Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blizu odluke o zabrani nastupa Rusima i Bjelorusima

Englezi spremni na drastičan potez, ne žele dati vjetar u leđa Putinu

Russian President Vladimir Putin attends a meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/5
06.04.2022.
u 12:22

– Wimbledon je spreman zabraniti nastup Danila Medvjedeva na ovogodišnjem turniru zbog straha od toga da bi ruska pobjeda mogla ojačati režim Vladimira Putina.

Zbog ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu, Međunarodni teniski savez (ITF) i udruge tenisača (ATP) i tenisačica (WTA) već su zabranile sportašima iz Rusije i Bjelorusije da ističu zastave svojih zemalja. Ruske i bjeloruske reprezentacije, kao i u ostalim sportovima, isključene su iz svih natjecanja, a sada organizatori Wimbledona, tog najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu, žele otići i korak dalje. Razmatraju mogućnost zabrane nastupa ruskih i bjeloruskih tenisača i tenisačica na svom turniru, čak i kad oni dolaze bez zastava.

Dolgopolov iznio ideju

Prvi je s takvom idejom, imajući u vidu sve turnire, u razgovoru za BBC izašao bivši ukrajinski tenisač (i redoviti posjetitelj Umaga) Aleksandar Dolgopolov. On je još 17. ožujka zatražio da se svi ruski i bjeloruski tenisači suspendiraju sve dok traje agresija na Ukrajinu. Prozvao je čelnike teniskih organizacija za pasivnost i zatražio konkretniju akciju.

– Osobno poznajem sve te sportaše. Oni su fini momci i ne želim ih uvrijediti, ali mislim da Rusiju treba blokirati u svim sportovima, u kulturi također. Mislim da je svaki Rus odgovoran za svoju vladu i svog predsjednika – smatra Dolgopolov, koji je prošao vojnu obuku i pridružio se ukrajinskoj teritorijalnoj obrani. Pojasnio je:

– Nije dovoljno reći "mi smo protiv rata", to svugdje čujemo. To se govori na izborima za Miss, na dodjeli Oscara, svugdje... To što im je oduzeta zastava i što igraju kao neutralni sportaši praktično ništa nije promijenilo. Pravi put bio bi zabraniti im nastupe dok traje rat u Ukrajini – kategoričan je bio Dolgopolov.

I sad taj njegov vapaj kao da je stigao do ušiju teniskih čelnika, barem kada je Wimbledon u pitanju.

Britanski ministar sporta Nigel Huddleston nedavno je predložio da se od Medvjedeva i ostalih ruskih i bjeloruskih tenisača i tenisačica zatraži izjava u pisanoj formi kako ne primaju novac od svojih vlada i da neće davati podršku tim vladama i posebno Putinu.

– Važno je da oni koji će nastupiti u Wimbledonu nipošto ne podržavaju Putina i razmišljamo što napraviti kako bismo dobili jamstva da oni to doista ne čine. Prvi korak je da se jasno distanciraju od Vladimira Putina, njegovih stavova i postupaka – izjavio je Huddleston.

Britanci su svjesni da su na skliskom terenu. Iako Wimbledon ima poseban status, znaju da o tome moraju razgovarati i s ITF-om, ali od temeljne ideje nisu odustali. A ona je jučer ponovljena u mnogim britanskim medijima, a svodi se – kako ju je The Telegraph sročio – na sljedeći potez:

– Wimbledon je spreman zabraniti nastup Danila Medvjedeva na ovogodišnjem turniru zbog straha od toga da bi ruska pobjeda mogla ojačati režim Vladimira Putina.

Postoje posebni protokoli

Britanci ističu da postoje posebni protokoli koji dopuštaju organizatorima Wimbledona da povuku takav potez.

– Privatni turniri imaju više slobode u pogledu toga kome će dopustiti da se natječe i nisu podvrgnuti istim zakonima kao i ostali turniri. Imate slobodu zabraniti nekome nastup ako je, primjerice, proglašen krivim za namještanje utakmica ili doping, ali morate biti u stanju dokazati to – stoji u službenom priopćenju iz All England Cluba.

No odluka se još razmatra i umnogome će ovisiti o situaciji u Ukrajini. Britanci u svakom slučaju ne žele dopustiti da eventualna ruska pobjeda (Medvjedeva) u Wimbledonu bude vjetar u leđa zločinačkom režimu Vladimira Putina.

Wimbledon je na rasporedu od 27. lipnja do 10. srpnja, a nastup Danila Medvjedeva pod upitnikom je i bez obzira na sankcije. On se, naime, prije nekoliko dana podvrgnuo operaciji bruha i pitanje je hoće li biti spreman do Wimbledona. 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar miran.beri
miran.beri
12:53 06.04.2022.

Sport kontra politike je blesava sintagma. Mjesta genocidu i bezumnom razaranju nema i to treba osjetiti svaki Rus. Sljedeća epizoda: Nosimo gaće na štapu.

ST
Stipan
13:17 06.04.2022.

Da je zapadni svijet još onda slušao Engleze tj.Čerčila još onda bi Rusiju tj. SSSR dokrajčili i uništili i nebi imali vječni problem sa njima.

TR
Travno221
15:38 06.04.2022.

To su trebali napraviti odavno. Hoćeš se igrati rata i ubijati nedužne ljude, onda nema tenisa. Nikome iz tih zemalja. Neka organiziraju svoju rusko-bjelorusko-srpsko-eritrejsko-sirijsku ligu i turnire. Kad se opamete i civiliziraju, onda im se može dopustiti povratak. A tko se želi distancirati od Putina lijepo promjeni državljanstvo i idemo dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije