Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE FINALE

'Borba dobra protiv zla' - dopingirani Gatlin protiv Bolta

'Usain Bolt of Jamaica (L) and Justin Gatlin of the U.S. run in the men\'s 100 metres final during the IAAF World Athletics Championships at the Luzhniki stadium in Moscow August 11, 2013. REUTERS/Gar
Foto: 'GARY HERSHORN'
23.08.2015.
u 08:36

Gatlin je ove sezone trčao 9.74 sekunde, a Bolt 9.87 sekundi. Amerikanac je bio bolji i u kvalifikacijama

Prije sedam godina gledatelji na stadionu Ptičje gnijezdo u Pekingu svjedočili su pojavi superbrzog čovjeka, superheroja kako su ga kasnije nazvali, Usaina Bolta. Jamajčanin je na OI 2008. godine srušio dva svjetska rekorda, na 100 i 200 metara, što do tada nitko nije uspio. Dostigao je Carla Lewisa koji je do 2008. godine bio jedini atletičar koji je na Igrama uspio osvojiti dvije zlatne medalje. Bilo je to u Los Angelesu 1984. godine.

Usain Bolt je dominirao sve do ove sezone. Od 2007. do danas osvojio je 15 medalja na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, od čega 14 zlatnih. Na početku karijere, kao član štafete Jamajke, bio je treći na SP-u u Osaki 2007. Nedostaje mu samo medalja sa SP-a 2011. godine kada je zbog lošeg starta diskvalificiran u finalu na 100 metara. Sedam godina poslije gledatelji će ponovno svjedočiti spektaklu u finalu na 100 metara. No, ovaj put njihov superheroj nije u ulozi favorita. Tu ulogu "ukrao" mu je ove sezone Justin Gatlin. Amerikanac je trčao 9.74, dok je najbolji Boltov rezultat 9.87 sekundi. Gatlin je bolje od Bolta trčao i u kvalifikacijama (9.83).

Mediji najavljuju ovaj dvoboj naslovima – Dobro protiv zla, svjetlost protiv tame. Luke Skywalker protiv Dartha Vadera. Jasno zbog čega ovakvi naslovi. Bolt se cijelu karijeru bori protiv onih koji koriste doping, dok je Galtin kažnjen s osam godina zabrane nastupa zbog dopinga. Da nije riječ o Amerikancu, dobio bi sigurno doživotnu zabranu. Ovako se Galtin izvukao sa četiri plus četiri godine.

– Naravno da ću navijati za Bolta jer bi to značilo pobjedu sporta bez dopinga – rekao je Sebastian Coe, novi predsjednik Svjetskog atletskog saveza.

Justin Gatlin se ne obazire na ono što je bilo. On želi ponoviti Helsinki, kada je na SP-u 2003. bio prvi na 100 i 200 metara. On je četiri godine stariji od Bolta i ima sedam medalja manje od Jamajčanina.

– Fokusiran sam samo na finale. Ništa me ne može zaustaviti. Ne bojim se Bolta ni najmanje. Pa ipak sam ja najbrži ove sezone – rekao je Gatlin nakon kvalifikacija.

Zanimljivo je da se u osam godina, koliko mu je trajala zabrana, okušao u igranju američkog nogometa. Trenirao je za Houston i Tampa Bay, ali nikad nije odigrao nijednu službenu utakmicu.

Usain Bolt je pak jučer rekao:

– Što se tiče povratka na meni najdražu stazu, bilo je sve u redu. Daleko je to od idealnog, još moram poraditi na tehnici. Jasno je da nisam ni približno na nivou utrka iz 2008. i 2009. godine, ali ću napraviti sve da osvojim zlato. Znam da je Gatlin trčao lako i brzo, ali ne brinem se zbog toga.

Kada je Bolt u Berlinu 2009. istrčao 200 metara za 19,19 sekundi, Ato Boldon, svjetski prvak na 200 metara iz 1997. godine, rekao je:

– O, Bože. Ovo je čudo, ovo nitko nikad neće napraviti.

Boldon je i ovdje, u ulozi komentatora na BBC-ju. Možda će ga Bolt ili Gatlin demantirati već danas....

>> Osvajanje medalje u Pekingu donijet će sportašima više novca nego ikad!

Komentara 5

Avatar popajce
popajce
09:25 23.08.2015.

u svim profesionalnim sportovima i tamo gdje se velika lova obrce,ima dopinga.tocka.konkretno,ovaj bolt radi to samo sofisticiranije,pa ga jos nisu otkrili

ZG
zvonimir.glasnovic.7
09:12 23.08.2015.

gatlin se zločesto dopingirao. bolt se dopingira dobro. klasična borba dobra i zla :)

TH
than
10:50 23.08.2015.

Mozes misliti kako Gatlin ne uzima doping. Covjek ima 33 godine, a trci kao da je u najboljim 20tima kada je eksplozivna snaga kod trkaca najveca, a ona je najbitnija za kratke utrke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije