Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČAN ČOVJEK

Dalić za Škote ima originalnog asa u rukavu, Marc je jedan od njegovih najodanijih ljudi

Video analitičar Marc Rochon analizira igru Vatrenih i taktičkih pojedinosti tijekom utakmica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
08.02.2024.
u 19:47

Uoči skorih ogleda Hrvatske i Škotske u Ligi nacija podsjećamo vas na intervju našeg Tomislava Dasovića iz 2021. godine s Marcom Rochonom, videoanalitičarom Vatrenih

​U hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u pripremi za odlučujuću bitku sa Škotskom jednu od značajnih uloga ima upravo – rođeni Škot. Tihi i samozatajni videoanalitičar Marc Rochon, vjerni i pouzdani Dalićev suradnik unazad nekoliko godina, u Al Ainu i u Hrvatskoj.

Tko je uopće Marc Rochon (35), kakva je njegova škotska priča i koliko je uopće povezan s domovinom?

– U Škotskoj sam živio do pete godine, kada smo se preselili u Englesku. Rođen sam u gradu Thurso, a moj prvi dom bio je u Johnu O’Groatsu, mjestašcu na sjeveroistoku Velike Britanije u kojemu živi tek nekoliko stotina stanovnika. Kada sam imao pet godina, moj otac dobio je posao u Portsmouthu, obitelj se preselila i ondje živi cijelo vrijeme – kaže Škot Rochon na književnom i jasno razumljivom engleskom, bez primjesa škotskog naglaska, i nastavlja:

28.06.2018., Rusija, Roscino - Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. Trening hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu Arena Roscino. Na SP-u u Rusiji video analiticar, Marc Rochon, s tribina snima svaki detalj utakmice. Jos dok utakmica traje, posebnom vezom salje fotografije i kratke klipove vaznih taktickih detalja Drazenu Ladicu na klupi. "nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Diplomirao sam na sveučilištu Southampton, prvi posao u nogometu dobio sam u klubu Southamptonu, u kojemu sam radio dvije godine, potom sam godinu dana proveo u Tottenhamu gdje sam upoznao Luku, Čarlija, Niku Kranjčara i Stipu Pletikosu. Taj posao bilo mi je jako dragocjeno iskustvo. Zatim sam se preselio u Portsmouth gdje sam radio tri godine, a potom sam se zaputio na Bliski istok, gdje sam upoznao Zlatka Dalića. Tako sam dobio posao u hrvatskoj reprezentaciji.

Navijam za Glasgow Rangers

Imate li nogometaša u obitelji?

– Jedan moj rođak igra poluprofesionalno u Škotskoj, a imam i rođakinju koja se udala za nogometaša Marina Keitha. Čujemo se često, on će doći na utakmicu Škotska – Hrvatska. Bio je napadač, igrao za Dundee United, Plymouth Argyle, Colchester... Imao je dobru karijeru.

Koliko često posjećujete Škotsku?

– Nastojim doći u Škotsku jednom-dvaput godišnje, a sada zbog koronavirusa nisam bio već dvije godine. Zato sam se veselio dolasku u Škotsku za vrijeme Eura. Imam rodbinu u St. Andrewsu i nadao sam se da ćemo se vidjeti, ali eto, nažalost, nismo stigli do tamo.

Za koji klub u Škotskoj navijate?

– Moja obitelj navija za Celtic, izuzev moga oca i mene koji smo za Glasgow Rangers. Tako je i do današnjega dana. Imali smo fantastičnu sezonu!

Vaš omiljeni škotski nogometaš?

– Moj omiljeni igrač bio je Ally McCoist, Zlatna kopačka. Pamtim sezonu 1992./1993. kada nas je u Ligi prvaka izbacio Marseille, koji je kasnije bio kažnjen zbog namještanja utakmica. Ally je tada bio zvijezda momčadi i ostavio snažan dojam na mene.

Kakvi osjećaji prolaze kroz vas uoči susreta Škotske i Hrvatske?

– Kao Škot se jako ponosim što se Škotska plasirala na Europsko prvenstvo, osobito kada je pobijedila Srbiju. Bio je to veliki trenutak za mene jer se Škotska plasirala na veliko natjecanje prvi put nakon 23 godine. Što se tiče mojih osjećaja, profesionalac sam koji radi za hrvatsku reprezentaciju, radim najbolje što mogu i činim sve kako bih pomogao da Hrvatska pobjeđuje. Naravno da moji osjećaji za Škotsku time nisu manje izraženi. Škotskoj sam želio da pobijedi u svim utakmicama, osim u ovoj.

Poznajete li Škote bolje nego ostale suparnike?

– Mogao bih reći da škotske igrače poznajem nešto bolje nego ostale na ovom turniru, ali za sve se suparnike jednako pripremam i imam dobar uvid u sve njih. U škotskoj reprezentaciji posao videoanalitičara obavlja moj kolega Mark Mckenna, i radi odlično. Izbornik Steve Clarke vrlo je temeljit i posvećen videoanalizama. Osim Marka, ne poznajem nikoga od članova njihova stručnog stožera. Samo po imenima i reputaciji.

Usporedba karaktera škotskih i hrvatskih nogometaša?

– Ima sličnosti između Škota i Hrvata, po domoljubnoj strasti. Škoti jako vole svoju zemlju, u sebi nose predanost i posvećenost nacionalnome dresu, ta ljubav ih nosi. Ali, kada naša momčad istrčava na teren (Marc našima smatra Hrvate, nap.a.), ona pršti od ponosa i želje da dade sve najbolje za taj dres. To sam vidio u svim utakmicama otkad sam u hrvatskoj reprezentaciji.

27.03.2023., Kastel Stafilic- Hrvatska nogometna reprezentacija iz Splita otputovala na utakmicu s Turskom. Josko Gvardiol, video analiticar Marc Rochon Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Kakav je odnos igrača Celtica i Rangersa u škotskoj reprezentaciji?

– Ne poznajem situaciju u škotskom taboru, ali možete vidjeti da oni jako dobro momčadski funkcioniraju na terenu.

Cijenimo strastvenost Hrvata

Kako objašnjavate da Hrvatska u pet dosadašnjih susreta nikada nije pobijedila Škotsku?

– Nema posebnog razloga za to. Nadam se samo da tako neće biti i u šestoj utakmici.

Kako Škoti doživljavaju Hrvate?

– Cijene strastvenost Hrvata, karakter hrvatskih navijača koji putuju po svijetu, glasni su, živahni, živopisni. Puno ljudi u Škotskoj ima hrvatske dresove, a to nije povezano s pobjedom u polufinalu SP-a (Marc sugerira tradicionalno rivalstvo Škota i Engleza, nap.a.). U Škotskoj vole i stil kojim igra Hrvatska, tu strast za nacionalnim dresom. Škoti priželjkuju i očekuju da i njihovi nogometaši u tome preslikaju Hrvate.

Postoji stereotip da su Škoti škrt narod, je li to točno?

– Da, Škoti imaju takvu reputaciju. Takvi smo, jednostavno ne želimo potrošiti puno novca za nešto ako se to može izbjeći. Vjerojatno bi se i moja supruga složila s time da sam i ja malo škrt – nasmijao se na kraju naš simpatični Škot Marc Rochon.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije