Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJKE NE LAŽU

Analiza pokazala: Milan Badelj najbolje čita igru u cijeloj Europi

Milan Badelj
Press Association/Pixsell
03.10.2021.
u 11:00

Badelj je ukupno u posljednjih godinu dana presjekao loptu 152 puta, a njegov prvi pratitelj 114 puta, gotovo 40 presijecanja manje od Badelja.

Kao što su radili analizu za najbolje strijelce, asistente i progresivne nogometaše, nogometni analitičari iz britanskog Athletica napravili su analizu stojećih i klizećih startova te presječenih lopti u ligama petice. Na svojem YouTube kanalu Tifo IRL predstavili su je u obliku dijagrama na kojem se u varijabli presječenih lopti, odnosno presječenih dodavanja, nevjerojatno ističe jedno ime, a to je Milana Badelja (32), povremenog hrvatskog reprezentativca koji nastupa u redovima Genoe.

Badelj je solidan po broju klizećih i stojećih startova na loptu, ali u kategoriji presječenih lopti je jednostavno nedodirljiv. U posljednjih godinu dana ima 3,7 presječenih lopti po utakmici, a prvi najbliži na toj ljestvici mu je 24-godišnji Nizozemac Jerdy Schouten iz Bologne koji je već nekoliko mjeseci na popisu želja Milana (2,8 presječenih lopti po utakmici). Kad bismo to pretvorili u brojke za cijelu sezonu, Badelj je ukupno u posljednjih godinu dana presjekao loptu 152 puta, a njegov prvi pratitelj 114 puta, gotovo 40 presijecanja manje od Badelja. Na tom su popisu u top 10 društvu i nogometnoj javnosti poznatiji igrači poput Leona Goretzke iz Bayerna (2.7), N’Gola Kantea iz Chelseaja (2,6) i Wilfrieda Ndidija iz Leicestera (2,5).

Ova analiza pokazuje da se Badelj iznimno dobro pozicionira bez lopte. Dok njegova pretrčana kilometraža po utakmici nije ni približno velika kao što je bila prije 4-5 godina, Badelj to nadoknađuje time što jako često zna točno gdje treba stajati na terenu da bi što bolje mogao pročitati namjeru protivnika pri dodavanju. Treba istaknuti da su među 20-30 najboljih igrača u ovoj kategoriji najčešće igrači iz slabijih momčadi u spomenutim ligama, momčadi koje nemaju velik posjed lopte, što povećava mogućnost za više presječenih lopti, ali se, unatoč tome, Badelj među tih 35-45 obrambeno nastrojenih momčadi istaknuo najvećom brojkom. 

>> Pogledajte i emisiju s Nikolom Jurčevićem

Ključne riječi

Komentara 3

LI
linkser2
16:20 03.10.2021.

znači... načitan momak..

VI
vidum
11:55 03.10.2021.

Ako se već bavi nogometom, bilo bi bolje da manje čita a više igra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije