Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ IMA MOTIVA

Dinamov kapetan Ademi: Sammirov rekord želim srušiti već u skupini Lige prvaka

25.08.2020.
u 17:00

Dodajmo kako je ove godine u Maksimiru na pomolu još jedan rekord. Naime, Mislav Oršić zabio je za plave već 12 europskih pogodaka, samo tri manje od dvojice rekordera, Igora Cvitanovića i Slavena Zambate

Sutra (u srijedu) Dinamov kapetan, 29-godišnji Šibenčanin Arijan Ademi, proslavit će u rumunjskom Cluju velik jubilej – upisat će 70. europski nastup za plave i samo će ga šest utakmica dijeliti od Dinamova rekordera Jorgea Sammira.

Arijan Ademi za Dinamo je nastupio u čak 26 europskih zemalja. Dakle, u Europskoj uniji za Dinamo je igrao u Mađarskoj, Belgiji, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Portugalu, Luksemburgu, Austriji, Bugarskoj, Litvi, Danskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Italiji, a izvan EU u Moldaviji, Ukrajini, Škotskoj, Norveškoj, Izraelu, Kazahstanu, Švicarskoj, Turskoj, Gruziji i Engleskoj.

Debi protiv Sheriffa

Sjećate li se svoga prvoga europskog nastupa za Dinamo, po kojemu detalju ga pamtite, koji trener vas je stavio u igru?, pitali smo jučer slavljenika Ademija.

– Takve se stvari se zaboravljaju. Prvi europski nastup za Dinamo bio mi je 2010. godine u Maksimiru protiv moldavskog Sheriffa i ne pamtim ga baš po dobrome. Trener je bio Velimir Zajec, a mi smo, nažalost, izgubili na penale. Bili smo bolji, izjednačio je Sammir, ali nakon devet serija penala morali smo se oprostiti od Lige prvaka – prisjetio se Arijan.

Koje je vaše najuzbudljivije europsko iskustvo s Dinamom, koja utakmica, koji suparnik, koji stadion?

– To je bila utakmica protiv Villarreala na Maksimiru. Prije utakmice smo bili teški autsajderi, što je bilo i logično jer su Španjolci imali top igrače (Capdevila, Senna, Borja Valero, G. Rossi, Cazorla..., nap.a.). Ipak, iznenadili smo i njih i sami sebe. Sjećam se da je Rukavina zabio za 1:0, a Sammir negdje pred kraj za 2:0. Iako je prošlo gotovo deset godina, pamtim svaki detalje te utakmice. Tu je svakako i Atalanta, koja je u svježijem pamćenju. Bilo je puno utakmica, sjećam se i Arsenala doma, pa Ferencvárosa u gostima… Teško je izdvojiti najbolju – kaže Ademi.

Nanizali ste 70 europskih nastupa za Dinamo, igrali Ligu prvaka, prezimili u Europi – jeste li blizu zasićenju i ako niste, što je to što vas motivira i još vuče prema naprijed? Je li to Sammirov rekord od 76 nastupa?

– Nema ni govora o nekom zasićenju. Kada završi sezona, već me vuče mogućnost osvajanja novog trofeja, igranja u Ligi prvaka... Uvijek imam motiva. Sammir je dostižan možda već u ovoj sezoni, najbolje bi bilo da se to dogodi u skupini Lige prvaka, ali ne zamaram se time. Tu sam da pomognem momčadi i da budem još bolji.

Koliko je u ovom trenutku opasan Cluj, s obzirom na specifične okolnosti (jedna utakmica u gostima, bez publike), a koliko je Dinamo blizu onoj formi i onome ozračju u kojemu je, primjerice, srušio Atalantu?

– Nije ista situacija jer smo tada ušli u skupinu Lige prvaka i praktički ostvarili sve ciljeve. Bilo je opuštenije igrati utakmicu, za razliku od ove u kojoj nemaš pravo na kiks. Mislim da smo u dobroj formi, da je ozračje u momčadi dobro. Cluj je opasan protivnik koji je lani napravio dobre rezultate. Prezimili su u Europi i ispali od Seville za jedan gol. Nikako ih ne smijemo podcijeniti – zaključio je Ademi, koji bi već odavno bio rekorder po broju europskih nastupa da između 2015. i 2017. nije odrađivao suspenziju zbog korištenja dopinga.

Igrao protiv pet prvaka

Arijan Ademi za Dinamo je u Europi igrao protiv pet europskih prvaka; Real Madrida (2:6), Porta (0:3), PSV-a (0:0), Celtica (0:1, 4:3) i Bayerna (0:5), te protiv nekih od najmoćnijih europskih momčadi toga doba, primjerice PSG-a (0:4), Arsenala (2:1) i Manchester Cityja (0:2). Zanimljivo, nikada nije upisao nastup na nizozemskom (preskočio je dvoboje s Ajaxom), grčkom, švedskom, ruskom tlu... Ima vremena, još nije navršio trideset, a iz Dinama mu se očito ne žuri.

Kad smo već kod Ademijeva suparništva sa Sammirom, nije naodmet spomenuti da bi Arijan, ostane li ovu sezonu u Maksimiru, mogao postati najtrofejniji Dinamov nogometaš u povijesti. On je već sad u jednoj kategoriji rekorder, kao jedini Dinamov igrač s osam naslova prvaka, a po ukupnom broju trofeja trenutačno je izjednačen je sa Sammirom (14-14).

Dodajmo kako je ove godine u Maksimiru na pomolu još jedan rekord. Naime, Mislav Oršić zabio je za plave već 12 europskih pogodaka, samo tri manje od dvojice rekordera, Igora Cvitanovića i Slavena Zambate.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
20:54 25.08.2020.

kad se ne moze prodati trcati ce do lipsanja. naravno da ce oboriti rekord kada nigdje drugdje ne moze trcati za lopton.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije