Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji tour

Federer: Mogu još protiv najboljih, a ako vidim da ne ide, otići ću u mirovinu

Roger Federer
Foto: Reuters/Pixsell
1/14
25.12.2016.
u 08:28

Na Rogerovim leđima je 35 godina, posljednji Grand Slam osvojio je još 2012., a ovu godinu označio je kao svoju zadnju šansu

Gotovo šest mjeseci prošlo je otkad je Roger Federer (35) posljednji put igrao na ATP Touru. Bilo je to početkom srpnja u polufinalnom porazu u Wimbledonu od Miloša Raonića, a nakon toga Švicarac je propustio ostatak sezone zbog ozljede koljena.

No, nedavno je stigla sjajna vijest za sve ljubitelje tenisa, jer Federer je poručio:

– Spreman sam vratiti se na teren, sigurno ću igrati na prvom Grand Slamu sezone, Australian Openu.

Prijeti ispadanje iz TOP 20

Proteklu sezonu Roger je završio na 16. mjestu, što mu je najlošiji plasman od 2001. godine. Kao cilj za ovu sezonu označio je povratak u TOP 5, no to mu neće biti lako. Naime, zbog lošeg renkinga, već u osmini finala Australian Opena mogao bi zaigrati protiv Novaka Đokovića ili Andyja Murraya. A s obzirom na to da brani polufinale iz Melbournea iz prošle sezone, posrtaj prije toga značit će novi veliki pad za Federera, koji bi lako mogao ispasti i iz TOP-a 20.

Kako god krenuo u sezonu, mnogi teniski stručnjaci predviđaju da je Federeru ovo posljednja natjecateljska sezona. Švicarac će u kolovozu navršiti 36, a to su godine u kojima je jedino Jimmy Connors uspio igrati vrhunski tenis za TOP 5.

I on sam naznačio je da bi mu ova sezona mogla biti posljednja.

– Kada vidim da više ne mogu konkurirati najboljima, odustat ću. Ne volim gubiti – poručio je Švicarac.

Obožavali ga ili ne, sigurno je da svijet tenisa bez Rogera Federera više neće biti isti. Jer, ako je tenis kraljevski, odnosno bijeli sport, Švicarac je najbolji njegov predstavnik. Nažalost, posljednjih godina njegova igra je u konstantnom padu, često se bori s ozljedama, i njegov kraj je blizu...

S osvojenih 17 Grand Slam titula najuspješniji je tenisač u povijesti, no činjenica je da više nije ni sjena tenisača kojeg smo gledali od 2003. do 2009. godine. U tom je razdoblju osvojio čak 15 Grand Slam trofeja, a poslije toga samo dva.

No, unatoč očitom padu u posljednjih šest godina, Federer ima tri Grand Slam titule više od Petea Samprasa i Rafaela Nadala, te pet više od Roya Emersona i Novaka Đokovića. Srbin je ustvari jedini tenisač koji bi u budućnosti mogao ugroziti tu magičnu brojku 17.

Čak 23 GS polufinala u nizu

Većina teniskih stručnjaka smatra da je najbolji tenisač u povijesti Roger Federer, ne samo zbog rekordnog broja titula već i zbog njegove elegancije na terenu, sjajnog ponašanja, omiljenosti kod navijača, sponzora. Također, Federer je igrač s najviše ukupnih broja tjedana na broju jedan (302), ali i najviše u nizu (237).

No, ima i onih koji tvrde drukčije, a kao glavni argument pokazuju njegove brojke u međusobnim susretima protiv najboljih. Naime, Federer u mečevima protiv svojih najvećih protivnika – Nadala, Đokovića i Murraya ima negativan skor 47-57 (13-19 na Grand Slamovima). Usporedbe radi, Nadalov skor je 63-44 (25-8 na GS), a Đokovićev 73-56 (21-17). Negativan skor, baš poput Federera, ima i Andy Murray – 29-55 (5-20).

Zanimljivu izjavu o tome je li Federer najbolji svih vremena dao je bivši Rogerov trener Stefan Edberg.

– On je jedini igrač koji je 10 puta zaredom igrao finale Grand Slam turnira, te jedini koji je čak 23 puta u nizu igrao u polufinalima. A i jedini je s 300 pobjeda na Grand Slam turnirima. Nije li to dovoljan dokaz da je najbolji u povijesti? – izjavio je Edberg.

Drži najviše rekorda

Federeru u prilog ide i podatak da je jedini tenisač u povijesti koji ima više od 80 posto pobjeda na baš svakom od četiri Grand Slam turnira. A drži i rekord koji gotovo sigurno nikada neće biti srušen. Naime, pobijedio je u nevjerojatnih 24 finala zaredom na ATP turnirima. Također, jedini je tenisač u povijesti koji je na troje Olimpijskih igrama zaredom (2004. – 2012.) dolazio kao prvi tenisač svijeta.

A da je Federer najveći sportaš među tenisačima, potvrđuje podatak da nikada u karijeri nije predao meč. Đoković je to napravio 11 puta, baš kao i Lendl i Agassi, Nadal sedam, a Connors čak 14 puta.

A da je Federer najveći, pokazuju i iznosi zarade od sponzora. Tijekom karijere od turnirskih je nagrada Federer zaradio 98 milijuna dolara, a još 500 milijuna zaradio je od sponzorskih ugovora. S tom zaradom je najbogatiji tenisač svih vremena, ali i 15. najbogatiji sportaš svih vremena. Usporedbe radi, Đokovićeva ukupna zarada, od nagrada i sponzora, procjenjuje se na 250 milijuna dolara, što je više nego dvostruko manje od Rogera Federera.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:28 25.12.2016.

Najvjerojatnije ce ispasti iz TOP 20, jer u osmini finala Australian Opena mogao bi zaigrati protiv Novaka Đokovića ili Andyja Murraya.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije