Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠIMIR ANTOLIĆ

Dijalog s Udrugom 'Dinamo to smo mi' čisti je gubitak vremena

Krešimir Antolić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
22.01.2019.
u 16:28

Ne isključujem da se angažman Udruge DTSM isprepliće s nekim političkim opcijama

Dinamov član uprave Krešimir Antolić nije osoba koja medijski često istupa, stoga je zanimljivo čuti njegovo mišljenje o različitim temama vezanima uz klub. Kakvi su vam dojmovi o Dinamu u Turskoj?

- Jako dobri, klub je otprije organizacijski posložen, imamo odličnog trenera. I sami vidite da na pripremama nema iskakanja, incidenata - kaže Antolić.

Dinamo je nakon pola stoljeća u europskom proljeću, 14. veljače ide u Plzenj, hoće li biti podrške navijača i u Češkoj?

- Navala na ulaznice je ogromna i nemamo nikakve šanse da zadovoljimo sve potrebe. Više od dva tjedna komuniciramo s Viktorijom, molimo i lobiramo da nam povećaju broj ulaznica. Kapacitet je stadiona nešto manji od 12.000 mjesta, mi smo dobili 627 ulaznica za navijački sektor. To nam je premalo, trenutačno imamo više od tisuću onih koji su već tražili ulaznice, a još nismo ni objavili da prikupljamo zahtjeve. Morat ćemo jako voditi računa o tome da pokušamo poštivati potrebe za ulaznicama onih skupina naših navijača koje nas redovito prate na utakmicama, ali bez povećanja dodijeljene kvote ulaznica to će biti gotovo nemoguće i potpuno ovisimo o dobroj volji Viktorije.

>>> Bjelica o dolasku Komnena Andrića

Uzvrat u Maksimiru mogao bi napuniti stadion?

- Uvjeren sam da će stadion biti pun, pogotovu ako u prvoj utakmici postignemo dobar rezultat.

Isprva ste u Dinamu bili zaduženi za sigurnost, ali i komunicirali ste s navijačima, kakva je sad situacija?

Ne ovisimo o jednom čovjeku

- I dalje sam zadužen za to, nemamo časnika za navijače u formalnom smislu, radim na tome da nađemo takvu osobu, svaki ozbiljan klub ima takvog čovjeka. A s BBB-ima vodimo dijalog i to je jako dobro, postoji skupina ljudi koja ima dovoljno razuma i ljubavi prema Dinamu i ta je skupina uspostavila dijalog. U svakodnevnoj suradnji oko tribine, oko samih utakmica, mislim da je s obje strane to dosta dobro. Nismo zadovoljni kaznama koje smo platili ove sezone, to je oko 1,2 milijuna kuna. Ali, s druge strane, navijanje je usmjereno prema podršci momčadi, nema iskakanja kakvih je bilo u prošlosti, neprimjerenih skandiranja i transparenata...

Dugo ste bili u policiji, kako vam se sviđa posao u Dinamu?

- Da, bio sam 17 godina u policiji. Ovo mi je novo iskustvo, cijeli sam život uz Dinamo kao navijač, a osim toga moja je majka radila u Dinamu deset godina kao čistačica. Dinamo je moja velika strast i poklopilo se da ono što sam u životu naučio raditi mogu staviti u službu Dinama. To mi je i čast i zadovoljstvo, a s druge strane, Dinamo je više od nogometnog kluba i samim time izložen je raznim izazovima koji nemaju veze s nogometom.

Imate četiri člana uprave, kako je među vama podijeljen posao?

- Ja sam zadužen za stadionsku infrastrukturu, sigurnost, sad sam operativno zadužen i za članstvo, nakon odlaska Tomislava Svetine. Predsjednik uprave Igor Kodžoman zadužen je za vođenje uprave, za financijski segment, kolegice Amra Peternel i Vlatka Peras vode opće poslove, međunarodne poslove...

Zbog čega su se razišli Dinamo i Svetina?

- Nisam sudjelovao u tome niti imam ovlasti da bih odlučivao o njegovu razrješenju i nisam bio na Izvršnom odboru kad se o tome razgovaralo i odlučivalo, tako da konkretne razloge ne mogu tumačiti. Oko toga se napravila prevelika bura u javnosti, funkcioniranje kluba tom legitimnom odlukom ni na koji način nije bilo dovedeno u pitanje.

Koliko je bilo teško naviknuti se na rad bez Zdravka Mamića?

- Zdravko Mamić je zadnjih 15 godina na čelu jednog generalno uspješnog projekta, svojom ogromnom energijom bio je pokretač svih procesa u klubu i sigurno je da nije ista svakodnevna rutina s njim ili bez njega. Međutim, naša je zadaća raditi posao za koji smo zaduženi na najbolji način i tu ne smije biti zastoja, bio netko u klubu ili ne.

Zacijelo se i sad često čujete?

- Čujemo se, u kontaktu smo, rijetko se vidimo, previše obveza imam u Dinamu da bismo se češće vidjeli. No, popričamo jer mi je on prijatelj i želim mu da na najbolji način za sebe riješi pravosudnu situaciju u kojoj se nalazi.

Predsjednik Barišić je više puta istaknuo da ćete graditi stadion, je li što krenulo?

- Krenut ćemo u to, ali više nećemo puno pričati o toj temi. Bez određene vrste partnerstva s gradom ne možemo se pokrenuti s mrtve točke, ali odlučni smo da, ovisno o tome koliko će nam to dopustiti financijske mogućnosti, krenemo svojim kapitalom u taj projekt.

Dinamo je financijski stabilan, hoće li i dalje morati prodavati igrače?

- Kad netko kaže da će prodavati igrače, to zvuči površno i paušalno. Moramo znati da je struktura klupskih prihoda, bez europskih natjecanja i transfera igrača, manja od deset posto. A mi moramo imati svake godine proračun od 25, 30 ili 35 milijuna eura i na ovakvom našem tržištu na kojem je zanemariv prihod od ulaznica, nema ozbiljnih prihoda od TV prava i sponzora, samo transferima i igranjem u Europi možemo ostvariti takav proračun.

No, uspjeli smo napraviti dobar balans između rezultata i, grubo rečeno, proizvodnje igrača tako da u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju za Dinamo nema brige. Nismo prinuđeni prodavati pošto-poto, ali budućnost Dinama bi morala biti u dotoku kapitala koji ne ovisi o transferima i europskim natjecanjima. Zato smo krenuli u proces preoblikovanja koji, nažalost, iz formalnih povoda i političkih uzroka zasad nije uspio.

Što je sa zahtjevom udruge Dinamo - to smo mi o odlasku predsjednika uprave Igora Kodžomana?

- Ne bih prejudicirao krajnje rješenje. Činjenica je da je ta udruga prijavila Kodžomana, da po Zakonu o sportu ne bi smio raditi trenutačni posao jer ima prekršajnu pravomoćnu presudu. Čekamo rješenje sportske inspekcije po tom pitanju i nadamo se pozitivnom rješenju. Činjenica je da se radi o benignoj stvari. U zakonskom roku na Dinamovoj stranici nije objavljen financijski izvještaj. Igor je vrlo pošteno i korektno preuzeo odgovornost koja realno nije bila njegova nego njegova prethodnika Svetine.

No, stvar se dogodila nakon 1. ožujka kad je Igor formalno postao predsjednik uprave i to je preuzeo na sebe. Smatram da je taj dio Zakona o sportu apsurdan i, posljedično, neustavan, jer zbog nečega što je lako dostupno uvidom u financijske institucije ograničava se pravo na rad. U konkretnoj situaciji to je posebno frustrirajuće jer Kodžoman kvalitetno obavlja svoj posao. Nije dobro ni pošteno da ga se zbog toga eliminira sa te pozicije. Ako se to ipak dogodi, Dinamo ne ovisi o jednom čovjeku te ćemo i dalje raditi bez teškoća, ali se Igora nećemo odreći, ostat će u našem sustavu u obliku u kojem će to biti moguće.

Loši odnosi s DTSM-om

Udruga Dinamo - to smo mi prilično izravno napada današnje vodstvo kluba. Kakvi su vaši odnosi s njom?

- Osobno, a mislim da je to stav i klupske uprave, nemam problema s drukčijim mišljenjem ili viđenjem sadašnjosti ili budućnosti Dinama. I s tim stavom smo i prihvatili sastanak s njima, ali brzo smo iz njihovih postupaka i poteza vidjeli da se ponašaju vrlo isključivo. Negiraju sve pozitivno što radimo, u prvi plan stavljaju ono za što drže da je negativno.

Treba dodati i to da još nije jasno koliko oni članova kluba predstavljaju da bi imali takvu podršku i pozornost dijela medija. Zbog toga ne isključujem da se njihov angažman isprepliće s nekim političkim opcijama, što su i pokazale neke odluke Skupštine Grada Zagreba u kojima su ih zastupale određene političke stranke. Zbog svih tih razloga dijalog s tom udrugom za nas nema smisla i čisti je gubitak vremena – zaključio je Krešimir Antolić. 

Komentara 6

Avatar doog_kool
doog_kool
17:51 22.01.2019.

Čim ti zadrugari uđu u klub prestajem pratiti dinamo...

DM
Dmitar1.
13:04 23.01.2019.

Ništa od huliganije u Dinamu.

IV
ivog
15:21 23.01.2019.

nedajte tim kokosarima blizu kluba..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije