Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barcin prvi nastup nakon trijumfa na Wembleyu

Benvinguts campions!

'Barcelona\'s Brazilian defender Dani Alves (2ndR) celebrates with the trophy at the end of the UEFA Champions League final football match FC Barcelona vs. Manchester United, on May 28, 2011 at Wemble
Foto: 'FRANCK FIFE'
1/4
23.07.2011.
u 08:18

Prva ideja bila je da dođe madridski Real, a u pregovorima je sudjelovao i premijer Sanader.

Ideja o velikoj utakmici za Hajdukov stoti rođendan počela je u ljeto 2007., samo što tada Barcelona nije bila u prvom planu. Sjećamo se naslova "Real stiže na Hajdukov 100. rođendan". U Splitu je s košarkašima bio tadašnji Realov šef Ramon Calderon.

U hotelu "Lav le Meridien" rođena je ideja, a da sve bude podvučeno najozbiljnijom notom iz Zagreba, na sastanak s Calderonom uputio se najvažniji Hajdukov navijač Ivo Sanader. Tadašnji gospodar Hrvatske trebao je biti jamstvo dogovora Hajduka i Reala. Predsjednik bijelih, koji se sastao s Calderonom, bio je Branko Grgić. Četiri godine kasnije, Calderona nema na čelu Reala, Sanader je u Remetincu, Hajduk je promijenio već četiri šefa, a na Poljud na spektakl godine stiže Barca.

Kad je Calderon smijenjen, otpala je akcija Real.

- Veterani košarkaša Jugoplastike su 2009. gostovali u Barceloni, tada sam stupio u kontakt s kolegama iz Španjolske, koji su me uputili na agenciju Media Pro – priča u predvečerje utakmice novinarski doajen Zdravko Reić, koji je inicirao ideju o gostovanju Barce. Iznio je to tadašnjem predsjedniku Mati Perošu, koji je nedugo nakon toga dao ostavku, pa je stigao Joško Svaguša.

- Čim sam čuo za to, odlučio sam ući u taj projekt. Bilo je puno priča o svemu, ali sada sam najponosniji čovjek na svijetu – kaže Svaguša.

U zimu 2010. otputovao je na pregovore u Barcelonu, pa je čelnik agencije Media Pro (ima prava na ugovaranje Barcinih utakmica) Pere Guardiola, brat trenera Josepa Guardiole, došao u Split. Ugostio ga je gradonačelnik Željko Kerum i obećao da će Barca spavati u njegovu "Hilton Marjanu", koji još nije dovršen. Obećao je i da će Grad dati nešto novca, ali ni to se nije ostvarilo. Svaguša je prošlog ljeta ugostio Sandra Rosella, novog predsjednika Barcelone.

- Evo, baš smo zajedno na večeri na Palmižani – u četvrtak navečer otkrio je Svaguša. Nije sve išlo glatko, kad je Svaguša odstupio, a kormilo Hajduka preuzeli Josip Grbić i Petroslav Sapunar, Kerumov zet, koji se tek tada kao predsjednik Nadzornog odbora počeo nalaziti u glavnim rolama, meč s Barcom bio je bivši.

- Ništa od utakmice, ali dovest ćemo jakog suparnika – u neznanju omaklo se Sapunaru. Nije prepoznao da je Barcino gostovanje, unatoč tih dva milijuna eura, siguran financijski plus. No, to su prepoznali novi predsjednik Hrvoje Maleš i član uprave zadužen za marketing Pavle Cicarelli. U svibnju su opet pokrenuli "projekt Barcelona", u trenutku dogovorili utakmicu, dobili i popust od 10 posto, rasprodali stadion. I odlično zaradili.

Ključne riječi

Komentara 2

SK
sasa_kc
09:40 23.07.2011.

I što sad? Zanima me kome treba ovakav članak, tik pred svečanost s Barcelonom? Svaki klub koji slavi 100 godina je veliki klub, ako zbog ničeg drugog onda zbog činjenice da klub postoji još uvijek i nakon cijelog stoljeća. Pozdrav i čestitke Hajduku

SE
serđo
11:08 23.07.2011.

slavija ga je već proslavila u splitu, to se slavi dva puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije