Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obećana zemlja

Duje Čop već 23. Hrvat koji kruh zarađuje u Italiji

duje čop
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
12.01.2015.
u 10:20

Takav val Hrvata Italiju nije zapljusnuo još od kraja 90-ih godina kada su se starosjediocima Bobanu i Bokšiću redom priključivali Rapaić, Šimić, Tomas, Tudor, Šerić, Rukavina, Budan, Jurčić, Bjelanović, Vugrinec, Mario Cvitanović...

Duje Čop (24) bit će čak 23. hrvatski nogometaš u talijanskoj Serie A i Serie B, što je apsolutni rekord u svim europskim ligama.

Takav val Hrvata Italiju nije zapljusnuo još od kraja 90-ih godina kada su se starosjediocima Bobanu i Bokšiću redom priključivali Rapaić, Šimić, Tomas, Tudor, Šerić, Rukavina, Budan, Jurčić, Bjelanović, Vugrinec, Mario Cvitanović...

U to vrijeme Talijani su bili na vrhuncu kupovne moći, najjača liga u Europi, pa su transferi spomenutih igrača bili spektakularni poslovi (uglavnom menadžerske obitelji Naletilić).

Čeka ga krvava borba

Naime, u to vrijeme talijanski su klubovi imali ograničen broj igrača izvan Europske unije i Hrvati su se morali boriti za pozicije pokraj brojnih južnoameričkih nogometaša, dok danas naši igrači, s putovnicom EU, imaju neometan prolaz.

Velik broj Hrvata na Apeninima sugerira kako je za njih Čizma obećana zemlja, ali, nažalost, brojni su primjeri kako se ushićenje zbog transfera u ligu petice brzo može pretvoriti u noćnu moru. Zato odmah upozorenje Duji Čopu: u Italiji te čeka krvava, bespoštedna borba jer ondje uspijevaju samo najjači!

Pogledajte kompletan popis i na prste jedne ruke moći ćete nabrojiti Hrvate koji su u Italiji uspjeli. A što je Italija donijela Vukušiću, Kelavi, Radoševiću, Mlinaru, Rebiću, Livaji...?

Sve više zaostaju

– Kvaliteta talijanskog nogometa i platežna moć njihovih klubova značajno je pala – kaže Mario Cvitanović, koji je u Italiji proveo četiri sezone (Verona, Venezia, Genoa, Napoli).

– Oni se više ne mogu nositi s Nijemcima, Englezima i Španjolcima pa se sada događa ono što je prije bilo nezamislivo, da talijanski igrači odlaze iz Italije na zapad – dodao je Cvitanović.

Oslabljene financijske mogućnosti jedan su od razloga zašto se Talijani okreću Hrvatima, koji imaju dobar rejting zbog ugleda naše reprezentacije.

– Talijanski nogomet jako je stagnirao. Pasivni su u praćenju modernih nogometnih trendova, igra im je dekadentna, s premalo rizika, izmjena pozicija igrača, veznih koji igraju u oba smjera. Previše robuju taktici, šablonama, pa im izumiru plemeniti igrači tipa Roberta Baggija... – nastavlja Cvitanović.

Brozović bi uspio

Takav stil Hrvatima očito ne odgovara?

– Bilo je dosta naših igrača koji u Italiji nisu uspjeli, no ima i pozitivnih primjera, kao što su Vrsaljko i Kovačić, koji je u početku imao problema, ali ga je kao mladoga igrača u kojega je puno uloženo klub istrpio. Naše igrače u Italiji čeka bespoštedna borba jer je njihov nogomet čvrst, surov i zahtijeva besprijekorno fizičko stanje. Brzina, izdržljivost, snaga i, naravno, golovi, to je ono što će se odmah tražiti od Čopa – dodaje Cvitanović.

Biste li Brozoviću preporučili Italiju? Iako, Talijani vjerojatno ne mogu platiti koliko Mamić traži.

– Budući da bi ih puno koštao i da bi išao u neki od jačih klubova, u kojemu bi ga čekali trofeji, a ne borba za goli život, Brozović bi tamo uspio. Moderan je igrač, igra u oba smjera, a Talijanima baš takvi igrači najviše nedostaju – zaključio je Cvitanović.

>> Procijenili smo da je došlo vrijeme za rastanak i pustili Čopa u Italiju

>> Procijenili smo da je došlo vrijeme za rastanak i pustili Čopa u Italiju

>> Čop nakon transfera iz snova: Ne vjerujem da ću s Cagliarijem ispasti iz lige

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije