Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika kriza suđenja

Fifa i Uefa i dalje će štititi suce koji će obaviti posao

Ovrebo
AFP
19.02.2010.
u 07:59

- Drugi naš gol je neregularan, već deset godina govorim da treba uvesti video-tehnologiju - kaže trener Bayerna Van Gaal.

Bila je to srijeda kada su se ljudi u žutom (ne u crnom) ponovno propisno osramotili. Trebalo je proći nekoliko mjeseci od velikog skandala kada je švedski sudac Martin Hansson gurnuo Francusku na SP priznavši dvostruko igranje rukom Henryja, za što je nagrađen suđenjem u Južnoj Africi, da se ponovno govori samo o suđenju.

Glavni je lik stari znanac – Norvežanin Tom Øvrebø. Nakon što je lani u polufinalu Lige prvaka teško oštetio Chelsea protiv Barcelone ne dosudivši nekoliko kaznenih udaraca, u srijedu je u Münchenu priznao Bayernov gol iz zaleđa te nije isključio Klosea, a morao je. Bayernov trener Luis Van Gaal, nakon što je vidio snimku dvoboja, priznao je Øvrebøov poguranac:

Hansson griješio

– Sudac nije smio priznati naš pobjednički pogodak. To se nam dogodilo protiv Bordeauxa. Suci ne mogu sve vidjeti, zato već deset godina govorim da se mora uvesti videotehnologija.

Cijelu utakmicu Norvežanin je griješio. Čelnici nogometnog saveza Italije, točnije njegov predsjednik Giancarlo Abete, jučer su prosvjedovali, pokušavajući na neki način zaštititi Fiorentinu.

– Smatram da je dvojbeno samo to zadovoljava li sudac dvoboja u Münchenu standarde suđenja u Ligi prvaka. Jer, ovdje ne govorimo o centimetrima, nego o metrima.

Norvežanin će tako ostati zapamćen kao čovjek koji je izravno "skrojio" dvije velike utakmice o kojima se danima priča. Njegovo je arbitriranje zanatski upitno jer ovo više ne može biti slučajnost.

U Portu je, pak, sudio već spomenuti "slavni" 39-godišnji Šveđanin Martin Hansson te propustio dosuditi očiti kazneni udarac za Arsenal na Rosickom kod indirekta, na što se žalio Arsene Wenger. Ako se striktno držimo pravila, nije pogriješio. Iako, o tom bi se pravilu dalo razgovarati. Jer, ako je indirekt na deset metara od gola, dovoljna je kazna, a i prilika da se postigne gol. Stoga bi ipak u duhu sudac trebao dići ruku i pričekati postavljanje živog zida.

Sude zbog interesa

No ovi primjeri pokazuju da Uefa i Fifa ne kažnjavaju slabe suce, što se jedino može protumačiti time da ih štite, da im iz tko zna kojih razloga, a najviše utjecaja moći i novca velikih klubova i reprezentacija, itekako pogoduju. Dakle, nemaju interes uvesti nove tehnologije jer to bi, smatraju, umanjilo draž igre. I zaustavilo mogućnost manipulacije.

Komentara 5

MI
milton
12:33 19.02.2010.

sudačka organizacija je uspjela dovesti u Evropsku ligu na teren ni više ni manje nego 6 /šest/ sudaca, što dovoljno govori o snazi te \"organizacije\", jedne od najjačih na svijetu, može se usporediti sa .... .......

LU
luena
09:51 19.02.2010.

Ovego je to morao vidjet (i vidio je ),sad se izvlaci posto su kritike na njegov racun sasvim opravdane...Nije mu prvi put...ja kao zensko sam vidjela da je zaledje i da je nepravedno odlucio..Zao mi je Fiorentine,bili su puno boljiolji o Bayerna i zasluzili su da idu dalje.

LU
luena
09:53 19.02.2010.

Overbo..(Ovego)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije