Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORALNA SNAGA UKRAJINACA

Bili su na svjetskom vrhu, a sada su, s puškom u ruci, u borbi života

storyeditor/2022-03-05/PXL_DPA_250222_92192618.jpg
06.03.2022.
u 07:00

Bivši svjetski boksački prvaci simbol su domovinskog rata i moralni oslonac ukrajinskoj vojsci

Uz nepregledan broj amaterskih borbi, samo u profesionalnom boksu braća Kličko za sobom imaju zajedno 116 borbi, no nijedna nije bila životno teška kao ova sada. Ona koju vode u opkoljenom Kijevu, 50-godišnji Vitalij kao gradonačelnik glavnog ukrajinskog grada i Vladimir (Volodimir bismo ga trebali zvati) kao jedan od najvećih promotora ukrajinskog domovinskog rata u svijetu.

Za Ukrajinu su spremni i umrijeti

Zapravo, obojica braće Kličko ovih su dana potporanj moralu ukrajinskih branitelja, baš kao i dvije aktualne zvijezde svjetskog boksa (Usik i Lomačenko), sportaši kojima zarađeni milijuni dolara nisu erodirali njihovo domoljublje. To što su oni, uzimajući oružje u ruke, učinili ostat će zapamćeno u povijesti ove zemlje više nego sve medalje i pojasevi svjetskih prvaka koje su osvojili. A govorimo o trojici olimpijskih pobjednika i četvorici svjetskih profesionalnih prvaka.

A među njima se svojom karizmom ističu braća Kličko pa gotovo da i nema medija u svijetu (osim ruskih i bjeloruskih) koji ovih dana ne priželjkuju razgovor s njima. A u tome su, pored svih njihovih obveza u sastavu teritorijalne obrane, dosad uspjele neke američke televizijske kuće (NBC, ABC, Fox News) i britanski BBC.

Pokušavaju braća Kličko doprijeti i do svojih ruskih navijača, a i tamo su ih imali mnogo, kako bi im prenijeli poruke kakvu je Vladimir, iz nekog kijevskog skloništa, poslao putem Fox Newsa:

– Vi ste, nažalost, instrumenti u rukama čovjeka koji ima ambiciju obnoviti Sovjetski Savez. Zbog ambicije jednog čovjeka mi plaćamo vrlo skupu cijenu... Ovo je kompletno ludilo. Događa se teror. Moji sunarodnjaci ne znaju hoće li preživjeti sljedeći dan... Mi ovdje odbrojavamo sate. Nemamo vremena. Sav novac koji ima Rusija koristi da kupuje smrtonosno oružje koje ubija Ukrajince... No nećemo se predati. Nemamo se kamo povući.

Kada su zapadnjački mediji u pitanju, Vladimir je ovog časa nešto eksponiraniji jer ne samo da bolje govori engleski od brata (godinama je živio u Kaliforniji) nego i zato što Vitalij obnaša i dužnost gradonačelnika pa svakodnevno koordinira sve gradske službe, a komunicira i s civilnom zaštitom i teritorijalnom obranom.

Ne jednom braća su kazala da su spremna umrijeti za Ukrajinu, je li to nešto čemu se predsjednik zemlje agresora nada, nismo sigurni. Možda bi Putin bio najsretniji kada bi Vitalija i Vladimira zarobio i natjerao da na koljenima mole za milost pa da taj video pošalje u svijet. No oni koji poznaju braću Kličko i to koliko su ponosni, ističu da je teško vjerovati da će Putin taj film i gledati.

Vitalij i Vladimir sinovi su pilota bivše Crvene armije, na vrhuncu karijere i generala zrakoplovstva, pa su i rođeni u različitim sovjetskim državama. Vitalij u Kirgistanu, a Vladimir u Kazahstanu. Neko vrijeme tata Kličko bio je i vojni ataše u bivšoj Istočnoj Njemačkoj (DDR), a nakon što se 1986. u Černobilu dogodila nuklearna katastrofa Vladimir Rodionovič Kličko bio je zapovjednik vojnih postrojbi koje su imale zadaću čistiti posljedice te tragedije pa je i sam ozračen te je životno stradao.

A obojica njegovih sinova doktorirala su na kijevskom Fakultetu sporta. Vladimir na temu treninga snage sportaša između 14 i 19 godina, a Vitalij na temu povezanosti talenta i sponzorstva u sportu.

Premda se olimpijskog pobjednika iz Atlante Vladimira uvijek smatralo talentiranijim bratom, a on je i danas rekorder po broju dana (4382) na prijestolju svjetskog teškaškog prvaka, pet godina stariji Vitalij prvi se domogao šampionskog pojasa, i to u dobi od 28 godina. Toga se prisjetio trener Leonard Pijetraj, čiji je tadašnji pulen Mario Preskar bio nekoliko puta sparing-partner Kličkovima.

– Tada je svjetski WBO prvak bio Herbie Hide, no kako mu se izazivač ozlijedio nekoliko tjedana prije borbe, tražio se novi protivnik pa mu je za "žrtvu" izabran Vitalij. No Kličko je Britanca nokautirao i postao svjetski prvak godinu dana prije nego što će to njegovu bratu poći za rukom.

Premda nejednako nagrađeni talentom za boks, obojica su bili svjetski prvaci.

– Vitalij nije imao agilnost ni brzinu, ali je bio hrabar i odlučan borac koji je u svakoj borbi znao što hoće. I zato je svjetskim prvakom postao i prije brata kojeg se smatralo ekstremno talentiranim, ali koji nije imao takvu psihu kao stariji mu brat. Vitalija su u profesionalni boks uzeli zbog mlađeg brata i na njega kao da se nije puno računalo, no on se pokazao puno čvršćim borcem. Vitalij neće biti zapamćen kao jedan od najvećih teškaša svih vremena, ali je borac protiv kojeg se nitko nije naboksao.

Štoviše, to je teškaš koji nikad nije bio nokautiran, za razliku od mlađeg brata koji je nokautom poražen čak četiri puta (Puritty, Sander, Brewster, Joshua) pa ga je stariji brat dvaput osvetio (Puritty, Brewster). A za "osvetnika" Vitalija Pijetraj ima samo lijepe riječi:

– Vitalij je jednostavan i pristupačan čovjek koji ne petlja, ne izmotava se, ne glumi... Ovo što sada radi, to sliči na njega iz sportskih dana. Ja vjerujem da će se on boriti i s puškom u ruci. Kada sam ga upoznao, nisam imao osjećaj da ga zanima politika, no očito je imao svoje razloge. Netko ga je očito povukao jer je kao veliko ime zacijelo bio od koristi političkoj opciji kojoj se priklonio.

A angažirale su ga proeuropske političke snage. Štoviše, kada je osnovao svoju stranku UDAR (Ukrajinska demokratska alijansa za reforme), dobio je podršku njemačke vlade, pa tako i njemačke kancelarke Angele Merkel, ali i konzervativne Europske pučke stranke. Kako je tada pisao Der Spiegel, Vitalij Kličko je ciljano podržavan kao jaka osoba u Kijevu koja će se odupirati rastućem utjecaju Kremlja.

Kao takav Vitalij se htio kandidirati i za predsjednika države, no prepreka tome bila je stavka u ukrajinskom ustavu. A po njoj predsjednički kandidat mora imati prebivalište u Ukrajini najmanje deset godina na dan izbora, a Vitalij je godinama živio u Njemačkoj u kojoj su on i brat, pod kapom Universum Boxing Promotionsa, izgradili sportske karijere.

Nakon toga, Vitalij se vratio ideji kandidature za gradonačelnika Kijeva podržavši na nacionalnoj razini Petra Porošenka. A on je svoju gradonačelničku kampanju okončao pobjedom s gotovo 57 posto glasova.

Za razliku od starijeg brata, Vladimir se nije dao uvući u političke vode. Štoviše, njega je više zanimao život u Americi pa je godinama živio u Los Angelesu gdje prebiva i njegova sada već bivša supruga, hollywoodska glumica Hayden Panettiere s kojom ima sedmogodišnju kćerkicu Kayu. No i njega je ruska agresija zatekla u Ukrajini u kojoj, vrativši se iz SAD-a, živi već neko vrijeme.

Obojica Kličkovih Ukrajinu vide kao članicu Europske unije i Sjevernoatlantskog vojnog saveza (NATO), a Vitalij se za to zagrijao još kada je shvatio da tadašnji predsjednik Viktor Janukovič, zajedno sa svojom vladom, potkopava eurointegracijski potencijal Ukrajine.

Braća Kličko dominirala su svjetskom teškaškom scenom u prvom desetljeću 21. stoljeća koje povjesničari boksa zovu "era Kličko". Vitalij je držao WBC naslov, a Vladimir IBF, WBO i IBO pojaseve i to razdoblje u povijesti teške kategorije neki smatraju dosadnim jer su njihovi protivnici većinom u ring ulazili već prestrašeni. Zacijelo bi ono bilo puno zanimljivije da su se njih dvojica sučelila u borbi za objedinjenje naslova, no takvo što, pa makar izgledalo i kao sparing, njihova majka Nadežda nikad ne bi dopustila.

Baš kao što je to bila praksa da jedan drugome stoje u kutu za vrijeme najvećih borbi, Vladimir i Vitalij su i sada rame uz rame, ovaj put nasuprot razornog ruskog vojnog stroja. Stoga se sportski svijet sa zebnjom pita mogu li i ovaj put iz borilišta izaći podignutih ruku.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
miky9415
11:59 06.03.2022.

A ne kao naši anemicni za vrijeme Domovinskog rata!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije