Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DERBI NA maksimiru

Dinamo i Rijeka - saveznici, a ne rivali

'22.10.2011., Maksimirska 128, stadion u Maksimiru, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 12. kolo, GNK Dinamo Zagreb - HNK Rijeka. Sammir, Neven Vukman. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Sanjin Strukic/PIXSELL
17.02.2013.
u 10:41

Mamić je nakon prošlojesenskoga debakla na Kantridi izjavio: Nikad nisam bio sretniji nakon poraza! Predsjednik Rijeke Damir Mišković, pak, ne skriva kako mu je sportski uzor - upravo Mamićev Dinamo...

Bio je kolovoz 2005. godine, identična situacija kao i danas, gotovo isti i akteri. I tada je Elvis Scoria bio trener Rijeke, i tada je u Maksimir dolazio uzdrmanom Dinamu, uzdrmanom od poraza u - Osijeku.

Očekivao se napet, uzbudljiv i neizvjestan derbi, a dogodila se plava simfonija u kojoj su Riječani bili samo promatrači - glatkih 5:1!

Kruno Jurčić danas je u istoj situaciji kao i Kuže prije osam godina - mora pod svaku cijenu dobiti Rijeku kako bi dobio nužan mir i kako na Poljud sljedeće nedjelje ne bi išao bez proljetne pobjede. A kakva god bodovna razlika bila između Dinama i Rijeke (sada je devet bodova) i kakav god odnos bio dvaju klubova, ovo je ipak derbi. Na žalost, jedini derbi koji će se ovoga proljeća igrati u Maksimiru.

Previše se dižu tenzije

- Nemamo iluzije da bismo se mogli ove godine potući s Dinamom za naslov prvaka - kazao je Rijekin strateg Elvis Scoria.

- Za ovu utakmicu pripremamo se kao i za svaku drugu, imamo istu ambiciju, odigrati što bolje i pokušati spriječiti da Dinamo već u prvim proljetnim kolima osigura titulu. Ja ne sumnjam da će Dinamo na kraju biti prvi, jer zaista ima najbolju momčad.

Ohrabrilo vas je to što je Dinamo izgubio u Osijeku?

- Ne gledam to na takav način, ovo će biti sasvim drugačija utakmica od one u Osijeku, kao i od one u kojoj smo jesenas slavili 3:0. Puno se priča i dižu se tenzije, pogotovo nakon poraza Dinama u Osijeku, ali moja momčad sve mora zaraditi na terenu. Ovo je za nas sezona konsolidacije i najava rasta u sljedećih nekoliko godina - dodaje Scoria.

I dok su Rijeka i Dinamo nekada bili žestoki suparnici, primjerice 1999. godine, danas je odnos Kantride i Maksimira posve idiličan. Čak saveznički. Ujedinjeni u borbi protiv - Hajduka.

Pitate li Mamića koji mu je najdraži klub u Prvoj HNL poslije Dinama i Lokomotive, odgovor će, pogađate, biti - Rijeka. Prošle jeseni Dinamo je na Kantridi izgubio 0:3, a razgaljeni Zdravko bio je među prvim čestitarima...

- Nikad se nisam bolje osjećao nakon Dinamova poraza - govorio je tada Dinamov gazda.

Možda je Zdravko bio još pod dojmom darežljivosti Rijekina predsjednika Damira Miškovića, koji je, priča se, Mamića prije nekoga vremena počastio prekrasnim poklonom, švicarskim satom od pedesetak tisuća eura. Naravno da Zdravko nije mogao ostati dužan pa je riječkim prijateljima ove zime velikodušno poklonio - Mehmeda Alispahića.

Miškovićeva ambicija plus Mamićeva naklonost, plus naravno i Scorijino znanje, i eto dobitne kombinacije: Sorry, Hajduče, Rijeka je sigurna oklada za drugo mjesto!

Sivonjić zabio dva

Kad smo već evocirali Scorijinih 1:5 otprije osam godina, kažimo kako to nije bilo najteže stradavanje Riječana u Maksimiru. Najgoru noćnu moru, u rujnu 2009. godine, priuštio im je Kruno Jurčić pregazivši Rijeku s čak 6:0!

Riječane su tada demolirali Morales (dva), Sivonjić (dva), Barbarić i Kramarić. Treba li uopće reći da nitko iz Dinamovih tadašnjih prvih 11 danas više nije u Maksimiru...

U Rijekinim, pak, redovima danas niz prekaljenih prvoligaških "iskusnjara", poput Kneževića, Neretljaka (ozlijeđen), Čavala, Gabrića, Brezovca, Cesarca, Benka, Mujanovića... Ukupna vrijednost momčadi respektabilnih 13,8 milijuna eura, ali i jedan podatak kojim se Riječani ne mogu ponositi - tuku se za drugo mjesto, a nemaju ni jednoga reprezentativca. Ni na najširemu Štimčevu popisu...

Komentara 11

HŽV1950
12:20 17.02.2013.

I purgera i rijecana i sakama i nogama.Prodane duse mogu da nam puše HŽV

ET
etnaet
12:40 17.02.2013.

Tomislave Dasoviću tupleksu do maloprije je pisalo derbi na Kantridi i sebe nazivač novinarom što je Mamić se napušio i nije ti dobro izdiktirao

ET
etnaet
11:23 17.02.2013.

Tomislave Dasoviću izrode novinarski Dinamo nema prijatelja u Hrvatskoj on je dovoljan sam sebi.Zaboravio si otimačinu prvenstva učinjenu Rijeci od strane tih svetaca.Dinamo nema niti svoje nekad vjerne navijače ali Dinamo ima poltrone i uvlakače kao što si ti sitna prodana dušo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije