Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezime prijelaznog roka

Bahati Englezi potrošili preko dvije milijarde, ostale lige ni trećinu toga! United barem negdje na vrhu

storyeditor/2022-08-31/PXL_REU_270822_95320534.jpg
01.09.2022.
u 07:00

Prijelazni rok danas završava u Bundesligi i Serie A, a sutra u Premier ligi, La Ligi i Ligue 1. Tko je najviše trošio, a tko je ostvario najveće prihode? Od kojih se transfera očekuje najviše, a koje su kvalitetne kupnje prošle ispod radara? 'Mercato' je ovog ljeta bio zanimljiv

Prijelazni je rok u najvećim nogometnim ligama ili završio ili je u svojim posljednjim danima, a nakon dvogodišnjeg razdoblja u kojem je potrošnja nešto pala zbog pandemije koronavirusa, ovog ljeta vratio nam se "status quo" u kojem je svaki drugi nešto bolji profesionalni nogometaš plaćen više od 50 milijuna eura odštete. Tako su i kumulativni iznosi potrošnje na transfere u najvećim ligama svijeta porasli, a posebice se to može reći za englesku Premier ligu koja je totalno u "svojoj ligi" po pitanju potrošnje.

Nottingham ispred Barce

Ovog je ljeta u Premier ligi za transfere potrošena 2,1 milijarda eura, a pravi kontekst za tu brojku dobijemo tek kada pogledamo drugu ligu svijeta na rang-ljestvici potrošača, talijansku Serie A, u kojoj se ovog ljeta potrošilo tri puta manje novca, 734 milijuna eura. U Premier ligi se ovog ljeta trošilo gotovo pet puta više nego u njemačkoj Bundesligi (482 mil. €), francuskoj Ligue 1 (472 mil. €) te španjolskoj La Ligi (446 mil. €).

Još jedna rang-ljestvica koja pokazuje financijsku dominaciju Engleza je ljestvica klupske potrošnje, na kojoj svih prvih pet mjesta okupiraju klubovi iz Premiershipa. Prvi na toj svjetskoj ljestvici je Manchester United, koji je potrošio 238 milijuna eura na pojačanja, a slijede ga Chelsea (187), West Ham (182) i Tottenham (169), dok je na petom mjestu novi član Premier lige, Nottingham Forest, u kojem je potrošeno 157 milijuna eura, čak i više nego što je potrošila ovog ljeta vrlo rastrošna Barcelona (153).

S druge strane, kad pogledamo ljestvicu klubova koji su ovog ljeta najviše uprihodili u odnosu na svoju potrošnju, kao i uobičajeno prednjače klubovi iz Nizozemske, Portugala i Francuske. Na čelu te ljestvice je Ajax, koji je jedini u plusu većem od 100 milijuna eura, točnije 115 (potrošili 101, uprihodili 216), na drugom je mjestu te ljestvice lisabonski Sporting s plusom od 78 milijuna eura, a u top 5 društvu najveće su zarade ostvarili i Brighton (77), Lille (73) te Monaco (73).

Najveći razlog zašto je Manchester United na prvom mjestu potrošača, a Ajax na prvom mjestu po zaradi je ovotjedna "bomba" u obliku transfera brazilskoga krilnog napadača Antonyja, koji je službeno Amsterdam zamijenio Manchesterom za 95 milijuna eura, no uz određene bonuse brzo će ta cifra otići i u troznamenkasti iznos. Od svih igrača koji su ovog ljeta promijenili sredine, malo je neobično da je najskuplji onaj koji je prošle sezone u nizozemskom prvenstvu upisao osam pogodaka i četiri asistencije.

United se nije zaustavio na Antonyju, a novi strateg Erik ten Hag najviše je posegnuo na sebi poznato, nizozemsko tržište, gdje je doveo i Lisandra Martineza te Tyrella Malaciju, koji su već postali prvotimci. Na Old Trafford stigla su i dva imena velike nogometne reputacije; prvo Danac Christian Eriksen besplatno iz Brentforda, a zatim vjerojatno i najveće pojačanje, Casemiro, koji je iz Real Madrida stigao za 71 milijun eura. Navijači se sigurno neće moći žaliti kako se nije kupovalo ako Unitedu rezultati ne dođu.

Casemiro, prema našoj analizi, u ovom prijelaznom roku ulazi u društvo pet transfera od kojih se najviše očekuje da će direktno utjecati na svoje nove momčadi. Osim njega, tu su imena koja su već krenula praviti razliku u novim klubovima: Erling Haaland u Manchester Cityju, Robert Lewandowski u Barceloni, Sadio Mane u Bayernu i Gabriel Jesus u Arsenalu.

PSG kupovao pametno

Kao iznimno zanimljive i kvalitetne transfere, o kojima govori premalen broj ljudi, sigurno treba izdvojiti najskuplji transfer ovog ljeta u talijanskoj Serie A. Brazilac Gleison Bremer prošle je sezone u Torinu eksplodirao kod našeg Ivana Jurića i Juventus ga je gradskim rivalima platio 41 milijun eura, što je velika injekcija za blagajnu kluba u kojem radi hrvatski strateg.

Nekako je ispod radara generalnoj nogometnoj publici prošao i najskuplji ulazni transfer u francuskoj Ligue 1, transfer veznjaka Vitinhe iz redova Porta u Paris Saint-Germain. Ustalio se u prvih 11 kao da je oduvijek u redovima PSG-a, a Parižani, na čelu s novim direktorom Luisom Camposom, odradili su još dva sjajna transfera u veznom redu, i to za puno manje novca nego što se očekivalo u javnosti. Na samom kraju prijelaznog roka stigli su Fabian Ruiz iz Napolija (23 mil. €) te Carlos Soler iz Valencije (18 mil. €).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije