Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Brčić: Nakon što smo ih pobijedili 18 razlike Irci su zamolili da ih odvedemo na misu

Foto: Steve Parsons/Press Association
19.07.2023.
u 10:18

Za irsku košarkašku reprezentaciju, u mlađim uzrastima, svojedobno je igrao i dugogodišnji vratar irske nogometne reprezentacije Darren Randolph koji je branio za West Ham kada je trener tog kluba bio Slaven Bilić

Večerašnja opatijska utakmica naših košarkaša protiv irskih (20 sati) neće biti prvi sraz ovih reprezentacija. Dakako, Hrvatska i Irska nikad nisu igrale na Eurobasketu jer tamo Iraca, u diviziji A, nikad nije ni bilo a njihov najveći uspjeh bila su dva prva mjesta na takozvanom Prvenstvu Europe za male zemlje. A to im je pošlo za rukom 1994. i 2021. godine.

Dva kvalifikacijska susreta za Eurobasket Hrvatska i Irska odigrale su studenom 2001. i 2002. godine. U prvoj utakmici, igranoj u Dublinu pred 3000 gledatelja, bilo je gusto. Štoviše, predvođeni bekom Larranagom (21 koš) i centrom Conlonom (21 koš, 8 skokova) imali su Irci nakon treće četvrtine 12 razlike (67:55) no onda su naši tu utakmicu nekako izvukli i tijesno pobijedili (78:76).

Zanimljivost ovog susreta jest upravo Martin Conlon, tad već bivši NBA igrač (igrao je za osam NBA klubova) koji je košarku počeo igrati u Srednjoj katoličkoj školi Biskup Stepinac u White Plainsu, u saveznoj državi New York. Ta je škola osnovana 1948. i imenovana po hrvatskom biskupu Alojziju Stepincu.

U hrvatskom sastavu, u tom susretu, košgeterski su prednjačili Davor Marcelić (19 koševa) i kasniji NBA košarkaš Gordan Giriček (18 koševa) a dvoznamenkasti su bili još i centri Nikola Vujčić (11 koševa, 5 skokova) i Mate Skelin ((11 koševa, 6 skokova).

U uzvratu igranom godinu dana kasnije u maloj dvorani Doma sportova nije bilo nikakve drame. Doduše, držali su se Irci do odlaska na odmor (37:33) a onda su izabranici Nevena Spahije u trećoj četvrtini zabili dvostruko više koševa od suparnika (36:18) i osigurali mirnu završnicu za konačnih 87:69. U toj utakmici prednjačili su Damir Mulaomerović (17 koševa, 6 asista), Nikola Vujčić (15 koševa, 10 skokova) te Zoran Planinić (13 koševa) a svoj doprinos dao je opet i Mate Skelin (11 koševa, 5 skokova).

Tada 27-godišnji Nikša Prkačin nije igrao puno (15 minuta) a susret kojeg je završio s 9 koševa i 4 skoka obilježio je na poseban način. A na to nas je podsjetio Ninoslav Brčić, tadašnji predsjednik Udruge hrvatskih prvoligaša i predsjednik kluba domaćina te utakmice Hiron Botinca, preteče Cedevite.

- Dvorana je bila puna. Nismo gledateljima naplaćivali ulaznice jer ih je sve otkupila tvrtka Končar i podijelila. Tijekom zagrijavanja, Prkačin je zakucao i ostao visjeti na obruču pa se sasula ploča. Uslijedila je pauza, potrebna da se ploča zamijeni, a Prkačin se, srećom, nije ozlijedio. Te utakmica se sjećam i po tome da je bila domaća reprezentativna za tada 17-godišnjeg Roka Lenija Ukića, kasnijeg dugogodišnjeg reprezentativca.

Kao domaćin te utakmice, Brk se prisjetio i zanimljivog detalja koji je uslijedio sutradan:

- Nakon te utakmice, u subotu navečer, zamolila me glavna tajnica njihova nacionalnog saveza Sheila Gillick da ih u nedjelju ujutro odvedemo u crkvu na misu. Kako su bili smješteni u hotelu Laguna odveli smo ih u Crkvu Svetog Josipa na Trešnjevci. Kad su svi ti igrači ušli u crkvu u svojim reprezentativnim trenirkama bili su poprilična atrakcija.

U svojoj povijesti imali su Irci nekoliko NBA igrača (Bowdler, Conlon, Burke) a samo je Burke rođen u Irskoj. Svojevrsni kuriozitet jest taj da je za irsku košarkašku reprezentaciju, u mlađim uzrastima, igrao i dugogodišnji vratar irske reprezentacije (danas na vratima premijerligaša Bournemoutha) Darren Randolph čiji je otac Ed Randolph Amerikanac koji je igrao košarku u Irskoj. Randolph je inače bio vratar West Hama u sezoni u kojoj je hrvatski trener Slaven Bilić odveo "čekićare" do polufinala FA Cupa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije