Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršenja financijskog fair-playa

Dinamo kažnjen! Plavi moraju Uefi platiti 200.000 eura

Zdravko Zoran Mamić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
20.05.2016.
u 22:05

Uefa je na službenoj stranici objavila kako je Dinamo kažnjen s 200.000 eura zbog kršenja financijskoj fair-playa

Dinamo u sljedećoj sezoni može prijaviti samo 23, umjesto 25 igrača, a Uefi mora uplatiti 200.000 eura zbog kršenja financijskog fair-playa, objavljeno je na službenoj stranici.

U Dinamo je stigla nova ‘čestitka’ Uefe. Zbog kršenja financijskog fair-playa Dinamo mora platiti 200.000 eura i za sljedeću europsku sezonu ne može više prijaviti 25 već samo 23 igrača.

Plavi su se dosad busali o prsa o urednom poslovanju, čak su i dobili određene bonuse Uefe za financijsko poslovanje.

Name, dobivali su novac od kazni klubovima koji su kršili taj fair play, pa im je tako prošle godine ‘sjelo’ blizu 250.000 eura.

Uefa je dijelila novac klubovima koji su poštivali fair play novčanog poslovanja, a najveći platiše bili su Manchester City i PSG koji su kažnjeni sa po 20 milijuna eura! Tako je ova kazna Dinamu prava sitnica, ali i ozbiljno upozorenje. Na to je, na jednoj od Skupština kluba, upozoravao i Zdravko Mamić.

- Nama su rashodi postali preveliki. Financijski fair play Fife i Uefe klubovima tolerira 5 milijuna eura minusa tri godine u nizu, stoga klub mora u preoblikovanje - govorio je Mamić, a jednom nam se povjerio:

- Ne bismo tako naglo prodali Brozovića, ali ušli bismo u nedozvoljeni minus za oko pola milijuna eura, zato smo pristali na ponudu Intera.

Već je nekoliko sezona i financijsko izvješće govorilo o minusima u poslovanju koja su nastala jer nisu sjele neke od rata za prodane igrače. Veliki je problem bila Genoa koja nije platila ništa za Vrsaljka, a već ga je u međuvremenu prodala, čak nije zbog toga ni dobila licenciju za europska natjecanja. I sad je Dinamo u minusu zbog tih rata, ali dobio je Uefinu licenciju.

- Zbog transfera Pinta i Brekala kao i posebnog računovodstvenog tretmana Brozovića i Čopa gdje se veći dio transfera knjiži u 2016. godini kao i ugovorenih bonusa kod Halilovića i Šimunovića sigurno nećemo imati nikakvih problema zadovoljiti kriterije financijskog fair playja. Što se tiče minusa, on je napravljen radi zadržavanja okosnice momčadi i ne prodavanja igrača što smo si mogli priuštiti jer je Dinamo imao dobit iz prenesenih razdoblja s kojim je pokrivao dospjele obveze - objasnio je glavni direktor Dinama Tomislav Svetina.

A o licenciji Uefe pričao je i Matej Škegro, financijski direktor Dinama.

- UEFA je napravila detaljan uvid u naše poslovanje i kao olakšavajuću okolnost navela da smo izvršili sve obaveze prema igračima, trenerima, stranim klubovima i agentima. Klub je predao detaljan plan poslovanja za 2016. godinu, u kojem stoji da se navedeni minus stavi u granice financijskog fair playja. Na osnovu tog plana odobrena nam je licencija. 

Kako bilo, mogli su plavi malo bolje paziti na trošenje novca kad su već toliko uspješni s prodajom igrača, a dvije godine uzimaju i od Lige prvaka više od po deset milijuna eura. Kako bi rekao legendarni Ćiro: 

- Kamo je nestao ‘kisik’!?

Uz Dinamo, kažnjeni su Astana, Fenerbahče i Trabzonspor.

>>Dinamo se nada da je pronašao rješenje koje će zadovoljiti Uefu

Komentara 33

NE
nevažnost
19:40 20.05.2016.

Za najhrvatskiji klub-sitnica...

DU
Deleted user
19:03 20.05.2016.

Ma jedan jači vikend provod. Sitnica za Dinamo. Nekom je to kao da proda tri kapetana.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
19:46 20.05.2016.

Dinamo će to uredno platiti i priča gotova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije