Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOLUŽIN NASLJEDNIK

Balić izabrao: Babić i Metličić za povratak Hrvatske na vrh

23.11.2014., Arena, Zagreb - VELUX EHF Liga prvaka, skupina A, 6. kolo, RK Prvo plinarsko drustvo Zagreb - HC Meshkov Brest.  Zeljko Babic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
28.02.2015.
u 08:35


Balićeva je vizija da na klupi svi zajedno odlučuju

Željko Babić (43) novi je izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije. Na klupi je naslijedio Slavka Golužu koji je nakon osvajanja šestog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru podnio ostavku. Željko je osmi hrvatski izbornik od osamostaljenja. Prije njega na klupi su sjedili Zdravko Zovko, Abas Arslanagić, Velimir Kljaić, Ilija Puljević, Josip Milković, Lino Červar i Slavko Goluža.

Nije najmlađi izbornik

– Odlučili smo se za mladog izbornika. No nije najmlađi koji je sjedio na klupi reprezentacije. Mlađi su bili Zovko i Goluža – istaknuo je Zoran Gobac, koji je jučer razriješen dužnosti koordinatora za muški rukomet.

Od 1. srpnja tu dužnost obavljat će Ivano Balić. Za trenera reprezentacije imenovan je Pero Metličić. Ivica Udovičić ostao je direktor svih muških reprezentacija.

– Željko je bio Balićev prijedlog i Upravni odbor HRS-a ga je usvojio – istaknuo je Gobac.

Željko Babić trenutačno je trener Meškova iz Bresta, no nije potpisao novi ugovor koji mu je bio ponuđen. Očigledno je znao da je kandidat za hrvatsku reprezentaciju pa je pričekao s tom odlukom. Sigurno je da će na kraju sezone napustiti klub s kojim je osvojio prvenstvo Bjelorusije, s kojim je uspješno igrao u Ligi prvaka (premda nisu prošli skupinu) i s kojim odlično "gura" u SEHA ligi.

Rukometnu karijeru počeo je u Metkoviću, potom je devedesetih došao u Zagreb. Sa zagrebašima je dvaput osvojio Ligu prvaka premda je bio rezerva Ivici Obrvanu. Prve trenerske korake napravio je u Akademiji Balić-Metličić, a potom je samostalno vodio Split, Krško i Metković. Potom se vratio u Zagreb gdje je bio pomoćnik Slavku Goluži. Ali ne samo u klubu. Naime, Goluža ga je povukao kao pomoćnika u mušku reprezentaciju 2011. godine. Kao pomoćni trener osvojio je tri bronce – na Europskom prvenstvu u Srbiji, Olimpijskim igrama u Londonu te na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Bilo je logično da jednog dana naslijedi Golužu. To se i dogodilo, ali je u međuvremenu otišao u Meškov gdje je i danas prvi trener. Ponuda iz Bjelorusije bila je predobra, a Željka više nije zadovoljavala samo pozicija pomoćnog trenera.

Rukometni Guardiola

Željko je poput Line Červara. Živi za rukomet 24 sata. Svaki dan nauči nešto novo, čita jako puno knjiga, gleda jako puno utakmica, analizira suparnika duboko u noć. Iza njega ne stoje blistavi rezultati kakve su imali njegovi protukandidati poput Červara, Serdarušića ili Obrvana, ali Željko ima veliku želju i motiv. A to nije malo.

U rukometnom krugovima Željka zovu "rukometni Guardiola". Ne samo zbog izgleda nego i zbog toga što je na klupi uvijek u odijelu. Bilo bi sjajno kada bi imao i rezultate poput španjolskog nogometnog trenera...

Pitanje je koliki će kredit imati ova mladenačka kombinacija. Nadajmo se da neće trajati samo jedno veliko natjecanje i da će se Hrvatska vratiti na vrh već na EP-u u Poljskoj 2016. godine.

>>Rukometna reprezentacija dobila novog izbornika!

Komentara 4

Avatar cluesblues
cluesblues
09:13 28.02.2015.

katastrofa…taj je bil goluzin pomocnik…covjece, pomocnik najgoreg hrvatskog izbornika svih vremena !?!…cisto sumljam da je balic imal neke veze s tim izborom - sve je to opet gobceva kuhinja…jedina je utjeha da nemoze bit gori od goluze...

RO
Rolly
09:15 28.02.2015.

Nit sam ja čuo za njega niti on za mene. Dva anonimusa.

RO
rodjo1
14:15 28.02.2015.

ma bravo za hrvatsku i njen rukomet,do sad je gobac bio bog i batina,a od sad će to radit ivano balić? ne može hrvatska drugačije mi smo samo za krajnost i uvijek se ide iz jedne u drugu krajnost,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije