Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV NA DEMONSTRACIJE

Crkva organizatorima Svjetskog prvenstva dala crveni karton

Stadion Brazil
Foto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL
05.06.2014.
u 19:07

– Potrošeni novac mogao se iskoristiti za bolje zdravstvo, obrazovanje. Umjesto toga, zagadili su okoliš i protjerali sirotinju – ističe Crkva.

Katolička crkva u Brazilu dala je "crveni karton" organizatorima Svjetskog nogometnog prvenstva jer unatoč potrošenim milijardama dolara na stadione nisu učinili ništa u vezi s lošim javnim servisima, čime bi napravili nešto korisno za narod i nakon odigravanja najveće nogometne smotre na svijetu.

Izrečene kritike treba shvatiti ozbiljno jer Brazil je zemlja s najvećim brojem katolika na svijetu i kad progovore, mnogi ih pozorno slušaju. A trenutačno je jako važno kada se govori o prvenstvu jer kritike dolaze za svih strana, samo 45 posto građana podržava organizaciju svjetskog prvenstva.

Foto: MARCOS DE PAULA/DPA/Pixsell

Nije Crkva stala samo na kritikama kroz medije, cijeli tjedan dijelila je diljem Brazila letke u obliku crvenog kartona, u kojima brazilsko biskupsko vijeće poziva tamošnju vladu da poštuje pravo ljudi na demonstracije protiv prvenstva.

– Izražavamo zabrinutost zbog situacije i želimo pridonijeti javnoj raspravi. Potrošeni novac mogao se iskoristiti za bolje zdravstvo, obrazovanje, prijevoz i sigurnost građana. Umjesto toga, zagađen je okoliš, a sirotinja potjerana iz svojih domova samo da ne bi smetala dok traje prvenstvo, a to je nedopustivo – ističe Crkva.

Time su crkveni lideri stali na stranu različitih aktivista, koji se u možda ne slažu s učenjima koje propagira ta vjerska institucija, ali očito im je svima zajednička briga za narod.

>> Beskućnici blokirali stadion na kojem će igrati Hrvatska

Ključne riječi

Komentara 2

BO
bojnik
20:29 05.06.2014.

Kasno je za bilo kakove provsjede, mozda je imalo smisla prije osam godina; Jer ne mogu sada odustati, samo Brazilu nanose sramotu.

Avatar dva4u
dva4u
08:19 09.06.2014.

a što je to crkva dala brazilskom narodu? raspolaže enormnim bogatstvom dok polovica brazilaca živi ispod praga siromaštva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije