Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA VLASNIKA

Amerikanci šokirali Sloveniju: Ukidaju im njihov ponos!

Peter Prevc
Reuters/Pixsell
21.04.2016.
u 18:56

Protiv odluke već nekoliko dana prosvjeduje sportska javnost koja traži da se nađe novi proizvođač skija za skakanje, kako bi se održala dugogodišnja tradicija.

Slovence koji vole sport, a obožavaju sportove na snijegu, šokirala je odluka novih vlasnika proizvođača skija i sportske opreme Elan kojom je ukinut program proizvodnje skija za skijaše skakače iako su na Elanovim skijama pobjede u zadnjoj sezoni osvojili Slovenac Peter Prevc i Japanka Sara Takanashi.

Novi je vlasnik Elana jedan američki investicijski fond koji upravlja portfeljem od dvije milijarde dolara širom svijeta, a program se ukida jer je riječ o malim serijama skija, pa nije rentabilan i na njemu je kompanija imala gubitke.

Protiv odluke već nekoliko dana prosvjeduje sportska javnost koja traži da se nađe novi proizvođač skija za skakanje, kako bi se održala dugogodišnja tradicija. Mnogi upozoravaju da je Elan do sada svake godine donirao skije za mlade slovenske  skakače, ali i alpske skijaše, što bi sada moglo prestati.

Uz to, sada su svoje termine u medijima i na televiziji ponovo dobili oni koji uporno već godinama govore o tzv. nacionalnom interesu u ekonomiji koja mora biti u većinskom vlasništvu države, a protiv su privatizacije i prodaje nacionalnih industrijskih bisera stranom kapitalu.

Američki vlasnici tvrde da odluku neće opozvati nego se posvetiti rentabilnim programima koji donose zaradu, te da će ponovo raditi na marketinške vrijednosti brenda Elan koji je nekoć u bolja vremena držao 10 posto svjetske proizvodnje skija.

Tvornica smještena u brdovitom kraju Begunje postala je dio nacionalnog prestiža, posebno krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, pred raspad nekadašnje države, kad se u Ljubljani u svojevrsnom marketinškom ratu s Beogradom tvrdilo da par Elanovih skija u izvozu na američko tržište postigne višu cijenu nego tada popularni Yugo iz Kragujevca iako se radilo o projektu iza kojega je stajala država i savezni fondovi.

Amerikanci su Elan kupilo dosta jeftino, praktično za nekoliko tisuća eura, ali uz obvezu da državi vrate 12 milijuna eura pomoći Elanu, što je Europska komisija prije nekoliko godina proglasila neopravdanom pomoći države, protivnom europskoj regulativi, te zahtijevala da se novac vrati u državni proračun, a Elan privatizira, nakon što su njime niz godina uupravljale ekipe menadžera koje je postavila država, kako bi sanirala tvornicu koja je upadala iz teškoće u teškoću.

Ukidanju programa za skijaše skakače usprotivio se i sindikat u Elanu, čiji rukovoditelji tvrde da je tvrtka lani ostvarila čisti dobitak i da program skija za skakače ne treba ukidati.

To će naime vjerojatno dovesti i do daljnjeg smanjivanja broj zaposlenih u tvornici koja je prije 25 godina imala tisuću i petsto zaposlenih, a sada jedva trećinu tog broja.

Komentara 17

KA
kasuv
22:13 21.04.2016.

jebala vas jugoslavija,dosta tog lopovluka,ovdje ako netko nešto ukrade ostane u rh,a ona ciganska vremena srbiji nikad dosta lp

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:32 22.04.2016.

pa kaj onda? Koga briga za elan i tomos, pogotovo za skijaske skokove?

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
09:06 22.04.2016.

Slovenci isti kao Dalmatinci-prvo sve rasprodaju i onda se zale da je Dalmacija puna dosljaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije