Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNIK Jutro nakon osvajanja srebrne medalje Lino Červar je strpljivo odgovarao na sva škakljiva pitanja

Červar: Suci nisu bili krivi za poraz

02.02.2009.
u 19:07

Jutro poslije osvajanja srebrne medalje na Svjetskom rukometnom prvenstvu, Lino Červar, izbornik hrvatskih rukometaša, strpljivo je odgovarao na sva škakljiva pitanja.

Da ponovo igrate finale s Francuzima, što biste promijenili?

- Igrao bih u obrani 6-0. Ne znam zašto, ali pokušao bih s time. A u napadu bih... - rekao je Lino i na trenutak zastao - u napadu bih igrao puno brže. Stalno sam govorio igračima da ne igraju kroz sredinu, jer su Francuzi ondje najjači, no uporno su tako igrali. Kada smo lani na europskom prvenstvu imali brzi protok lopte u napadu, pobijedili smo ih - rekao je Červar.

Duvnjak je izgorio
Što nam je trebalo da ih pobijedimo u Zagrebu?

- Trebali su nam potpuno zdravi i spremni Balić i Metličić.

U jednom trenutku igrali ste s Horvatom na mjestu desnoga vanjskog igrača, s Lackovićem na lijevom krilu...

- Naravno da to nije neka nova taktika. Htio sam nečim iznenaditi francusku obranu. Lacković je s krila trebao utrčavati na mjesto vanjskog pucača, ali je slabo to radio - istaknuo je Červar.

U završnici ste igrali bez organizatora igre. U postavi nije bilo ni Balića a niti Duvnjaka?

- Balić cijelo prvenstvo nije bio spreman i više nije imao snage. Isto se dogodilo i s Duvnjakom koji je jednostavno izgorio u finalnoj utakmici. Daleko od toga da ga sad kritiziram. Bio je do finala jedan od naših najboljih igrača - naglasio je Červar.

Je li odluka da igra Šprem bila pogrešna?

- Teško je to reći. Mogao je on i pogoditi sve one zicere pa bi bio junak. Mogao sam ostati tvrdoglav do kraja i ostaviti u postavi Hrvatina. No, pokolebale su me riječi sudaca da Hrvatin stalno kada šutira gazi crtu, a to je, po pravilima, uvijek prijestup. Još kada sam saznao da nam sude Danci, odlučio sam se za Šprema - kazao je Červar.

Igrači iz njemačke lige, izuzev Lackovića, nisu se baš proslavili na prvenstvu. Zašto Zrnića nije bilo u završnici SP-a?

- Na prvenstvu imali smo 21 igrača. Na poziciji desnog krila imali smo Čupića, Zrnića i Horvata. U početku sam se odlučio za Čupića i Zrnića, kasnije za Horvata. Svjestan sam da svaki od sedam igrača koji su morali na tribinu mogu biti ljutiti, ali nema razloga za to.

Vratimo se još finalnoj utakmici. Je li bilo neophodno prozivanje sudaca dan uoči utakmice?

Metličić mora ostati
- Teško je to sad komentirati. Istina je jedna - bez obzira na njihovo suđenje, moram priznati da su Francuzi trenutačno bolji. Tjelesno su bili nadmoćniji i to je bilo odlučujuće. Njihova je obrana izdržala, naša nije - ustvrdio je izbornik.

Ostajete li i dalje na klupi reprezentacije?

- Naravno, a otići ću kada mi kao treneru ponestane motiva. Uskoro nas očekuju kvalifikacije za EP. Želim zadržati što više sadašnjih igrača. I Metličića. Želio bih da se ne oprosti, no njegova odluka bit će zadnja - rekao je Červar.

Što nam je ovo prvenstvo donijelo osim srebrne medalje?

- Mislim da su se predstavili neki novi igrači poput Gojuna i Kopljara. Još kad nam se pridruži Štrlek. Bit ćemo kandidati za odličje i na Europskom prvenstvu 2010. godine. Ionako nam još nedostaje europsko zlato da zaokružimo trilogiju. Olimpijsko i svjetsko već imamo - zaključio je izbornik Lino Červar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije