Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazi iz Dinama

Borna Sosa odletio na potpis u Njemačku, u zrakoplovu i Mamić!

02.05.2018.
u 18:21

Ovoga proljeća Dinamo je već suočen i s nezadovoljstvom svoga najboljega igrača, 30-godišnjega Alžirca Hilala Soudanija, čiji je motiv igranja u Hrvatskoj ligi odavno splasnuo.

Očito pritisnut besparicom, Dinamo nije oklijevao s prodajom svoga darovitoga lijevoga braniča, 20-godišnjega Borne Sose. Mladić je jutros u pratnji oca i svoga zastupnika Marija Mamića boravio u Stuttgartu na potpisu ugovora za ugledni bundesligaški klub.

Pa, iako je taj posao za Dinamo upravo senzacionalan, jer osam milijuna eura za braniča koji nema nijedan nastup za A reprezentaciju spektakularan je novac, u Maksimiru vjerojatno i ne pucaju od zadovoljstva.

Naime, kada bi Mamić imao utjecaja na izbornika Dalića kao što je imao na Antu Čačića, Sosa bi danas već bio na popisu putnika za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, što bi mu tržišnu vrijednost podiglo još više od letvice od osam milijuna eura. Ovako, pomiren s činjenicom da Dalić Sosu nema ni u kakvim kombinacijama, Mamić je brže-bolje pristao na ‘osmicu’ i, mora se priznati, ostvario vrhunski posao. Iznos Sosina transfera u rangu je Lovrenova u Lyon iz siječnja 2010. godine, a vjerojatno je Dinamo ishodio i postotak od sljedeće Bornine prodaje.

Kako je Stuttgart uopće ‘zagrizao’ za Sosu? Tako što se zaista radi o vrsnome, perspektivnome braniču, standardnome mladome reprezentativcu Hrvatske, ali svakako treba istaknuti i ključnu činjenicu u ovoj priči kako funkciju šefa sportskoga sektora u Stuttgartu obnaša Michael Reschke, stari prijatelj obitelji Mamić, još iz vremena kada je Zoran igrao za Bayer Leverkusen, a Reschke bio sportski direktor apotekara. Taj je visokorangirani Stuttgartov dužnosnik bio poveznica svoga kluba i Dinama i on je bez sumnje jamčio za Sosu.

Stuttgart voli Hrvate

Tako Borna Sosa već u dvadesetoj godini napušta klub koji ga je stvorio, sa samo 40 nastupa za plave. Na Dinamovu žalost, ali na sreću igrača i njegovih zastupnika, plave je prerano napustio još jedan u nizu dragulja izbrušenih u Dinamovoj školi, otprilike po istoj špranci kako su kroz godine u inozemstvo odlazili Kovačić, Jedvaj, Halilović ili Brekalo. Bile su to ponude koje se nisu mogle odbiti.

1/5

U Sosinu slučaju posao je na licu mjesta išao završiti njegov zastupnik Mario Mamić, sin Dinamova savjetnika kojemu se sudi za izvlačenje novca iz Dinama. No to je već uobičajeni Dinamov modus operandi kad je u pitanju prodaja igrača i, dakako, u skladu s politikom kuće koju na papiru vodi predsjednik Mirko Barišić.

Borna Sosa prelazi u ruke turskoga trenera Tayfuna Korkuta, koji sa Stuttgartom drži osmo mjesto Bundeslige. Borninim dolaskom Stuttgart nastavlja dobru tradiciju kupovanja hrvatskog (Soldo, Vranješ, Živković, dok je Brekalo bio na posudbi), a Sosa će u sljedećoj sezoni u Bundesligi biti i treći izdanak nadarene generacije rođene 1998. godine, nakon Davora Lovrena (Fortuna Düsseldorf) i Josipa Brekala (Wolfsburg).

Dinamu će pak na poziciji lijevoga braniča za sada ostati “češka lokomotiva”, 27-godišnji ćelavac Jan Lecjaks, a po potrebi može uskočiti i Rumunj Matel.

Sosin odlazak tek je početak burnoga ljetnoga prijelaznoga roka u Dinamu. Naime, već se mjesecima nagađa da Roma želi Antu Ćorića, dok Dinamo grozničavo već mjesecima traži kupca za Filipa Benkovića, i tu ne pristaje na cijenu nižu od petnaest milijuna eura. Dinamo u Big Benu vidi svoju najzlatniju koku, unatoč njegovu neigranju za A vrstu i neugodnoj činjenici da je daroviti dečko izrazio krhke muskulature i vrlo često na poštedi.

Hiroviti Alžirac

Ovoga proljeća Dinamo je već suočen i s nezadovoljstvom svoga najboljega igrača, 30-godišnjega Alžirca Hilala Soudanija, čiji je motiv igranja u Hrvatskoj ligi odavno splasnuo. To se vidi i po njegovim nervoznim postupcima na travnjaku, poput primjerice burne reakcije prema sucu Bruni Mariću na utakmici Dinamo – Rijeka. Izgledalo je kao da Soudani namjerno provocira žuti karton, što bi ga oslobodilo ‘tlake’ gostovanja u Koprivnici.

Hiroviti Alžirac očito isijava frustraciju što ga Dinamo nije zimus pustio u Englesku i već je prionuo izlaznoj strategiji, iako se Soudani najmanje može žaliti na svoj status u Dinamu, budući da je sam pristao na produljenje ugovora do 2020. godine i godišnja primanja od milijun eura, što ga čini uvjerljivo najbolje plaćenim Dinamovim nogometašem. Malo više poštovanja prema klubu i hrvatskoj ligi ne bi mu škodilo...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije