Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska na SP-u

Bez okupljanja Hrvata u Španjolskoj - propuštena prilika za promociju

navijačice
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
13.06.2014.
u 15:45

U Španjolskoj živi oko 2.000 Hrvata, a zahvaljujući Luki Modriću i Ivanu Rakitiću tisuće građana Madrida opredijelile su se za Hrvatsku protiv Brazila.

Hrvati u Španjolskoj nisu zajedno, masovno, gledali otvaranje Svjetskog prvenstva u nogometu jer hrvatsko veleposlanstvo u Madridu nije zainteresirano za okupljanja niti nogomet.

Unatoč inicijativi Večernjeg lista, kojoj je cilj promocija Hrvatske u zemlji zaluđenoj nogometom, veleposlanstvo je odbilo poslati kontakte Hrvata koji ondje žive „pozivajući se na zakon o tajnosti podataka“. Kasnije je na adrese iseljenika poslalo kontakt dopisnika Večernjeg lista.

U Španjolskoj živi oko 2.000 Hrvata, a zahvaljujući Luki Modriću i Ivanu Rakitiću tisuće građana Madrida opredijelile su se za Hrvatsku protiv Brazila.

Uoči utakmice vodeći dnevnik El País posvetio je čitavu stranicu hrvatskoj reprezentaciji, no unatoč prilici za promocijom Hrvatske na terenu, nitko iz veleposlanstva nije prisustvovao gledanju otvaranja globalnog spektakla, koje su u posljednji tren organizirali Večernji i direktorica Hrvatske turističke zajednice Sanja Jelić.

Irac Diarmuid, stanovnik Madrida, komentirao je: „Da se Irska plasirala na prvenstvo, i da igra prvu utakmicu s Brazilom, ovdje bi bila ludnica kakvu Španjolska nije vidjela. Vjerojatno bi i veleposlanik nazdravljao na glavnom trgu“.

Veleposlanik Svjetlan Berković, koji je u studenom preuzeo funkciju, nalazi se na putu. Iz veleposlantva su poručili da imaju posla preko glave.

Za razliku od Hrvatske, druge razvijene države koriste svaku priliku za organiziranjem neformalnih druženja u kojima se stvaraju kontakti, prijateljstva i jača reputacija zemlje.

Javier Larrauri Puebla radio je u Zagrebu u uredu za kulturu španjolskog veleposlanstva od 2009. do 2011. I nakon posla, na svoju ruku, preuzimao je inicijativu, organizirao druženja uz filmove, sport i izložbe. Zahvaljujući njemu, Španjolci i njihovi hrvatski prijatelji zajedno su pratili prošlo svjetsko prvenstvo.

„To je bilo prekrasno. Rodila su se velika prijateljstva Hrvata i Španjolaca te otvorile mogućnosti suradnje u kulturi, obrazovanju...“, kaže.

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, danas će se okupiti 255 Španjolaca i 50 ukrajinskih prijatelja uoči utakmice protiv Nizozemske. „Dođi i ne zaboravi crvenu majicu!“, parola je pod kojom će se među okupljenim Španjolcima naći diplomatsko osoblje diljem svijeta.

„Neformalna druženja, uz podršku ambasade, važna su za promociju zemlje“, kaže Laura Stojić iz finskog veleposlanstva u Zagrebu. Da se Finska kvalificirala veleposlanstvo bi pomoglo u organizaciji zajedničkog praćenja.

„Samoinicijativno ne, ali ako bi netko htio okupiti ljude ispred jednog televizora proslijedili bi poruku svim Fincima“, kaže.

Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu to je odbilo učiniti u studenom uoči ključne utakmice protiv Islanda. Sada je proslijedilo kontakt Večernjakovog dopisnika.

Hrvati u Madridu s veseljem su dočekali inicijativu.

„Vrlo lijepo od vas što radite ovaj događaj i puno sreće“, napisao je Krešimir Jajetić. Andriana Gašpar ističe: „Podržavam ideju. To je prilika za promociju Hrvatske“. Osim božićnog domjenka u Madridu uglavnom nema okupljanja Hrvata.

>>Hrvatskog navijača izludio jedanaesterac, a Brazilci umirali od smijeha

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije