2023.

Sve je to nabijeno i zgurano na malom prostoru kako bi se postigla maksimalizacija profita. Ovdje je stadion samo paravan i emocija koja služi kao pokriće za pravu lovu i za nešto sasvim drugo. Zato i jeste tako mali. Onome koji to ne razumije kako se ovdje radi o mućkama, nema pomoći. Tko je vlasnik tog zemljišta na samoj morskoj obali, kolika je njegova tržišna cijena i za koliko će ga dobiti "investitori"? Po kojoj logici je tu moguća gradnja stadiona, hotela i tolikog broja stambenih jedinica, kada je prostor takav da je nemoguće napraviti adekvatnu infrastrukturu. Kako se može dopustiti gradnja nebodera od 100 metara na samoj liniji obale, koji tisućama stanovnika kvare viyuru i zaklanjaju pogled na more. Sličan projekt je odbačen u Švicarskoj, jer su neboderi bacali preveliku sjenu na okolne zgrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije