Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leicesterove fronte

Borba za osminu Lige prvaka, ali i ostanak u Premiershipu

Leicester
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
13.02.2017.
u 22:19

Navijači Leicestera ljetos su se naslađivali perspektivom prvog nastupa u Ligi prvaka, ne sanjajući u što će se izroditi tekuća sezona

Euforija u Leicesteru nije trajala dugo. Osam mjeseci nakon bajkovitog osvajanja naslova u Premier Leagueu lisice su podvile rep svjesne da više nisu grabežljivci, nego plijen.

Prošlog je vikenda Manchester United poharao stadion King Power s 3:0, gurnuvši prvake na jedan bod od zone ispadanja, a dva boda od dna ljestvice. Ništa slično nije viđeno u engleskom nogometu blizu osamdeset godina, od sramotnog sloma tadašnjeg prvaka Manchester Cityja.

Teret elitnog natjecanja

Navijači Leicestera ljetos su se naslađivali perspektivom prvog nastupa u Ligi prvaka, ne sanjajući u što će se izroditi tekuća sezona. Napori u kontinentalnom natjecanju skupo su koštali njihove mezimce, nenaviknute na ritam od dviju utakmica tjedno. Momčad Claudija Ranierija jesenas je u skupini s Portom, Københavnom i Bruggeom zauzela prvo mjesto, no istovremeno se strmoglavila u državnom prvenstvu.

Umjesto da tijekom zimskog predaha obnovi snage i pobjegne od ponora, Leicester je u siječnju zaigrao još lošije, nanizao četiri poraza i pribrojio mizernoj bilanci samo bod. Pritom je ostao jedini sastav u svim četirima profi-ligama koji u 2017. nije postigao ni pogotka! U takvom sumornom ozračju iščekuje obnovu paklenog rasporeda, koji počinje 22. veljače gostovanjem na Sevillinu Sánchez Pizjuánu, a nastavlja se 14. ožujka uzvratom na King Poweru.

S obzirom na prijetnju koja se nadvila nad njihovim klubom kladili bismo se da nemali broj pristalica tiho priželjkuje ispadanje plavih u osmini finala Lige prvaka protiv Španjolaca. Samo bi im trebala još jedna nesreća poput ozljede vratara Kaspera Schmeichela, koji je u studenom slomio desnu šaku na europskoj utakmici s Københavnom i propustio jedanaest kola domaćeg prvenstva. Pričuvni vratar Ron-Robert Zieler nije se pokazao ni približno pouzdanim kao veliki Danac, koji je prošle sezone nastupio u svih 38 prvenstvenih utakmica i ostao nesavladan u 15.

Klub je imao peh i sa zamjenom za svog najvažnijeg srednjaka, N’Gola Kantea, koji je prošle sezone oduzeo rekordnih 149 lopta. Francuz je ljetos za 35 milijuna eura prodan Chelseaju, s kojim će vjerojatno opet biti prvak, dok je njegov nasljednik Nampalys Mendy odmah u kolovozu slomio gležanj. Ranieri se od tada oslonio na Daniela Amarteyja, koji je međutim izvorno desni bek i u sredini vrijedi otprilike koliko pola Kantea.

Neki uzroci Leicesterova pada nisu plod nesreće. U ljetnom prijelaznom roku nijedan novak nije donio poboljšanje, čak ni najistaknutiji među njima, 30 milijuna eura skup Alžirac Islam Slimani. Još je manje pružio Nigerijac Ahmed Musa, dok je Španjolac Luis Hernández kao potpun promašaj prodan Malagi.

Dio Leicesterovih problema krije se u promjeni sudačkog kriterija, a najviše je naudio stoperima Robertu Huthu i Wesleyju Morganu, koji se više ne mogu služiti svojim omiljenim metodama obuzdavanja napadača.

Kao da su pali s Marsa. Teže je objasniti smanjenu učinkovitost navalnog dvojca Jamie Vardy i Riyad Mahrez, koji su dosad zabili dvadeset golova manje nego u isto doba prošle godine. Možda je na njih utjecao pritisak većih klubova koji su im ljetos zavrtjeli glavom basnoslovnim ponudama i razvodnili im motivaciju za igranje u provincijskoj momčadi?

Ispadne li ovog proljeća, Leicester će ponoviti “dostignuće” Manchester Cityja, koji je prije Drugog svjetskog rata u razmaku od 12 mjeseci dosegao vrh i tresnuo na dno. Citizensi su se okitili prvim naslovom prvaka 1937., a slavlje im je uvećalo istodobno ispadanje Manchester Uniteda. Nevjerojatno, iduću su sezonu prvaci zauzeli pretposljednje mjesto s 20 poraza i 77 primljenih golova u 42 kola!

Nekad najuspješniji njemački klub, Nürnberg je proživio zlatnu eru između dva rata, kad je osvojio šest od svojih devet prvenstava. Posljednje je ponio 1968. pod vodstvom Maxa Merkela, poznatog kao “gonič robova”. Iz samo njemu znanih razloga, Merkel je u ljetnom prijelaznom roku doveo 13 igrača i prodao najboljeg strijelca Franza Brungsa Herthi! Zbunjena i neuigrana momčad sredinom se sezone stropoštala u zonu ispadanja, iz koje se nije izvukla do kraja unatoč zasluženom otkazu treneru.

Danski Herfølge Boldklub svog se jedinog prvenstva domogao 2000. kad je na opće iznenađenje za dva boda prestigao favorizirani Brøndby IF. Bit će da su i sami igrači bili toliko šokirani neočekivanim ostvarenjem da su nagodinu u 33 kola postigli samo sedam pobjeda s gol-razlikom od 41:65. U srpnju 2009. Herfølge se fuzionirao s Køgeom i danas egzistira kao HB Køge.

Padali i drugi, ali ne zbog igre

Još su dva prvaka ispala u prvoj sezoni po osvajanju naslova, a jedan tijekom ljetne stanke, no ne temeljem postignutih rezultata, nego zbog namještanja utakmica ili financijskih neregularnosti. Milan je 1979. proslavio deseti “scudetto”, da bi iduću sezonu završio na pristojnom trećem mjestu.

No, u proljeće 1980. policijska je istraga otkrila da je niz igrača i klubova sudjelovao u ilegalnim klađenju na utakmice talijanskog prvenstva. Dva najgrešnija kluba, Milan i Lazio, izbačeni su iz lige, a četirima su klubovima oduzeti bodovi.

U svibnju 2006., kao svježi prvak s rekordnim brojem bodova, Juventus je istjeran iz Serie A jer je utvrđeno da su njegovi čelnici Luciano Moggi i Antonio Giraudo s vođama sudačke organizacije dogovarali tko će im suditi.

Juveu su također oduzete titule za 2005 i 2006. Olympique Marseille je 1993., samo nekoliko dana nakon osvajanja dvostruke krune (Lige prvaka i prvenstva) dolijao. Prvo je otkriveno da je Marseilleov gazda Bernard Tapie kupio utakmicu protiv Valenciennesa, a zatim i financijske nepravilnosti, koje su klubu poslale u niži razred.

>>Evo što nakon isključenja Slaven Bilić kaže o sucu i kazni koja mu prijeti

Komentara 1

NA
naprijedplavi
22:45 13.02.2017.

Tijekom kakvog zimsog predaha u engleskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije