Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIMIĆ TRAŽI RJEŠENJE

Dinamu treba filijala zbog glomaznog kadra. Nekoliko klubova spominju se kao novi 'sateliti'

Šibenik: Dario Šimić na terenu uoči utakmice Hrvatskog nogometnog kupa, HNK Šibenik - GNK Dinamo
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.04.2023.
u 11:32

Sve te igrače nije lako pratiti u svim tim klubovima u kojim su sada, a treneri koji ih vode imaju drukčije ideje od onih koje ima Dinamo. Stoga ne čudi što Dinamo, prije svega Dario Šimić koji je šef sportskog sektora, traži klub koji bi od ljeta postao filijala maksimirskog kluba i u koji bi Dinamo slao svoje igrače kojima treba ozbiljna minutaža, imao bi ih na okupu i zasigurno bi poslao i svoje trenere

Kada je Hrvatski nogometni savez odlučio da druge momčadi naših prvoligaša više ne mogu igrati u Drugoj ligi napravio je popriličnu štetu Dinamu. Manje ostalima, npr. Hajduku kojem je taj pogon bio preskup i odlučio je od druge momčadi odustati. No, Dinamo je na okupu imao velik broj mladih igrača kojima je igranje u Drugoj ligi bilo sjajno stjecanje iskustva, a uz to su radili sa svojim klupskim trenerom i lako je bilo surađivati između prve i druge momčadi, pa i prebacivati igrače iz jedne u drugu momčad. Tako su minutažu dobivali oni koji su manje igrali u prvoj momčadi, oporavljenici, no najvažnije je bilo što su se time dobro razvijali mladi igrači.

Neki se neće vratiti

Još je tijekom ljeta Damir Krznar na susjednom terenu uz prvu momčad radio s tim dečkima, a onda su krenuli kud koji mili moji. Velika je šteta za Dinamo što nije prošla ideja sa zaprešićkim Interom kao filijalom, puno je toga već bilo planirano, plavi bi spasili zaprešićki klub od propadanja koje su ubrzo dogodilo, a Dinamo bi ondje poslao svoje brojne igrače, već se znalo da će trener biti Damir Krznar, a onda je sve propalo, krajnji dogovor nije postignut i plavi su morali poslati svoje igrače u druge sredine.

A njih je golem broj: Antonio Marin, Niko Janković i Deni Jurić (Rijeka), Sandro Kulenović (Lokomotiva), Duje Čop (Šibenik), Mahir Emreli (Konyaspor), Marko Tolić (Maribor), Ivan Šaranić (Varaždin), Bartol Barišić (Domžale), Daniel Štefulj (Celje), Maro Katinić (Bravo), Ivan Laća i Tomislav Krizmanić (Rudeš), Stefan Milić (Septemvri, Sofija), Faris Krkalić i Alessio Tonon (Kustošija), Dominik Braun (H. dragovoljac), Marko Soldo (Šibenik), Mario Ćuže i Milan Vukotić (Zrinjski), Matej Mamić (Jarun), Stjepan Mamić (Mladost, Ždralovi), Ivan Mandić (Dugo Selo), Filip Brekalo (ND Gorica) i Vinko Rozić (Posušje). Uz to ima i mlade igrače na dvojnoj registraciji u Dubravi (Gurlica, Brkljača, Tomek, Vrbančić, Živković i Lukanić), koje je koristio Ante Čačić da popuni broj igrača na klupi, a koristi ih sad i Igor Bišćan.

Jasno je da svi ti igrači koji su u drugim klubovima neće baš lako, a neki sigurno neće, dobiti Bišćanovu pozivnicu da se priključe pripremama, ali neki bi i mogli. No, sve te igrače nije lako pratiti u svim tim klubovima u kojim su sada, a treneri koji ih vode imaju drukčije ideje od onih koje ima Dinamo. Stoga ne čudi što Dinamo, prije svega Dario Šimić koji je šef sportskog sektora, traži klub koji bi od ljeta postao filijala maksimirskog kluba i u koji bi Dinamo slao svoje igrače kojima treba ozbiljna minutaža, imao bi ih na okupu i zasigurno bi poslao i svoje trenere.

Lokosi su bili 'sestrica'

U nogometnom svijetu nije stran taj način rada, uostalom u nešto manjem obliku Dinamo je već tako radio s nekim klubovima. Davnih dana bio je to Samobor koji je vodio Marinko Boban, tamo je igrao i današnji trener Dinama Igor Bišćan. U zaprešićkom Interu sjajno su se razvijali Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Eduardo da Silva i kasnije Dinamu donijeli megatransfere kojima je maksimirski klub krenuo u ozbiljne europske vode, kako natjecateljski, tako se etablirao i kao klub koji odlično razvija igrače da su spremni igrati i u većim europskim klubovima te ih, za naše prilike, jako skupo prodaje. Nekoć sestrinski klub Lokomotiva također je bio poligon za razvoj Dinamovih igrača, puno ih je tamo prošlo posudbu, među njima i dojučerašnji kapetan plavih Arijan Ademi, a sad je tamo samo napadač Sandro Kulenović, a lokosi odlično rade s mladim igračima pa su tako tamo stasali i Lovro Mjer i Luka Ivanušec koji su zatim prodani Dinamu.

Uostalom, Dinamo i danas gleda u dvorište na Kajzerici i rado bi, ne budu li preskupi, doveo Lukasa Kačavendu i Luku Stojanovića.

No, plavima treba dobar klub u koji će slati svoje igrače, barem veći dio njih, i svakako je želja i potreba da to bude u Zagrebu. Dubrava sad ima te mlade igrače na dvojnim registracijama, drugoligaš je i to je sigurno prednost u odabiru kluba, ali ne znamo što o tome misle u klubu koji je fizički blizu Maksimiru. No, razmatraju se i druge opcije, spominju se Sesvete, Trnje i Hrvatski dragovoljac, možda se pojavi još koji klub koji bi mogao plavima ponuditi ozbiljnu suradnju i dobre uvjete za rad igrača. Takav način rada Dinamu bi omogućio i lakše praćenje igrača, a u današnjoj situaciji to je jako teško.

Inače, u posljednje vrijeme Dinamo je ostao bez dva stožerna igrača, najprije Mislava Oršića, a potom i Arijana Ademija. Još dok je sportski direktor bio Ante Čačić, plavi su produljili ugovore sa Zagorcem, Perićem i Mišićem, no pregovori nisu završeni s još nekoliko važnih igrača kojima 2024. istječu ugovori, a riječ je o Dominiku Livakoviću, Bruni Petkoviću i Stefanu Ristovskim.

No i taj se broj smanjuje, Stefan Ristovski potpisao je produljenje ugovora s plavima do ljeta 2025. godine, uz mogućnost produljenja za još godinu dana. Sad još ostaje dogovoriti produljenje ugovora s Livakovićem i Petkovićem, iako to ne znači da oni neće otići već ovog ljeta stigne li prava ponuda.

Komentara 1

KU
Kujttim
12:12 13.04.2023.

Rudeš će biti filijala. To znači sigurnih 12 bodova slijedeće godine. Neka taj Rudeš otkine samo 3-4 boda Hajduku, Dinamo je već u prednosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije