Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJENSKI KAPETAN?

Čarli je pravi lider... A Modrić nije, nema potrebnu osobnost

'22.03.2013., stadion u Maksimiru, Zagreb - Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, skupina A, Hrvatska - Srbija. Darijo Srna i Luka Modric slave nakon rezultata 2:0.
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
10.10.2013.
u 12:00

– Svaki trener ima svoje razloge kad nekoga postavlja za kapetana. A Ćorluka ima obilježja lidera – kaže Nikola Jurčević, koji je bio pomoćnik Slavenu Biliću u vrijeme kad je Srna promoviran u reprezentativnog kapetan.

Rekorder po broju odigranih utakmica za Hrvatsku i sad već dugovječni kapetan Darijo Srna ne može zbog žutih kartona igrati u petak protiv Belgije, nema ni isključenog Josipa Šimunića, pa je izbornik Igor Štimac izabrao Vedrana Ćorluku za zamjenskog kapetana.

Srna naslijedio Kovača

Naš je srednji branič već jednom imao vrpcu na ruci, lani u igri protiv Estonije u Puli, na prijateljskoj utakmici uoči EP-a. Međutim, taj je sastav koji je počeo dvoboj protiv Estonije bio prilično "šaren" i Ćorluki je jedina prava konkurencija za vrpcu bio – Eduardo! Tek su u nastavku, naime, u igru ušli Šimunić, Mandžukić, Vukojević, Kranjčar...

Osim Ćorluke, sad su kandidati za vrpcu bili Stipe Pletikosa, Luka Modrić, te Ivica Olić i Mario Mandžukić. Pletikosa je, unatoč iskustvu, vjerojatno "izvisio" zato što je vratar, neki treneri ne vole da su im kapetani vratari, jer ne sudjeluju u igri. A Luku Modrića prati glas da nema potrebnu osobnost, unatoč igračkom talentu nema liderske kvalitete i malo mu znači što igra u jednom od najboljih klubova.

A može li se kod Pletikose ili Modrića javiti nekakva ljutnja ili razočaranje?

– Mislim da ne. Svaki trener ima svoje razloge kad nekoga postavlja za kapetana. A Ćorluka ima obilježja lidera – kaže Nikola Jurčević, koji je bio pomoćnik Slavenu Biliću u vrijeme kad je Srna promoviran u reprezentativnog kapetana, nakon oproštaja Nike Kovača.

Dario Šimić odigrao je 100 utakmica za Hrvatsku i o odabiru Ćorluke za kapetana kaže:

– Podržavam Štimčevu odluku, jer je sigurno osjetio što je najbolje – kaže Šimić.

Kad ste igrali za nacionalnu vrstu kod izbornika Otta Barića, javnost je očekivala da ćete vi biti kapetan, a Barić je vrpcu dao Borisu Živkoviću. Kako ste se osjećali nakon te odluke?

– Nije mi baš bilo drago, nisam to bezbolno podnio... To sam i javno rekao, ali trener je tako odlučio, imao je valjda neke svoje vizije. I morao sam prihvatiti tu odluku, jer sam želio i dalje igrati za Hrvatsku.

Kakve karakteristike mora imati kapetan?

– Mora poglavito biti vođa momčadi, mora imati te liderske sposobnosti, moraju ga slušati suigrači, mora im biti autoritet. I ne mora biti najbolji igrač...

Koliko je ta vrpca važna?

– Nekome to više znači, nekome manje. Ja sam, recimo, bio kapetan u Dinamu, bio sam u nekoliko navrata i reprezentativni kapetan i dobro sam se osjećao sa tom vrpcom. Uvijek mi je davala i motiv više, a i suigrači su me dobro prihvatili.

Važna je osobnost...

Koji su kapetani obilježili vašu karijeru?

– Zvonimir Boban i Paolo Maldini. Najviše ipak Boban, imao je tu karizmu neophodnu za pravoga vođu!

Je li vam ikada kapetan bio vratar?

– Jest. Dražen Ladić.

Je li doista problem kad je vratar kapetan?

– Ma nema to nikakve veze, to su samo izgovori! Važno je tko je kakva osoba. Kapetan uvijek mora pronaći neki svijetli trenutak kad momčadi ne ide, mora znati način kako da je podigne. I po tome se onda vidi pravi kapetan! Lako je nositi vrpcu kad je sve idealno, treba znati pomoći treneru u teškim trenucima, kad je momčad u krizi. A uopće nije važno na kojoj poziciji kapetan igra – smatra Šimić.

>> Ademi otpao zbog ozljede, Štimac razmišlja hoće li nekoga pozvati

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije