Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMIJENILI MIŠLJENJE

BWF: Dopustit ćemo natjecanje ruskim i bjeloruskim sportašima, ovo je važna odluka

International Friendly - Iran v Russia
Wana News Agency/REUTERS
29.08.2023.
u 19:11

BWF je prvi put zabranio nastup ruskim i bjeloruskim sportašima u ožujku prošle godine nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. U travnju ove godine iz BWF-a su poručili kako nema "zadovoljavajućeg opravdanja" za ukidanje suspenzije igračima i službenim osobama iz dviju zemalja.

Od veljače iduće godine, ruskim i bjeloruskim sportašima bit će dopušteno natjecati se kao "individualni neutralni sportaši", objavila je Svjetska badmintonska federacija (BWF).

BWF je prvi put zabranio nastup ruskim i bjeloruskim sportašima u ožujku prošle godine nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. U travnju ove godine iz BWF-a su poručili kako nema "zadovoljavajućeg opravdanja" za ukidanje suspenzije igračima i službenim osobama iz dviju zemalja.

Međutim, Međunarodna badmintonska federacija je na posljednjoj sjednici Vijeća donijela odluku kako se ruskim i bjeloruskim badmintonašima od 26. veljače 2024. dopušta nastup kao "neutralnim sportašima".

"BWF nastavlja izražavati nepokolebljivu potporu narodu Ukrajine i ukrajinskoj badmintonskoj zajednici, te snažno osuđujemo invaziju na Ukrajinu, koja djeluje protiv temeljnih vrijednosti BWF-a i našeg cilja postizanja mira. Ovo je važna odluka za sport. Smatramo da je odluka o ukidanju suspenzije ruskim i bjeloruskim sportašima koji ispunjavaju kriterije za sudjelovanje kao pojedinačni neutralni sportaši pozitivan korak naprijed kao dio naših nastojanja da promičemo mir i solidarnost", kazao je u priopćenju predsjednik BWF-a Poul-Erik Hoyer.

"BWF je blisko i konstruktivno surađivao s MOO-om po ovom pitanju kako bi se osigurao vjerodostojan, pouzdan i holistički proces donošenja odluka," dodao je glavni tajnik Thomas Lund.

U međuvremenu će se pokrenuti postupak utvrđivanja podobnosti sportaša. Osnovat će se komisija za ispunjavanje uvjeta igrača i ispitali svi uvjeti za njihov nastup. BWF će naknadno nadzirati ponašanje bilo kojeg pojedinačnog neutralnog sportaša kako bi uočio da se pridržavaju takvih uvjeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije