Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medaljaški inženjer

Enesov hat-trick: Radi redovan posao, trenira dvaput dnevno i osvaja medalje

23.03.2023.
u 22:35

Treći put uzastopce na Europskom prvenstvu 26-godišnji inženjer elektrotehnike Enes Garibović izborio je medalju, a u subotu ima drugu priliku postati prvakom Europe

Bilo kakav budući hrvatski simpozij o dvojnim karijerama sportaša ne bi smio proći bez karataškog reprezentativca Enesa Garibovića. Jer, ovaj 26-godišnji Varaždinac primjer je kako se uz studij, a potom i posao, može biti i u samom svjetskom sportskom vrhu. A po treći put u tri posljednje godine Garibović je to potvrdio i ovih dana kada je drugi put zaredom izborio finale Europskog prvenstva (84 kg). Nakon Gaziantepa lani, učinio je to i ove srijede u španjolskoj Guadalajari i u subotu će se protiv Talijana Martine boriti za naslov prvaka Europe.

A činjenica da je Enes 2021. bio brončani, i to u nižoj kategoriji (75 kg), samo govori o tome da ovaj borac i dalje raste.

– U sportu se običava kazati da je teže obraniti nego prvi put osvojiti. I zato me posebno raduje ovaj moj medaljaški kontinuitet.

S obzirom na to da nije uvijek bilo tako jer dosta dugo medalja nije bilo, koliko je teško bilo vjerovati da će se ovo jednog dana događati?

– Drugi su govorili da sam dobar, a i ja sam znao koliko vrijedim jer sam i u to vrijeme pobjeđivao svjetske klase, no u karijeri vam se neke stvari naprosto trebaju posložiti.

A što je u tome najvažnije?

– Najbitnije je samopouzdanje koje gradite iz godine u godinu. Prije svakog velikog natjecanja pojavi se i trema, pa čak i na državnom prvenstvu, i tko kaže da nema treme, tome očito nije stalo, no bitno je znati se s time nositi. U borilačkim sportovima, u kojima imaš život protivnika, jako je važna psihološka stabilnost. U našem sportu bitne stvari događaju se u milisekundama i važni su mirnoća, usredotočenost. Uskoro ću napuniti 27 i mislim da sam sada u najboljim karataškim dinama. Eksplozivnost i brzinu još imam, a dovoljno sam iskusan i staložen.

Je li ta staloženost posljedica suradnje s nekim sportskim psihologom?

– Prije sam radio s Matejem Tomazinom, inače bivšim karatašem, koji nas jako dobro razumije. Te savjete i danas primjenjujem i pomažu mi za stanje uma prije i tijekom borbe.

Da bi se plasirao u finale, Enes je trebao vrlo staložen i mudar taktički nastup u polufinalu protiv sjajnog Nizozemca Timmermansa. Premda je borba završila 2:2, dalje je prošao hrvatski karataš zbog toga što je prvi osvojio bod.

– To pravilo prvog boda postoji već desetak godina i potiče sve borce da krenu agresivnije u borbu, a ne da cupkaš i čekaš što će protivnik pokušati. Svi u borbi žele taj prvi bod pa ne kalkuliraju, već kreću u napad.

Enesa je kroz sve borbe na ovom prvenstvu vodio njegov otac Esad Garibović, nekad i sam hrvatski reprezentativac, a velika mu je podrška na ovom natjecanju i očev vjenčani kum, legendarni Enver Idrizi.

– Kod osvajanja prethodne dvije medalje na trenerskoj stolici sjedio mi je Dubravko Kolec, a sada to čini moj otac i to je poseban osjećaj.

Osim staloženosti u borbi, ono što kod Enesa zadivljuje jest i to kako uspijeva balansirati posao i vrhunski sport.

– Ta rutina ostala mi je još iz studentskih dana, organizacija dnevnog vremena. Kad imam dva treninga na dan, prvi odradim odmah nakon posla, samo uz bananu, a navečer odradim drugi trening. Ništa nije teško kada radiš što voliš, a ja sam itekako volio i svoj studij elektrotehnike i računalstva.

Diplomirao je na zagrebačkom FER-u, a sada radi u jednoj privatnoj tvrtki kao inženjer elektrotehnike. Riječ je o varaždinskom SICK Mobilisisu koji nudi rješenja i usluge digitalnih senzorskih sustava za specifične korisničke aplikacije.

– Ja jesam diplomirao elektrotehniku, no na faksu smo imali i informatičke i programerske predmete pa pokušavam ta znanja objediniti. Trenutačno radim na projektu pametnog uređaja koji skuplja agrometeorološke podatke dragocjene za poljoprivrednike. Ni velike kompanije ni OPG-ovi sada ne trebaju čekati agronoma da zabada sonde u tlo i da im kaže što im je činiti jer sada mogu imati u zemlji svoje uređaje sa senzorima koji registriraju vlagu tla, vlažnost zraka, salinitet, pH tla i slično... što se sve prikazuje korisniku kroz mobilnu aplikaciju.

Kad sve to čujemo, teško nam je povjerovati da ovaj mladi čovjek ima vremena za kavicu s prijateljima ili neko slično druženje.

– Ima i toga, da mi nije sve u obvezama. Eto, s ekipom kad god mogu odem na pub-kviz, to volim.

Znači li to da ga možda ugledamo i u "Potjeri" ili "Milijunašu"?

– Prijavljivao sam se već i za jedno i drugo i još nisam dobio poziv: Sviđa mi se koncept "Potjere" pa ću se opet probati prijaviti - najavio je Enes.

Ključne riječi

Komentara 1

PU
paul-umpe
05:36 24.03.2023.

Enes Varaždinac.Koja komedoja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije