Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska u Davisovu kup

Čilić i Dodig na pauzi, a odnos Krajana i Ćorića je loš

Čilić - Del Potro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
29.11.2016.
u 16:08

Tragedija! To je najbolja riječ kojom mogu opisati nedjeljni dan u Areni – rekao je proslavljeni trener Nikola Pilić

Ni dan na nakon gubitka finala Davisova kupa, nije se smanjila žal zbog propuštenog. Kada je Čilić poveo 2:0 u setovima, imali smo već jednu ruku na salatari, no sve se okrenulo na stranu Argentinaca.

– Tragedija! To je najbolja riječ kojom mogu opisati nedjeljni dan u Areni – rekao je proslavljeni trener Nikola Pilić i dodao:

– Marin je morao dobiti Del Potra u tri seta. Igrao je fenomenalno, ali onda se sve preokrenulo doslovno u jednom gemu, kada je kod 6:5 u trećem setu izgubio servis i set. Tada sam pomislio da će Marin izgubiti meč. Na žalost, bio sam u pravu.

No, Pilić naglašava da nije pošteno Marina označiti tragičarom jer takve stvari događale su se puno puta u Davisovom kupu.

– Svoj prvi naslov s Njemačkom osvojio sam 1988. u gostima kod Švedske, a tadašnji broj jedan Mats Wilander usred Göteborga, na svojoj omiljenoj zemljanoj podlozi, izgubio je od Carla Steeba, mog igrača koji je tada bio 63. igrač na svijetu!

Bio je netaktičan

Piliću je posebno žao Čilića zato što je pokazao sjajan tenis, a na kraju je morao čestitati Del Potru.

– Marin je praktički cijeli meč odigrao sjajno, ali te male nijanse otišle su na Del Potrovu stranu. Argentinac me oduševio, jer već u trećem setu vidjelo se da se slabije počeo kretati, da je dosta umoran. No, on je u svojoj glavi, psihom, izvukao iz tijela još sat i pol vrhunskog tenisa. To mogu samo najbolji. Da nije imao toliko ozljeda tijekom karijere, Del Potro bi sigurno bio TOP 4 igrač – smatra Pilić.

Hrvati ne smiju previše tugovati jer već od 3. do 5. veljače u 1. kolu kod kuće ugostit ćemo Španjolsku. I to Španjolsku koja je najavila da će doći u najjačem sastavu, s Rafom Nadalom (9. na ATP listi), Robertom Agutom (14.) i Davidom Ferrerom (21.).

A Hrvatska će pak, veliki su izgledi za to, biti bez Marina Čilića, koji je odmah nakon poraza od Del Potra najavio mogućnost jednogodišnje pauze u Davisovu kupu. No, odustajanje Čilića gotovo sigurno znači da će pauzu uzeti i njegov kum i najbolji prijatelj Ivan Dodig.

U kakvom bi onda sastavu Hrvatska mogla dočekati Španjolsku?

Borna Ćorić bio bi naš prvi igrač, a parove bi vjerojatno igrali Draganja i Škugor ili možda M. Pavić, koji se doduše 2014. razišao u nekim stvarima s izbornikom Krajanom, pa ga od meča s Poljskom nema u reprezentaciji.

– U takvom sastavu ne piše nam se dobro protiv Španjolaca. Borna Ćorić još nije igrač koji može dobiti oba meča, a i bez Dodiga i Čilića pitanje je koliko bismo mogli u parovima – smatra Pilić.

Loša je stvar i to što je Ćorić jako zamjerio izborniku Krajanu što ga je uoči ždrijeba otpisao iz sastava za Argentinu.

– Nakon tog izbacivanja Ćorić i Krajan su u lošim odnosima, i to bi mogao biti veliki problem – rekao je Pilić.

– Iskreno, možda je Krajan ipak trebao uvrstiti Ćorića u momčad, no on je uvrstio Škugora, za kojeg se znalo da nema nikakve šanse zaigrati parove ni singl. Trebao je Krajan tu biti malo taktičniji. Pa i ja sam priključio Ivaniševića za finale 2005. godine u Slovačkoj iako sam znao da ga neću koristiti u mečevima. Tako je i Krajan mogao s Ćorićem – zaključio je Pilić, trener s 55 godina iskustva u Davisovu kupu.

Puno nas je puta spašavao

Trebao je Krajan honorirati Ćorićeve velike zasluge za put do finala. Donio nam je u odlučujućem petom meču pobjedu protiv Belgijca Coppejansa u 1. kolu te u četvrtfinalu protiv Amerikanca Socka. A bio je Borna i heroj kada je s dvije pobjede lani u Brazilu osigurao ostanak u Svjetskoj skupi (tada smo igrali bez Čilića).

Čelnici ITF-a najavili su brojne promjene u Davisovu kupu, možda već i od sljedeće sezone. Umjesto na tri dobivena seta, igralo bi se na dva, a finale bi se igralo na neutralnom terenu!

– To je glupo, idiotski. Možete li zamisliti da recimo Belgija igra protiv Kanade u finalu, a da se igra u Singapuru? Samo zato što Singapur može kupiti domaćinstvo. Ta bi promjena bila jako loša za Davisov kup jer nema veće draži od ovakve atmosfere u Zagrebu. Davisov kup ne treba mijenjati, osim možda termina igranja – poručio je Pilić.

Komentara 3

KE
kentie
18:07 29.11.2016.

razumijem Bornu u potpunosti, jer je bio nabrijan i beskompromisan, i sasvim sigurno ne bi igrao onako mlako i bezidejno protiv Delbonisa koa što je igrao Karlović. Ako je Čilićevo izdanje bila čista katastrofa i užas, onda je Karlovićevo izdanje bilo tragedija, očaj, jad, tuga, lom i brodolom, stres i zemljotres. I tu je Borna u pravu u potpunosti. Krajan zapravo nije računao na borninu genijalnost, koji bi sigurno slomio i polomio štrebera Delbonisa. Krajan je zaboravio tko je lani protiv Braziljerosa izborio opstanak repke u Svjetskoj skupini. Onda nije bilo ni Čilage ni Dodiga. Živo im se zviždalo, pivalo i fućkalo za opstanak repke u Svjetskoj skupini. Sve je sam napravio Borna, dobio dva singla i double uz korektnu pomoć Draganje u parovima, a nasuprot im je bio Melo, tada drugi igrač svijeta u parovima...znači praktički samo pobijedio Braziljerose, ehej druškani i matuškani. Ona dolazi Belgija, opet Čilage nema, ali pridružio se Dodig, pa je opet Borna morla dobit oba singla..i upravo je to napravio plus parovi zajedno s Dodigom, normalno, zar ne...pa baš i nije; zapravo u tom "otvaranju" Borna je protiv ne baš naivnih i lakih repki, praktički sam dobio šest mečeva, eheeeej Kroacijo i nacijo...da bi onda, jel da, letači lakih mašina ipak odlučili da igraju protiv Amera, di je opet, pazi sad, po treći put Borna dobil treću partiju s kojom se otišlo u semifajnls proti Francije usrid zemle Koracije. i tam v Zadru je dal puni doprinos pobjedi . E pa sad, da nakon, unatoč i usprkos svega nije zaslužil da se zbog svoje genijalnosti i hrabrosti baci na glavu protiv štrebera Delbonisa i odigra pred svojim sugrađanima najvažniju partiju života, i dobro raspali po Delbonisu, moj Krajanu ide na tvoju dušu. Jer trebal si imati onog ćuka u glavi oliti šesto čulo kojim odlučuješ da ideš na sve ili ništa, pa makar nakon tog meča Borna zbog razvaljenog kolena moral pauzirati sledećih pola godine, ali tad bi šalšu i salatu s bućinim uljem mi jeli iz Davisove salatare...mm mljac..

DO
doktor1
22:38 29.11.2016.

VL kao i uvijek svakim danom unazad 10tak godina vrvi nehrvatskom i glupostima. Otkud vam ideja da Krajan ne voli Corica???? Pa Borna je ozlijedjen, nije lud da rekonvalescenta stavlja u vatru, da se opet nezalijecen jos vise rasturi i sebe i karijeru. On se mora 100% oporaviti i Krajan je mudro postupio sto ga nije stavio. Karlovic je hirovit, moze pobjediti najbolje a i izgubiti od 500 igraca. Ovaj put nije proslo. Cilic je dugo godina potpuno amaterski pristupao tenisu, on pojma nema sto je psihicka priprema a to se vidi u mecevima poglavito s igracima iz TOP 10. Uz to iz aviona se vidi da ima strah od igraca od kojih je puno puta izgubio. To je rezultat njegovog zanemarivanja prihicke pripreme i to je vrlo tesko sada ispraviti. Vidi se i po njegovim izjavama da nekad bas i nije svoj i ne zna objektivno sagledati vlastite greske i iz njih uciti. Zato mu se i one stalno ponavljaju i vrti se u krug cim ga netko dobro stisne. Steta ali tu si je sam kriv.

DU
Deleted user
21:47 29.11.2016.

Krajan je trebao uvrstiti Ćorića u momčad, a ne Škugora, za kojeg se znalo da nema nikakve šanse zaigrati parove ni singl. Trebao je Krajan honorirati Ćorićeve velike zasluge za put do finala. Da nije bilo Corica ne bi Hrvatska ni bila u finalu DC-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije