Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U novom stoljeću naslov u Davis Cupu

Bratislava za povijest

davis-slavlje-txt.jpg
import
29.11.2005.
u 13:49

Prva pobjeda naših tenisača pod hrvatskom zastavom (1993. protiv Zimbavea u Harareu - 3:2) otvorila je novo reprezentativno poglavlje, no Goran Prpić u njemu je uživao iznimno kratko. Nažalost, teška ozljeda (puknuće križnih ligamenata) u Kopenhagenu u meču s Dancima u rujnu iste godine prekinula je Prpinu profesionalnu karijeru.

Praktički je sav teret pao na Ivaniševića, kojem je najveća igračka potpora u reprezentaciji u tim godinama bio Saša Hiršzon. Hrvatski su igrači 1994. ipak uspjeli izboriti ulazak u Svjetsku skupinu nakon pobjeda nad Norveškom i Portugalom. U proljeće 1995. naša je vrsta u Karlsruheu u 1. kolu Svjetske skupine pobijeđena od Njemačke predvođene Beckerom i Stichom, a porazom u Delhiju vratila se u Euroafričku zonu 1.

U sljedeće dvije godine naši mušketiri ne uspijevaju ući u Svjetsku skupinu (na zadnjem su koraku zapinjali protiv Australije i Austrije), a onda se 1998. godine Ivanišević zbog sukoba s tadašnjim vodstvom HTS-a i njegovim predsjednikom Rizvanbegovićem na nekoliko godina povlači iz reprezentacije. Tako 1998. u Finskoj za Hrvatsku igraju Hiršzon, Krajan i Ljubičić, kojem je to bio premijerni nastup za Hrvatsku. Naši su dečki izgubili (2:3), a Ljubičić je pobijeđen u oba meča. - Bili su to iznimno teški trenuci, osjećao sam se grozno - prisjeća se Ivan.

Naša vrsta pobjedom u Norveškoj ostaje u drugom svjetskom razredu, a sljedeće godine pada na najniže grane - nakon poraza od Rumunjske i Portugala, naši tenisači padaju u skupinu 2 Euroafričke zone. No, 2000. godine, promjenom na čelu HTS-a (Letica nasljeđuje Rizvanbegovića), Goran se vraća u reprezentaciju i počinje veliki put povratka...

Hrvatska kaznena ekspedicija projurila je pokraj Letonije, Irske i Bjelokosne Obale, a pobjedama nad Austrijom i Italijom u rujnu 2001. štićenici izbornike Nikole Pilića ekspresno dolaze u Svjetsku skupinu. Nakon pobjede nad Njemačkom, 2002. su zaustavljeni u četvrtfinalu (Argentina - 2:3), nakon godinu dana u Zagrebu stradavaju Amerikanci, no Španjolci su na zemlji Valencije bili prezahtjevan suparnik.

Nakon 2004., u kojoj smo, nakon poraza od Francuza, ostali u Svjetskoj skupini pobjedom nad Belgijom, ove se godine napokon sve otvorilo. Povijesnom pobjedom u Carsonu (3:2) nad Amerikancima, za koje su igrali Roddick, Agassi i braća Bryan, Ljubo i Mario počeli su godinu snova. U Splitu su u srpnju pali Rumunji, u rujnu Rusi. Tada je ostala samo jedna, najveća prepreka. Slovačka. Za put u povijest sa 3:2 pokorena je Bratislava...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije