Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat prvi u Trstu

Esimit Europa 2 u plovidbi prema novom rekordu od Trsta do Vallete

esimit
Foto: esimit
1/6
16.10.2012.
u 18:29

Pod plavim jedrima Esimita i zastavom Europske unije po prvi put je jedrio i Hrvat, novi član posade Ivan Kljaković Gašpić. Bio je to njegov premijerni nastup i - pobjeda

Esimit Sailing Team, posada jednog od tehnološki najnaprednijih brodova na svijetu, i ove je godine osvojila titulu najbržih na 44. izdanju tršćanske Barcolane, najmasovnije i jedne od najstarijih regata na Jadranu. Čak 1737 brodova u akvatoriju ispred Trsta isplovilo je u regatno polje koje se protezalo sve do Slovenije po toliko slabom vjetru da su se jedva kretali. Bio je to tim veći izazov za sve posade. Esimit Europa 2 preuzeo je vodstvo te 16,5 nautičkih milja dugu regatu prošao u 3 sata i 59 minuta uz vjetar od samo pet čvorova. U odnosu na rekord Barcolane prije dvije godine (56:13), ovo je bila odista duga i teška regata.

Shinig Umago Maxi ove godine šesti

Pod plavim jedrima Esimita i zastavom Europske unije prvi put je jedrio i Hrvat, novi član posade Ivan Kljaković Gašpić. Bio je to njegov premijerni nastup i – pobjeda.Osim velikog broja brodova sudionika, od kojih mnogi nisu ni ušli u predviđeno vrijeme do cilja, a plovidba je trajala i više od osam sati, podjednako toliko pratilo je jedriličare. Oni koji u Trstu nisu jedrili okupili su se na rivi u očekivanju ponajboljih. Hrvati su nastupili na desetak jedrilica, a najbrža je bila posada Shining Umago Maxi, koji su se plasirali na šesto mjesto.  

Puno više od jedrenja

Esimit Europa puno je više od jedriličarskog tima, to je projekt koji objedinjava, a počeo je 1995. upravo u Trstu, stoga je Barcolana regata od posebne važnosti za osnivača projekta Igora Simčiča.

– Stvarno sam ponosan na cijeli tim. Posebno sam ponosan da je moja vizija postala stvarnost nakon 17 godina upravo ovdje u Trstu. Esimit Europa 2 pobjeđuje na jednoj od najmasovnijih regata na svijetu, s jedinstvenim timom jedriličara iz osam različitih zemalja, a sve to pred tisućama gledatelja – to je fantastičan osjećaj – zahvalio je svima Igor Simčič, vlasnik broda. Skiper Esimita Europa 2, precizni i pedantni Nijemac Jochen Schumann regatu doživljava pravim sportskim izazovom s obzirom na to da je na startu gomila broda. 

– Bez vjetra i s povremenim "mrtvim morem" morali smo često mijenjati jedra i taktike. No, to je bila prilika da pokažemo iskustvo i izniman timski rad posade Esimita. Pripremali smo se u Trstu i vježbali različite scenarije da osjetimo dušu zaljeva što se, eto, pokazalo vrlo dobrim. Jako sam zadovoljan performansama tima i time kako funkcioniraju na brodu.

– Bilo je više posla i više izazova, ali to je jedrenje – rekao je za Večernji list Ivan Kljaković Gašpić zadovoljan prvom regatom s posadom Esimita. 

– Lako je jedriti kada ima vjetra, no tu grdosiju od broda treba pokrenuti i u njoj zadržati vjetar i kada ga nema, a to je izazov – kaže Ivan.  

Samo nekoliko sati nakon završetka Barcolane, tim Esimit isplovio je za Valletti kako bi postavio novi izazov – u najkraćem vremenu odjedrili su rutu između Trsta i Vallette koja će verificirati vijeće Speed ​​World Sailing Record. Izazov koji će posada Esimit Europa 2 otploviti između Barcolane i Rolex Middle Sea Raca nazvan je Medot Sailing Trophy, predstavljen je na gala partyju Esimit Europa u Trstu, a pozivnicu i dobrodošlicu jedriličarima pod plavim jedrom uputio je i šef diplomacije s Malte. 

Od politike do energetike   

U Esimit Europa 2 jahta plovi pod zastavom Europske unije, registrirana je na Cipru, a matična joj je luka Yacht Club Monaco. Član je Jedriličarskog saveza Slovenije, a na brodu su jedriličari iz osam različitih europskih zemalja. Brod plovi pod pokroviteljstvom predsjednika Europske komisije Josea Manuele Barrosa, a potporu mu je dao i Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta. Glavni je sponzor globalna energetska tvrtka Gazprom, a BMW je službeni partner.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije