Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAKETA JE ZABIO GOL DINAMU

'Dinamu sam govorio da kupi 17-godišnjeg Ivana Rakitića, zapazio sam ga dok je igrao za Švicarsku'

16.02.2022.
u 10:06

Kapetan Seville Ivan Rakitić kao igrač Basela 2006. prvi je put nastupio protiv Dinama

Rijetki će se sjetiti da je kapetan Seville i legenda hrvatskog nogometa Ivan Rakitić (33) još prije gotovo šesnaest godina igrao utakmicu protiv Dinama. Bilo je to tijekom ljetnih priprema plavih u Švicarskoj, u srpnju 2006. godine, a spomenuta utakmica između Dinama i Rakitićeva Basela bila je odigrana u malenome mjestu Solothurnu i završila je omjerom 2:2.

I ne samo da je tada 18-godišnji Rakitić nastupio protiv Dinama i čak dao gol iz slobodnog udarca (kao i Mladen Petrić, a strijelci za Dinamo bili su Vugrinec i Eduardo da Silva) nego je ta utakmica bila prva postaja kasnijega dugogodišnjeg klupskog rivaliteta dvojice prijatelja i svjetskih nogometnih zvijezda Rakitića i Luke Modrića.

Momčad tadašnjeg hrvatskog prvaka u toj je utakmici vodio pokojni trener Josip Kuže, a nastupili su: Turina, Ćorluka, Drpić (od 70. Grgurović), M. Cvitanović, Ćale (od 74. Carlos), Etto, Buljat (od 46. Mamić), Chago (od 46. Vukojević), Vugrinec (od 61. Ljubojević), Modrić (od 61. Tomić), Eduardo da Silva (od 46. Anderson Costa).

Sjajan na Euru do 17

Na Dinamovoj klupi uz Kužea je tada sjedio njegov pomoćnik Džemal Mustedanagić. On se vrlo jasno sjeća tadašnjeg Baselova wunderkinda, ali ne iz spomenute utakmice.

– Za mene to nije bio prvi susret s Rakitićem. Godinu prije, na Europskom prvenstvu do 17 godina u Italiji, bio sam pomoćnik izbornika Gudelja. Tada smo u skupini igrali protiv Švicarske, za koju je igrao 17-godišnji Ivan Rakitić. Mi smo u toj utakmici pobijedili s 5:2, a Rakitić je, unatoč teškom porazu, bio najzapaženija figura u sastavu Švicarske. Zapeo mi je za oko iako nije bio brzanac, nego lucidan nadareni nogometni znalac. Tada se još uvijek na igrača gledalo koliko zna s loptom, a tek onda njegove trkačke mogućnosti. Uočio sam Rakitićev talent i signalizirao svojima u Dinamu da bi ga trebalo uzeti. Zašto nisu? E, toliko nisam bio upućen, to doista ne znam – kazao nam je Mustedanagić.

Za tadašnju Hrvatsku do 17 među ostalima nastupili su i Ivan Kelava, Dejan Lovren, Milan Badelj, Nikola Kalinić...

No vratimo se spomenutoj utakmici Dinamo – Basel. Sjeća li se netko uopće Rakitića iz tog vremena? Pokušali smo kod Vugrinca, Drpića, Tomića i Ljubojevića, no sjećanja su izblijedjela. Ipak, ne kod svih.

– Ja se sjećam Ivana Rakitića – kazao nam je tadašnji Dinamov branič Mario Cvitanović i dodao:

– Pa tko ne bi uočio plavokosog majstora? Fantastično je Ivan izgledao na terenu, pitao sam se tada tko je taj klinac koji se tako nametnuo i zaigrao protiv nas bez ikakva respekta. Srećom, imali smo i mi jednog takvog, sličnog, Luku Modrića. On me pak bio impresionirao svojom brzinom; onako malen, sitan na brzinskim testovima kratkih dionica, imao je, uz Brazilca Etta, najbolje rezultate.

Ivan Rakitić te je 2006. godine bio u svojoj drugoj sezoni s prvom momčadi Basela, s kojom će sljedećega ljeta osvojiti svoj prvi klupski trofej, švicarski kup. Trener mu je bio poznati švicarski trener Christian Gross. Nedugo nakon te pobjede Basela nad Bellinzonom u finalu Kupa Ivan Rakitić za pet milijuna eura bio je prodan bundesligašu Schalkeu, u kojem je postao suigrač Tonija Tapalovića, Manuela Neuera, Rafinhe, Mladena Krstajića, Höwedesa, Assamoaha, Halila Altintopa, Kuranyija...

A dva mjeseca nakon potpisa tog ugovora Ivan je postao debitant u hrvatskoj A reprezentaciji i prvi put zaigrao na maksimirskom stadionu, protiv Estonije. Bila je to otmica stoljeća u izvedbi Vlatka Markovića, Slavena Bilića i Zorislava Srebrića, jer se radilo o najvećem talentu švicarskog nogometa, igraču s čak 42 nastupa za švicarske reprezentacije U-16, U-17, U-19 i U-21.

Kova je trebao u Basel

A je li Ivan kao tinejdžer uopće imao Dinamovu ponudu? Naš čovjek iz Basela, veliki prijatelj Dinama i hrvatskog nogometa Ivan Težak tvrdi da – nije.

– Da je Dinamo bio poslao službenu ponudu za Rakitića, ja bih to znao. Sjećam se da je Ivana tražio veliki broj europskih klubova, da su najkonkretniji bili Fiorentina i Schalke te da je bila prihvaćena ponuda iz Njemačke. Ali, otkrit ću vam kako je jedan drugi naš dragulj trebao doći u Basel: Matea Kovačića, tada mladog igrača LASK-a iz Linza, bio sam predložio Baselu, no naša je predsjednica oklijevala pa nas je Zdravko Mamić bio preduhitrio.

Kad smo već kod Ivana Rakitića, spomenimo i da je njegov otac Luka oduvijek bio vatreni dinamovac pa je nogometni klub iz švicarskog Möhlina, današnji FC Pajde, čiji je on čelnik, od 2002. do 2011. godine nosio ime Dinamo. Luka Rakitić sa sinovima Ivanom i Dejanom bio je 1997. godine u Zürichu i uživo gledao čuvenu utakmicu Grasshoppers – Dinamo 0:5. Ivan je tada imao devet godina. Tada nije mogao ni sanjati da će jednoga dana u europskoj utakmici zaigrati protiv tatina i svog Dinama. 

>> Pogledajte i video

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije